Sök
Guide - 10 ställbara sängar

Guide - 10 ställbara sängar

Upp och ner i sängen

2012-01-03

En ställbar säng kan höjas och sänkas i huvud- och fotändan. Ibland finns det även massagefunktion som tillval. Smartson guidar bland utbudet av ställbara sängar på marknaden.

Modell Pris Kommentar
Kungsängen Ängsö 11 000 Vändbar resårmadrass
Dux Axion 41 000 Justerbart svankstöd
Ikea Sultan Alsvåg 3 900 Endast madrassbotten
Tempur The relaxation original adjustable 22 500 Tryckavlastande
Jysk Plus E20 Jubi 8 300 Budgetvariant
Hästens Citation II 87 200 Dyr värstingmodell
Svane Excellent ställbar säng 13 400 Norsk
Viking Saga flexi 21 000 Lampa under sängen
Ekens Zonata classic ställbar 31 500 Många tyger att välja mellan
Carpe diem beds Marstrand 47 100 Svanenmärkt

Inledning

För snarkare och förkylda kan en höjd huvudända vara till hjälp och finns det behov av att ligga högt med benen är det praktiskt att kunna höja fotändan. Tycker man om att sitta i sängen, titta på tv eller läsa så är det skönt att kunna höja huvudändan.

Ofta ser inte dessa sängar så snygga ut från sidan och kan påminna om sjukhussängar. Har man dubbelsäng kan man glömma en gemensam bäddmadrass och får dras med en glipa i mitten. Dessutom så finns det alltid en klämrisk, speciellt med barn i hemmet.

Att tänka på är att verkligen testa sängen ordentligt i butiken. De flesta tillverkare har även en ganska lång ångertid så man även kan provligga sängen hemma. Det finns några faktorer att tänka på när det gäller priset. Oftast tillkommer kostnaden för benen och det varierar om bäddmadrassen ingår. Sedan finns det olika typer av madrasser att välja mellan som pocketresår, tempur och flexibla latex madrasser.

Så gjorde vi
Guiden är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade och det kan variera vad som ingår i priset. Vi har angivit alla tillgängliga sängmått som finns hos tillverkarna. Måtten anges BxL i centimeter. Cirkapriset avser sängar som är 90x200 cm om inget annat anges.

Så gjorde vi

Guiden är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade och det kan variera vad som ingår i priset. Vi har angivit alla tillgängliga sängmått som finns hos tillverkarna. Måtten anges BxL i centimeter. Cirkapriset avser sängar som är 90x200 cm om inget annat anges.

Kungsängen Ängsö - Vändbar resårmadrass

kungsangen

 Den har dubbla tjocka madrasser och en bäddmadrass som innehåller airellafibrer. Bäddmadrass Charlotte ingår men Tagel, Cumulus, Quilt, Freja, eller Contur finns som tillval. Resårmadrassen är vändbar med en fastare och en mjukare sida. Alla leder är i handsmitt stål. Byglar finns på sidan för att hålla madrassen på plats. Ben/medar ingår inte i priset utan tillkommer.

Cirkapris: 11 000 kronor

Dux Axion - Justerbart svankstöd

duxaxion

Spiraler i svenskt stål. Upp till 2,3 km ståltråd används för att skapa spiralfjädringen i sängen. Varje säng är handgjord och har spiralsystem, ovanstoppning av naturlatex och blandvadd, bomullsbolster med vävt bolster på ovansidan. Den inbyggda strömreserven gör att det alltid går att återställa sängen till plant läge i händelse av strömavbrott. Bäddmadrass Xupport ingår i priset.

Cirkapris: 41 000 kronor

Ikea Sultan Alsvåg - Endast madrassbotten

ikeasultan

 Madrassbotten, ställbar 28 ribbor av skiktlimmad björk, indelade i 3 komfortzoner. Ikea säljer madrassbotten och madrasser var för sig. Alsvåg passar att kombinera med Ikeas Sultan madrasser, till exempel Engenes och då tillkommer priset på den. Ben säljs separat. Bottenramen består av massiv furu och gran. Bäddribbhållarna är av etenplast, syntetiskt gummi. Priset avser endast madrassbotten.

