Sök
Guide - 10 skorstensfria spisar

Guide - 10 skorstensfria spisar

Stämningsvärme utan skorsten

2012-03-12

Smartson tittar närmare på 10 olika skorstensfria spisar och portabla bordseldar. Hitta din favorit och läs tipsen innan köp.

Modell Pris Kommentar
Silverline Glaseldstad 24530 3000 Lätt att placera
Real Flame 7100 11400 Gedigen känsla
Real Flame Diamond M410 3100 Tumlade stenar förgyller
Real Flame Modesto 402 6820 Snyggt vid entrén
Svenska spis Opera 12900 Italiensk design
Svenska spis Streep 16000 Värme på höjden
RGE New York 3300 Urban lyskraft
RGE Florens 4200 Vardagsrummets mittpunkt
Nordic Trend Gaya LB 9900 Rena drag
Nordic Trend Prometheus PB 8900 Finns i olika utföranden

Inledning

En värmande brasa förhöjer alltid stämningen, särskilt under den mörka och kalla tiden på året. Alla har dock inte möjligheten att installera en öppen spis eller braskamin. Här tittar vi närmare på tio modeller utan skorsten som alstrar viss trivselvärme. Spisarna placeras antingen fristående, hängande eller lutade mot en vägg. Ett allt mer populärt alternativ är de mindre modellerna som kan placeras på ett bord eller hängas på väggen.

Pris per timme
De olika modellerna i guiden eldas med alkoholbaserat spisbränsle och finns som gelé eller i flytande form. Spisbränslet avger varken rök eller sot, vilket är en fördel jämfört med vedeldning. Se till att köpa rätt sort till din spis och ta även reda på vad driftkostnaderna blir. Oftast kan bränsleåtgången regleras men räkna med en kostnad på cirka 10-15 kronor per timme.

Tillbehör som förhöjer känslan
Populära tillbehör är vedimitation, doftpinnar, gnistskydd och reflektorer som gör att brasan ser större ut. Ved finns i olika utförande och är beständiga mot lågorna. Doftpinnar sprider extra braskänsla medan gnistskydd ger extra säkerhet.

Säkerheten i fokus
När spisar utan skorsten lanserades i Sverige uppkom en debatt kring produkternas säkerhetsrisk och begränsade kontroll. Peter Nord på Myndigheten för samhällskydd och beredskap berättar att det idag finns tydliga regler för hur produkterna ska kontrolleras. Testerna genomförs av godkända certifieringsinstitut som till exempel Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

- Den som monterar in en skorstenslös spis ska vara medveten om att riskerna för bränder är lika höga som för eldstäder med skorsten. Den som tänker köpa en kamin ska därför fråga efter typgodkännande och därefter se till att installationen görs på ett fackmannamässigt sätt.
Känner du dig osäker på om du kan installera en spis i ditt hem så rekommenderar vi att du läser på mer via Myndigheten för samhällskydd och beredskaps webbplats (www.msb.se) samt pratar med återförsäljare om vad som gäller för specifika modeller.

5 tips inför köpet
- Se till att ha god ventilation samt brandsläckare tillgänglig.
- Kontrollera att dina väggar passar för fast installation.
- Välj produkt utifrån planerat användningsområde – inomhus eller utomhus?
- Undersök driftkostnader för vald produkt.
- Köp endast typgodkända produkter.

Kärt barn har många namn
Tänk på att produkterna omnämns olika i handeln, som till exempel skorstenlös kamin, fuskspis, skorstenslös öppen spis, väggbrasa, dekorationsbrasa, trivseleld, etanolspis och liknande.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson tittar närmare på tio modeller i olika utföranden. Spisarna är inte utvärderade och specifikationerna är inhämtade från respektiver tillverkare. Produkternas mått anges i ordningen BxHxD. Priserna kan variera mellan olika återförsäljare.

Silverline Glaseldstad 24530 - Lätt att placera


silverline


Fristående modell från Silverline som kan placeras både inne och ute. Glaseldstaden är tillverkad i rostfritt stål och kan användas separat eller tillsammans med det svarta högglanspodiet i MDF-material. Allt som allt väger produkten cirka 11 kg. Skall ej placeras närmare än 50 cm från väggar och 1,5 m från taket. Tydliga säkerhetsinstruktioner ingår.

Mått: Eldstad 33x89x33 cm, podie 49x33x30 cm
Bränslebehållare: 1 st
Brinntid: Upp till 2,5 tim
Material: Rostfritt stål och MDF
Tillbehör: Eldsläckare, regleringsring
Kundkontakt:,
Cirkapris: 3000 kronor

Real Flame 7100 - Gedigen känsla

real flameReal Flame 7100 ståtar med en klassisk design som finns i alternativen svart, vit, ek samt maghogny. I standardutförandet vid leverans ingår flambox med försänkt burkhållare, keramiska vedträn samt gnistgaller. Spisen går att flytta mellan olika rum, trots att den ger ett fastmonterat intryck. Anpassad för raka väggar. Vikt: 36 kg.

