Sök

Hämta posten, älskling!

2004-07-08

En bra brevlåda är ett smycke för ditt hus och en säkerhetsåtgärd i kampen mot tjuvar. Smartson testar tio kvalitetsbrevlådor för slott och koja.

Modell Betyg Pris Kommentar
Postgate 2/5 1000 Dyr innelåda
Safepost 24 3/5 900 Stor och liten
Function 485 4/5 1500 Eget hus till posten
Agant Mailmaster 4/5 1900 Dyr och lyxig
Family 3000 4/5 1800 Tvåvägstömning
Safepost 70 4/5 1745 70 liter brev!
Stil 88 Original 4/5 245 Prisvärt val
Classic 57 3/5 280 Billig och modern
Agant Basic-S 5/5 800 Bäst i test
Function 495 4/5 1500 Säker förvaring

Sammanfattning

Trenden går mot större och säkrare brevlådor i hemmet. Större, för att svälja fler stora försändelser så att man slipper gå till Posten och hämta dem. Säkrare, för att inte få posten vittjad av obehöriga eller avslöja att man är på semester. Smartson testar tio modeller, varav en är avsedd för användning i lägenhet.

Inledning

För en stor brevlåda är inkastets storlek intressant. Bredden på inkastet hos de testade lådorna varierar mellan 24,5 och 41 cm, höjden mellan 2 och 20 cm. 7 av 10 testade brevlådor är låsbara. Ytterligare en har låsbart lock som tillbehör. Alla är utförda i lackerad metall vilket ger en bättre hållbarhet och onekligen ett lyxigare utseende än plast. Bäst i test är normalstora Agant Basic-S för ca 900 kronor. Stil 88 Original är ett prisvärt köp för 250 kronor. Fyra av testlådorna är fullstora, d.v.s. har en höjd på cirka en meter och rymmer en ansenlig mängd post, vilket är bra om man är borta dagar i sträck. Samtliga utom en är avsedda för utomhusbruk. Kvaliteten är genomgående hög, sett till material och hopsättning. Flera tillverkare rekommenderar ändå regelbunden avtorkning och ibland vaxning, medan lås och gångjärn behöver smörjas för att inte gnissla. En normalstor brevlåda placeras på utsidan av ett staket eller på en särskild stolpe. Lämplig höjd på inkastet är 90 cm ovan marknivå.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Vi har mätt brevlådornas rymd, omfång och inkast samt bedömt kvalitet, design och prisvärde. I betygssättningen har vi även betygsatt hur lätta de är att lämna respektive hämta post i.

Safe-Post-24-2
Safepost 24
Siffran 24 står för antalet liter post som denna låda rymmer. Det är med andra ord en ganska stor och säker låda med låset väl skyddat under locket. Modellen håller godtagbar kvalitet trots popnitade skarvar. Formerna är rena och inbjuder till personlig motivlackering. Inkastet mäter 26x3 cm. Som tillval finns stolpe som gjuts i marken. Priset drar ner betyget ett snäpp.

Safe-Post-70-1
Safepost 70
Denna fullstora låda har en diskret och funktionell design utan skarpa plåtkanter. Inkastet mäter 26x5 cm och sitter på 80 cm höjd. Hyllplanet går att flytta mellan två lägen beroende på hur ofta lådan töms. På denna modell sitter tömningsluckan på framsidan. Markfäste ingår i priset. Låset känns tämligen billigt men stålplåten är förstärkt på både tak och luckor. Bra köp för den som får mycket post och inte kan eller vill tömma lådan varje dag.

Me-Fa-Clasic-57-2
Classic 57
En riktigt snygg basmodell utan lås, som passar bra att motivlacka eller skriva familjens namn på. Locket är skönt rundat i kanterna och formen är smäcker vilket gör att lådan i första hand passar nyare hus. Priset är onekligen bra, men tyvärr tvingas man acceptera att locket glappar och att det inte sluter helt tätt. Finns i fyra färger. Brevinkastet mäter 21 cm i bredd.

Me-Fa-485-1
Function 485
En trevligt utformad brevlåda med "ryggåstak". Ytan i galvaniserat stål är behagligt skrovlig. Lås av vredtyp möjliggör användning utan nyckel om man så vill. Tömningsluckan på framsidan kan göras höger- eller vänsterhängd. Låset är mycket gediget. Inkastet mäter hela 25x10 cm. Enda minuset är en onödig plåtbockning på inkastluckan där det bildas en glipa som kan släppa in fukt.

Me-Fa-495-1
Function 495
Det här är ett utmärkt val för den som tycker att en fullstor brevlåda blir i största laget. Den halvstora lådan i aluminiumplåt är kraftig och pålitlig i funktionen. Finishen är samma som på modellen 485. Ett stort cylinderlås borgar för säkerheten. Inkastluckan har en smart spärr av samma typ som Postens brevlådor. Den stora tömningsluckan på framsidan kan öppnas från vänster eller höger. Inkastet är överlägset brett och mäter 41 cm i bredd, dock bara 2 cm i höjd.

Postgate-2
Postgate
Detta är en brevlåda för inomhusbruk som ska sitta på insidan av lägenhetsdörren och fånga upp posten innan den landar på hallmattan. Den konkurrerar alltså inte med de fristående brevlådorna men är en bra idé, särskilt för hundägare. Monteringen är relativt avancerad, men illustrerad bruksanvisning medföljer. Postgate är snygg där den sitter, men gångjärnen är enkla och konstruktionen lite för skramlig för att motivera det ganska höga priset.

Basic-S-2
Agant Basic-S
Till ett mycket bra pris får man i Basic-S en snygg brevlåda i pulverlackerad aluzinkplåt. Taket på det bulliga huset är utan vassa hörn och skyddar bra genom sin generösa storlek. Den generösa inkastluckan på 27x7 cm går inåt, vilket underlättar inkastet. Lådan töms på framsidan och det rejäla låset är av vredmodell. Lådan monteras på stolpe eller staket.

Mailmaster-2
Agant Mailmaster
En värstingbrevlåda för det snygga huset. Utseendemässigt skäms den inte för sig med sitt vackert arbetade plåttak med plats för familjens eller företagets namn. Inkastet går inåt, sitter på 76 cm höjd och mäter 27x9 cm. Tömningsluckan på baksidan har ett bra lås och är både stor och lätt att tömma. Hyllan kan justeras i valfritt läge. Elektronisk postavkännare (700 kr extra) sänder en ganska ljudlig signal till en mottagare inomhus om att post väntar.

Stil-88-Orginal-2
Stil 88 Original
Denna brevlåda är både välgjord och genomtänkt. Klassiskt utseende i förzinkad plåt med ett kraftigt lock dämpat med gummikuddar för att förhindra plåtskrammel. Locket täcker lådan gott och väl, samt är tungt nog att inte blåsa upp. Inga skarpa hörn så långt ögat når. En trygg låda som kan förses med låsbart lock (tillbehör). Ett bra köp för alla som inte kräver modern design.

Stil-3000-Family-2
Family 3000
En låda med tämligen slätstruken design och vassa hörn. Konstruktionen är en aning skramlig. Det mest positiva med Family 3000 är att den har tömningslucka både på fram- och baksidan. Inkastet är riktigt rejält och mäter 30x7 cm. Låset är av medelgod kvalitet. Hyllan kan som på de flesta andra stora lådor ställas i två olika lägen. Markfäste ingår inte i det höga priset, vilket vi tycker är ganska snålt. Inte prisvärd.