Sök

Helt knäckt!

2007-12-17

Den hederliga nötknäckaren har fått sällskap av helt nya modeller med spännande konstruktion och utseende. Hur väl fungerar modern och spännande dansk design på hårda svenska julnötter?

Modell Betyg Pris Kommentar
Bruka 15/25 150 Kantig form
Quattro 15/25 85 Lovar mycket
Rosti 16/25 145 Tung tradition
Menu 19/25 300 Pang, bom
Zack Manego 18/25 210 Väl tilltagen
Duka 11/25 100 Omöjligt uppdrag
PEJ 15/25 270 Twist it
Drosselmeyer 22/25 300 Nötkungen

Sammanfattning

Enligt Helena Kättström Höök på Nordiska museet dateras den svenska traditionen att knäcka julnötter åtminstone till 1600-talet. Men knäcka nötter har människor gjort betydligt längre än så. Till och med schimpanser och fåglar vet hur man knäcker en nöt, låt vara med enkla redskap och en hel del spill. Med tanke på att nötter är gott och dessutom en viktig källa till protein, mineraler och nyttigt fett är det kanske lite konstigt att vi nästan bara använder nötknäckaren i juletider. Den klassiska knäckaren av tångmodell kan dock med fördel användas även till hummer och andra skaldjur. 

Inledning

I testet av åtta knäckare får tre modeller betyget 18 eller bättre. Danskdesignade Menu uppvisar kvalitet och ett helt nytt angreppssätt på nötknäckandet. Menu blir garanterat ett roligt inslag på julafton. Manego från Zack är en annan modell som får bra betyg, men som inte erbjuder något nyskapande. En traditionell men kompetent knäckare i tungviktsklassen. Testets vinnare är svenska Drosselmeyer, en väl genomtänkt produkt som numera finns i ”juliga” färger som rött och vitt.

Så gjorde vi

Nötknäckarna har utprovats på olika typer av nötter och betygsatts med avseende på design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. 

Bruka - Kantig form

Vikt: 160 gram
Konstruktion: Lättviktig tångmodell i borstat stål.
Greppyta: Slät, något kantig stålyta.

Omdöme: Här gäller det att lägga nöten rätt. De ihåliga skänklarna går trögt och släpper igenom mindre nötter. Krakmandelns skal vill gärna fastna i den räfflade ytan, men knäckaren är bra på att varsamt öppna pecan- och valnötter. Hasselnötter fungerar dåligt och överlag känns modellen inte prisvärd.
Cirkapris: 150 kronor

Quattro - Lovar mycket

Vikt: 230 gram
Konstruktion: Fjädrande knäckare av pipmodell i gjuten aluminium med trähandtag.
Greppyta: Svarvade, konformade skänklar i betsat trä.

Omdöme: ”Superknäckaren” från Quattro ska knäcka nötterna snabbt och säkert. Den fungerar bra till större nötter och knäcker skonsamt. Den är inte lika bra på hasselnötter och krakmandel som gärna vill hoppa ur knäckaren, trots den räfflade insidan. Skänklarna är korta och tunna.
Cirkapris: 85 kronor

Rosti - Tung tradition
/betyg/15.jpg
Vikt: 330 gram
Konstruktion: Traditionell, helgjuten tångmodell i kromstål.
Greppyta: Släta, väl avrundade metallskänklar.

Omdöme: Tung modell med öppning för små och stora nötter. Det saknas spärr för skänklarna så att det ibland blir svårt att greppa knäckaren. Skänklarna ligger annars bra i handen utan klämrisk. Knäckaren fixar hasselnötter och krakmandel fint, men den känsliga pecannöten blir lätt förstörd.
Cirkapris: 145 kronor

Menu - Pang, bom
/betyg/15.jpg
Vikt: 420 gram
Konstruktion: Skålad stålplatta och heltäckande gummilock med stålhätta.
Greppyta: Gummi.

Omdöme: Lägg nöten på stålplattan, lägg över gummilocket och slå till. Nöten knäcks i bästa fall utan spill och utan att innehållet går sönder. I värsta fall blir nöten helt söndersmulad eller så förblir skalet intakt. När man väl lärt sig dosera kraften fungerar det bättre. Ett annorlunda och roligt köp, dock inte det bästa.
Cirkapris: 300 kronor

Zack Manego - Väl tilltagen
/betyg/15.jpg
Vikt: 430 gram
Konstruktion: Helgjuten tångmodell i kromstål.
Greppyta: Polerade, kantiga stålskänklar.

Omdöme: En tung och gedigen nötknäckare som klarar stora nötter utan problem. Den knäcker pecannöt, valnöt och krakmandel utan att förstöra innanmätet. För hasselnöt är de båda öppningarna lite för stora och man måste placera nöten med stor precision för att lyckas. En pansarkryssare för tunga jobb.
Cirkapris: 210 kronor

Duka - Omöjligt uppdrag
/betyg/15.jpg
Vikt: 370 gram
Konstruktion: Fjädrande tångmodell i kromstål.
Greppyta: Släta, något kantiga metallskänklar.

Omdöme: Vid första anblicken tror man sig veta precis hur man ska använda denna traditionella knäckare. Efter en stunds användning visar det sig vara en svåranvänd modell som inte vill greppa nötterna i den stora öppningen, och där den lilla öppningen är alltför trång. Då hjälper det inte att knäckaren ligger bra i handen.
Cirkapris: 100 kronor

PEJ - Twist it

Vikt: 200 gram
Konstruktion: Cylinderformad skål i aluminium och plast med centrerat stål.
Greppyta: Gummi, aluminium.

Omdöme: Udda och spännande design som delvis fungerar utmärkt, delvis inte alls. Krakmandel och hasselnöt är nästan omöjliga att knäcka medan valnöt inte får plats. Det som fungerar bra är pecannöt och klenare exemplar av hasselnöt. Det krävs dock stor ansträngning och precision att vrida höljet och krossa skalet mot stålet.
Cirkapris: 270 kronor

Drosselmeyer - Nötkungen
/betyg/15.jpg
Vikt: 320 gram
Konstruktion: Konformad knäckare med löstagbar hävstång och hel botten.
Greppyta: Lackad/polerad gjuten zink.

Omdöme: Förra årets testvinnare Drosselmeyer är fortfarande en skönhet. Den knäcker alla slags nötter skonsamt och utan ansträngning, särskilt hasselnöt. Men valnöten får knappt plats och så vill hävarmen gärna ramla av vid större belastning, vilket kan vara irriterande. I övrigt en gedigen svensk designprodukt.
Cirkapris: 300 kronor