Sök

Hackat och klart!

2004-10-29

En skärbräda ska vara lätt att rengöra och hantera, och den ska inte repas alltför lätt. Här testar Smartson tio brädor i olika material, i prisklassen 20 till 770 kr.

Modell Betyg Pris Kommentar
IKEA Drälla 2/5 20 Billig och funktionell
Raadvad 4/5 480 Stor och rejäl
IKEA Spår 4/5 60 Billigaste träbrädan
Novolux 4/5 600 Klarar kniven bra
Duka 3/5 350 Greppvänlig
Rosti 3/5 120 Mjuk yta
Fiskars 4/5 220 Avrinningsfunktion
Cuttingboard 4/5 600 Smäcker form
Anders Petter 3/5 525 Rund och rejäl
Piet Hein 4/5 770 Vacker dyrgrip

Sammanfattning

En skärbräda i trä måste skötas med omsorg. Den bör diskas för hand efter varje användning (men inte blötas för mycket) eftersom träskärbrädor inte tål maskindisk. Olja in brädan med smakneutral olja. När den blir repig och ful kan man slipa med ett medelfint sandpapper och olja in brädan igen. Däremot bör en plastskärbräda som blivit repig bytas ut så snart som möjligt. Alla träskärbrädor i testet klarade ett par rejäla handdiskar utan att tappa formen. Samtliga blev dock lite uppruggade i ytan utom Radvaads skärbräda, som behöll en fet och fin yta. Cuttingboard, Novolux, Piet Hein och Raadvad har hårdast yta och får därmed färre repor än övriga skärbrädor.

Inledning

För hygienens skull får en skärbräda inte ha alltför mycket repor som samlar fukt och matrester, eftersom detta främjar bakterietillväxten. En mjuk skärbräda repas lättare än en hård, men är å andra sidan skonsammare mot knivseggen. I diskmaskinen dör de flesta bakterier utom de sporbildande bakterierna som finns i jorden på grönsakerna, och som kan ge magsjuka. Men skärbrädor av trä tål i regel inte maskindisk, till skillnad från plastskärbrädor. Använd helst olika skärbrädor för olika ändamål. Till exempel en som bara används till kyckling, en till andra råa livsmedel, en till grönsaker och en till bröd. Till vardags är det praktiskt och hygieniskt med en plastskärbräda som kan diskas i maskin. Skärbrädan får gärna också vara billig, så att den kan bytas ut efter hand. Sen kan man köpa en snygg skärbräda i trä för uppläggning eller festligare matlagning.

Så gjorde vi

Vi har bedömt i vilken grad skärbrädorna blir repiga samt hur väl de klarar att diskas. Vi har vidare bedömt design och kvalitet liksom prisvärde. Maxbetyget är 5 poäng.

Anders PetterAnders-Petter---Ekman
Anders Petters runda skärbräda i limmad ek är tjock, rejäl och snygg, en fröjd att ställa fram på bordet. Den består av ihoplimmade fyrkanter vilket ger ett fint rutmönster på ovansidan och ett randmönster på kanterna. De infällda handtagen ger bra grepp. Därmed fungerar denna skärbräda även bra som serveringsbricka, men blir ganska lätt repig av kniven. Dessutom är den både tung och dyr. 36 cm diameter. Tål inte maskindisk.

FiskarsFiskars_1
Fiskars skärbräda är tillverkad i ljus bok. Formen är oval och skärbrädan ger bra grepp på sidorna. Avrinningsfunktionen längs kanterna är funktionell, men gör också brädan aningen mer svårdiskad.
Skärbrädan blir lätt repig av knivarna och behöver oljas in för att få en mer skyddande yta. Fiskars är den näst billigaste träskärbrädan i testet, men samtidigt är den betydligt proffsigare än Ikeas lågprisvariant för 60 kr.
44x28 cm. Tål inte maskindisk.