Mått: 122x107x33 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Massiva träslag samt fanerad board
Brinntid: Upp till 3 tim
Tillbehör: Ved, gnistgaller, flambox, burkhållare
Cirkapris: 11400 kr kronor

Real Flame Diamond M410 - Tumlade stenar förgyller

real flame diamond


Ett växande segment de senaste åren är de mindre bordseldarna. Här ser vi Real Flames Diamond M410, ett portabelt alternativ med raka linjer och tumlade glasstenar som extra dekoration. Modellen väger cirka 3,5 kg och passar in i det moderna hemmet. Precis som övriga modeller i guiden så ska den vara fri från rök och sot.

Mått: 38x46x28 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Stål, glas
Brinntid: Upp till 3 tim
Tillbehör: Glasstenar, eldsläckare
Cirkapris: 3100 kronor

4. Real Flame Modesto 402 - Snyggt vid entrén

real flame modesto


Real Flame Modesto 402 är en eldpelare som passar både inne och ute. Basen är tillverkad av fibergjuten betong med en överdel i härdat glas. Elden omges av flodstenar som går i samma kulör som pelaren vilket ger en sammanhållen känsla. Modesto finns i både grått eller svart utförande och väger cirka 17 kg.

Mått:Ø 33 x 100 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Betong, härdat glas
Brinntid: Upp till 3 tim
Tillbehör: Eldkopp i polerat stål, släckverktyg, flodstenar
Cirkapris: 6820 kronor

5. Svenska spis Opera - Italiensk design

opera


Den italienska spisen Opera arbetar på bredden med tydliga kontraster mellan svarta och vita partier där eldkällan är centrerad i mitten. De två bränslebehållarna rymmer 1,5 l och ger en brinntid på cirka fyra timmar. Matchvikten på 28,5 kg avslöjar att denna stålspis inte är marknadens lättaste tingest.

Mått: 140x52x24 cm
Bränslebehållare: 2 st
Material: Stål, glas
Brinntid: Upp till 4 tim
Tillbehör: Tändare, verktyg att reglera lågan med
Cirkapris: 12900 kronor

6. Svenska spis Streep - Värme på höjden

streep


Streep, även den från Italien, sticker ut med sitt långsmala formspråk och moderna linjer. Modellen finns i två höjder, 265 cm och 238 cm, beronde på takhöjden i din bostad. Utrustad med en brännslebehållare och ska ge en brinntid på fyra timmar. Finns i två färgkombinationer på temat röd och vit. Vikt: 35 kg.

Mått: 33x265/238x30 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Stål, glas
Brinntid: Upp till 4 tim
Tillbehör: Tändare, verktyg att reglera lågan med
Cirkapris: 16000 kronor

7. RGE New York - Urban lyskraft

rge new york


Väggspisen New York flirtar med det urbana hemmet med strama drag och högblankt ytterhölje. Modellen finns i färgvalen vitt eller svart och väger cirka 17 kg. Den välvda reflektorn i kombination med den stora glasytan ska ge dubbel lyskraft enligt tillverkarens specifikation.

Mått: 63x52x22 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Plåt, glas
Brinntid: Upp till 3 tim
Tillbehör: Inga extra tillbehör ingår
Cirkapris: 3300 kronor

8. RGE Florens - Vardagsrummets mittpunkt

florens


Florens är en vägghängd modell i borstat stål som bjuder både på raka linjer och böljande former. Ett alternativ som passar bra såväl i hemmet som i offentliga miljöer. Modellen väger cirka 25 kg och tydliga installationsinstruktioner medföljer.

Mått: 79x56x23 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Borstat stål
Brinntid: Upp till 4 tim
Tillbehör: Inga extra tillbehör ingår
Cirkapris: 4200 kronor

9. Nordic Trend Gaya LB - Rena drag

gaya

Tavelliknande spisen Gaya är designad av Roderick Vos och tillverkad av Saffratti. Ambitionen med Gaya är att den ska vara en vacker inredningsdetalj både när den är tänd och släkt. Spisen väger 12 kg och finns för stunden i färgvalet svart med rött släckningslock.

Mått: 62,5x73,5x15 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Formgjuten aluminium, brännkammare av rostfritt stål
Brinntid: Upp till 9 tim
Tillbehör: Släckningslock
Cirkapris: 9900 kronor

10. Nordic Trend Prometheus PB - Finns i olika utföranden

prometheus


Modellen PB ingår i serien Prometheus, en kollektion som baseras på olika vägghängda spisar Finns i olika utföranden med mjuka former och varierade färgval. Alla tillverkade i borstat stål. PB är långsmal och dimensionerad för att vara lätt att placera på väggen. PB väger 14 kg.

Mått: 20x80x17,5 cm
Bränslebehållare: 1 st
Material: Formgjuten aluminium, brännkammare av rostfritt stål
Brinntid: Upp till 9 tim
Tillbehör: Släckningslock
Cirkapris: 8900 kronor