Sök

Gyllene morgon

2006-09-05

Brödrostar med digitala displayer och pipande ljud är allt vanligare vid frukostbordet, men enkla modeller finns fortfarande att köpa. Smartson testar tio modeller från 250 till 3800 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HD2626 19/25 500 Bullvärmare
Siemens TT911P2 18/25 1800 Design från Porsche
Obh Nordica Chilli toaster 12/25 750 Oberäknelig
Tefal Delfini 14/25 250 Billigast
Krups Toast expert 18/25 800 Skrymmande
C3 Unique 12/25 400 Bullig design
Kitchen Aid 780EER 15/25 3800 Påkostad
Bosch Solitaire 19/25 1300 Smart
Symphony steel 16/25 650 Medelbra
Private collection 16/25 300 Bästa budgetköp

Sammanfattning

I vårt test har vi utgått ifrån att en välrostad smörgås ska ha en jämn och gyllenbrun yta och ge ett frasigt tuggmotstånd. Brödrosten ska även ha stoppknapp, smulbricka, steglös rostningsnivå, tining och återvärmning för att anses som välutrustad. Det är även viktigt att man inte bränner sig på utsidan av brödrosten. Flertalet av modellerna uppfyller kriterierna och är även utrustade med ett galler som placeras över brödfacket. Där kan till exempel bullar eller croissanter värmas till fikat.

Inledning

För att brödet ska bli jämnt rostat måste brödskivorna centreras och inte ligga ojämnt mot värmekällan. Rent tekniskt sticker Siemens TT911P2 och Bosch Solitaire ut eftersom de är konstruerade med värmerör istället för traditionella värmetrådar. Det som skiljer brödrostarna åt är designen, kvaliteten och jämnheten när flera rostningar sker i följd. Många av produkterna är retroinspirerade, tillverkade i borstat stål och utrustade med stora vred och knappar. Kitchen Aid 780EER är testets stadigaste modell men priset är för högt. Bland de billigare alternativen sticker Philips HD2626 ut med praktiska lösningar. En bra produkt är även Bosch Solitaire som kombinerar funktionell design och hög kapacitet. Merparten av brödrostarna i testet klarar bara att rosta två skivor vilket kan vara i det minsta laget om det är fullt kring frukostbordet.

Så gjorde vi

Alla maskiner har bedömts med utgångspunkt från funktioner, design, kvalitet, kapacitet samt värde för pengarna. Vi har rostat fyra omgångar formbröd i en följd för att bedöma hur jämnt och hur snabbt brödet rostas. Maxbetyget är 25 poäng.

Philips HD2626 framHd2626
Betyg: 19/25
Kommentar: Bullvärmare
Philips HD2626 är en funktionell brödrost med plats för två brödskivor. Designen är lite bullig med borstade sidor och tydliga reglage. Förutom åtta rostningslägen finns även upptining, återvärmning och bullvärmning. Att kunna värma bullar eller croissanter är trevligt. Brödet blir gyllenbrunt och jämnt rostat på de övre rostningslägena. Rostningen går hyfsat snabbt och kan avbrytas med en praktisk stoppknapp. Bra sladdförvaring och smulbricka men sämre gummifötter. Lite rasslig konstruktion. Sammantaget en trevlig bekantskap med belysta funktioner och godkänd kapacitet till ett överkomligt pris.      
Cirkapris: 500 kronor

TT911P2 
Betyg: 18/25
Siemens TT911P2 framKommentar: Design från Porsche
Siemens TT911P2 är en brödrost med värmerör framtagen tillsammans med F.A Porsche. Resultatet är uppseendeväckande men skrymmande. Trots det stora formatet klarar den bara att rosta två skivor i taget. Skivorna hamnar alltid i mitten vilket ger en hyfsat jämn rostning med fin färg. Tack vare elva rostningsnivåer kan de flesta hitta sitt favoritläge. En bra funktion är nedräkningen som visar återstående tid av rostningen. Modellen står stadigt, har ett hygieniskt lock och bra sladdförvaring. En relativt dyr investering som tar plats i köket i dubbel bemärkelse.   
Cirkapris: 1800 kronor

OBH Nordica Chili Toaster framChilli toaster
Betyg: 12/25
Kommentar: Oberäknelig 
Obh Nordica Chilli toaster är en stadig brödrost som rostar upp till fyra skivor. Modellen har en steglös inställning för olika rostningslägen. Andra funktioner är stoppknapp, upptining, uppvärmning och val av två eller fyra skivors rostning. Rostningen tar tid och resultatet är ojämnt. Brödet kan bli lätt bränt även när det inställt på låga temperaturer. De två smulbrickorna och sladdförvaringen är praktiska lösningar. Det yttre skalet i röd metallic är robust och lätt att rengöra. Sammanfattningsvis är modellen varken snabb eller pålitlig.  
Cirkapris: 750 kronor