CuttingboardCutting-Board
Cuttingboard (betyder skärbräda på engelska) i oljad ek har en speciell s-formad utformning som kan liknas vid en svan. Med tanke på den svängda formen får man bra grepp om skärbrädan och den kan med fördel användas som serveringsbricka. Materialet står emot kniven bra, även om det blir en del mindre märken. En vacker och funktionell skärbräda med ovanlig och bra formgivning. 38x30 cm. Tål inte maskindisk.

DukaDuka_1
Denna skärbräda är tillverkad av limmad bok. Den avlånga formen gör den lämpad som uppläggningsfat och är också en fördel vid dropptorkning. De två metallhandtagen utgör ett snyggt inslag som också ger det bästa greppet, men samtidigt blir rengöringen lite svårare. Ytan är inte heller så hård och fick lätt märken av kniven. 60x20 cm. Tål inte maskindisk.

RostiRosti_1
Rostis skärbräda är tillverkad helt i plast. Avrinningsfunktion finns, men spåret är inte särskilt djupt och skärbrädan känns inte särskilt svårdiskad. I bruksanvisningen anges att den är skonsam mot knivarna. Vi tyckte dock att ytan kändes lite väl mjuk, vilket medförde att det blev rejäla märken i brädan redan efter första användningen. Eftersom den går att diska i maskin är risken för bakterietillväxt mindre än med träskärbrädorna. 35x25 cm. Upphängningsanordning ingår.

IKEA DrällaIkea---Legitim
Ikeas klassiska plastskärbräda finns i olika färger, här i grönt. Inget att ställa fram på bordet kanske, men den fungerar OK i köket. Dessutom är den så billig att du kan köpa en ny hur ofta som helst. Ytan är lätt ruggad och det finns ett fräst spår för upphängning. Ytan är ganska mjuk och knivarna gör rejäla skärmärken i ytan. I grönt syns skärmärkena extra mycket, då plasten under är vit. Visserligen är det tråkigt med en repig skärbräda, men samtidigt är det bra att reporna verkligen syns. Annars finns den även i en helvit variant.
35x24 cm. Går att diska i maskin.

IKEA SpårIkea---Spar
Ikeas Spår är tillverkad i ljus bok. Utformningen är mycket enkel och skärbrädan är lite ojämn i kanterna. Dessutom har den inte så fin yta som de övriga skärbrädorna i trä. Skärbrädan går att använda som bricka, men handtagen är utskurna i två steg och ger inte något bra grepp. Plus för det låga priset. 44x28 cm. Tål inte diskmaskin.

NovoluxJapansk-skarbrada---Naturgu
En japansk skärbräda tillverkad av härdat naturgummi, som även med all vilja i världen inte kan kallas snygg. Den lämpar sig därför mindre bra som bricka eller uppläggningsbräda. I köket sköter den dock sin uppgift väl. Trots att den ska vara särskilt skonsam mot knivar, enades testgruppen om att ytan på denna skärbräda klarar sig bäst från skärmärken av alla brädor i testet. På grund av sin enkla, raka design är den också mycket lätt att rengöra. Minustecken för det höga priset. 40x24 cm. Klarar maskindisk.

Piet HeinPiet-Hein
Piet Hein är tillverkad av limmade kuber i teak. Materialet ger skärbrädan en vacker ruteffekt, men den behöver oljas regelbundet. Det hårda träet står emot kniven bra. Den har både avrinningsfunktion och praktisk uppsamlingsgrop, vilket också gör den svårdiskad. Skärbrädan är snygg och ställs med fördel fram direkt på bordet. Minus för priset då detta är den klart dyraste skärbrädan i testet. 35x28 cm. Tål inte maskindisk.

RaadvadRaadvad---Triplet
Raadvads skärbräda är tillverkad i rosenträ och finns även i bok. Den bör oljas in med jämna mellanrum. Den är både stor och rejäl och har mjukt rundade kanter som ger bra grepp. Träet på denna modell känns hårdare än hos övriga träskärbrädor och det blir bara några små märken. Dessutom behålls den feta ytan bra även efter diskning. En vacker skärbräda till högt pris. 45x30 cm. Tål inte maskindisk.