Cirkapris: 3 900 kronor

Tempur The relaxation - Tryckavlastande

tempur

 Denna uppsättning består av en insydd madrass på 22,5 cm samt en 7 cm tjock bäddmadrass. Tempur är ett viskoelastiskt och temperaturkänsligt material med öppna celler som formar sig exakt efter kroppen. När man reser sig upp från madrassen återgår den till sin ursprungliga form. Sängen levereras med integrerade systemsängbottnar. Det finns tre olika typer av ben att köpa till sängen. I priset ingår bäddmadrass.

Cirkapris: 22 500 kronor

Jysk Plus E20 Jubi - Budgetvariant

jyskplus

Madrasserna är av polyester och polyeter. Ett så kallat elevationsset hos Jysk består av en elevationsbotten i limmat björkträ och en flexibel madrass. Många set har också bäddmadrass och madrasshållare i fotändan. Önskar man köpa delarna var för sig går det också bra men det blir förmodligen billigare med ett komplett set. Ben och medar köps separat.

Cirkapris: 8 300 kronor

Hästens Citation II - Dyr värstingmodell

hastens

Ett fjädersystem gör, enligt tillverkaren, Citation II mjuk på ytan, följsam och avlastande oavsett position. Chassit är av borstad aluminium och rymmer integrerade fickor för sladdar. Madrassens material består av bomull, ull, tagel och lin.

Cirkapris: 87 200 kronor

Svane Excellent ställbar - Norsk

svane

Madrassens stoppning består av elastec, polyeter och allergivänlig hålfiber. Överdraget är 100% bomull. Resåren är vändbar där en sida är fast och en medium, vilket kallas för duosystem. Träspjälor med ställbart zonsystem. Fotdelen är förstärkt och det finns fotstopp. Det går att beställa sidstopp till madrassen. Bäddmadrass och ben ingår ej i priset.

Cirkapris: 13 400 kronor

Viking Saga flexi - Lampa under sängen

vikingsaga

Madrassen består av 7-zonspocket, är vändbar och har 2 resårlager. Överstoppningen är av latex/hålrörsfiber och liggytan är av stickad stretch. Lampa finns i fjärrkontrollen och under sängen. Fjärrkontrollen har batteribackup vid elavbrott Priset är inklusive bäddmadrassen Saga DL. Saga-modellerna säljs endast hos Sängjätten. 

Cirkapris: 21 000 kronor

Ekens Zonata classic - Många tyger att välja mellan

ekenszonata

Överstoppningen består av latex och hålfiber. Madrassen har 218 komfortzoner som enligt tillverkaren ska anpassa sig individuellt till olika kroppsformer. Bäddmadrassen Ekens classic är en trensad och fyllig bäddmadrass speciellt framtagen till Ekens Zonata Classic. Kärnan som är i kallskum är stabilare. Priset är inklusive bäddmadrass men exklusive ben.

Cirkapris: 31 500 kronor

Carpe diem beds - Svanenmärkt

carpediem

Sängen består av tvärställt pocketspringsystem 13 centimeter, trögelastiskt bottensegment, pocket-springsystem 9 centimeter, justerbart svankstöd, klämskydd och strömspärr. Material som används till sängen är naturlatex och träramen är i svensk furu. Sängen har ett överdrag i slitstarkt grått tyg med silversömmar. Bäddmadrassen Exclusive har bomullsstoppad sommarsida, ullstoppad vintersida och talalaylatex i mitten. Bäddmadrassen ingår i priset men inte ben. Priset avser storleken 90x210 cm. Sängen är Svanenmärkt.  

Cirkapris: 47 100 kronor