Tefal Delfini framDelfini
Betyg: 14/25
Kommentar: Billigast 
Tefal Delfini är en liten brödrost till ett lågt pris. Den har samma funktioner som de dyrare modellerna men i ett enklare utförande. Designen är inte lika trendig och här har tillverkaren hoppat över borstat stål och lysande knappar. I jämförelse med övriga produkter är den varken snabbast eller långsammast på att rosta brödet. Modellen har mjuka former med vissa plastiga detaljer och är välutrustad med stoppfunktion, smulbricka och lång sladd. Rostar två skivor. Ett billigt och smidigt alternativ som rostar jämnt och bra.
Cirkapris: 250 kronor

Toast expert
Betyg: 18/25
Krups Toast Expert framKommentar: Skrymmande
Krups Toast expert erbjuder rostning för fyra skivor åt gången. Modellen är stor och har rejäla vred och knappar samt låter som en skrivmaskin från förr. Med åtta rostningslägen går det bra att hitta rätt rostning. Det går att tina, återvärma samt hetta upp bullar på toppen av rosten. Designen är bullig med kromad front och aningen plastigt hölje. Resultatet är jämnt dock med vissa tendenser att brödets överkant blir bränt. Bra att man kan ställa in rostningsgraden på skivorna två och två om smaken är olika vid frukostbordet.     
Cirkapris: 800 kronor

C3 Unique framUnique
Betyg: 12/25
Kommentar: Bullig design
C3 Unique är en retrodesignad brödrost i borstat stål med gavlar i plast. Den är utrustad med bland annat upptining, bullvärmare, stoppknapp, samt steglös inställning av rostningsgraden. Trots vissa plastiga detaljer är kvalitetsintrycket godkänt. En nackdel är att modellen rostar ojämnt när endast en av två möjliga skivor rostas. Unique är medelsnabb på att rosta och tar inte så mycket plats i köket. Skivorna är svåra att få upp. Bra instruktionsbok. Det finns bättre alternativ i denna prisklass.
Cirkapris: 400 kronor

780EER
Kitchen Aid 780EER framBetyg: 15/25
Kommentar: Påkostad
Kitchen Aid 780EER är testets mest gedigna brödrost tillverkad i gjutjärn och rostfritt stål. Modellen är tung och står stadigt tack vare bra fötter. Reglagen är rejäla och enkla att använda. Rostningsnivån är steglös och ger god variation. Smulbrickan är lättillgänglig på framsidan. Tillbehöret bullvärmare fungerar mycket bra. Nackdelar med brödrosten är att mindre skivor inte centreras och att modellen piper irriterande högt när skivorna är klara. Resultatet blir bra vid rostning av två skivor men ojämnt med endast en skiva. Priset går inte att motivera trots hög kvalitet. 
Cirkapris: 3800 kronor

Bosch Solitaire framSolitaire   
Betyg: 19/25
Kommentar: Smart  
Bosch Solitaire har en tidsenlig design i borstat stål och stilfulla knappar. Rostningsnivån visas via en belyst display som även indikerar hur lång tid det tar att rosta brödet. Konstruktionen med två värmerör fungerar bra. Brödskivorna blir jämnt rostade och aptitligt gyllenbruna. På högsta värmen blev inte brödet sönderbränt vilket är bra. Beröm ges även för stor smulbricka, enkel bullvärmare och bra sladdförvaring. Solitaire saknar funktionen upptining. Det som talar emot ett köp är det relativt höga priset och att enheten skramlar när brödet läggs i och tas upp. Endast för två skivor.
Cirkapris: 1300 kronor

OBH Nordica Symphony Steel framSymphony steel
Betyg: 16/25
Kommentar: Medelbra
Obh Nordica Symphony Steel är en brödrost för två skivor. Designen är ganska kompakt med lite annorlunda form. Det yttre skalet är tillverkat i borstat stål med detaljer i plast. Enkla vred och bra funktioner såsom upptining, bullvärmare och återvärmning uppskattas. På denna modell går det inte att rosta och använda bullvärmaren samtidigt. Modellen står ganska stadigt och har bra smulbricka och sladdförvaring. Rostar två skivor bröd med ett godkänt resultat, men inte så mycket mer. 
Cirkapris: 650 kronor

Bosch Private collection framPrivate collection   
Betyg: 16/25
Kommentar: Bästa budgetköp
Bosch Private collection är en vit budgetmodell i slagtålig plast för två skivor. Brödrosten står stadigt och har en väl tilltagen sladd. Vred och knappar sitter tillgängligt på framsidan medan brödskivorna förs ned på traditionellt vis. Den har ett rejält galler som är praktiskt att värma frallor eller bullar på. Andra funktioner som fungerar bra är upptining och återvärmning. Rostar bra men lite långsamt. Kvalitetskänslan och det låga priset gör att denna modell utses till bästa budgetval. 
Cirkapris: 300 kronor