Sök
Guide – 10 kaminer

Guide – 10 kaminer

Kaminen: En stämningshöjare

2009-11-20

En kamin bidrar inte bara till en trivsam hemmamiljö utan du kan även spara in på dina värmekostnader. Här presenterar vi tio kaminer som sprider värme i vinterkylan.

Modell Pris Kommentar
Contura 590 20900 Se elden från sidorna
Handöl 35T 29900 Långa sidoglas
Keddy Arcade 27900 Dekorera med mosaik
Romotop Stromboli 26900 Ovalformad och vridbar
Arkiane Kephren 90000 Antika former
Spismiljö Brännö 28900 För pizzaälskaren
Spismiljö Attityd 200 27900 Välj mellan stål och täljsten
Dovre Astro 3 19400 Njut från alla håll
Camina Art Suprême 17000 Mjuka former
Jøtul F473 23900 Droppformad

Sammanfattning

Att tänka på inför köp
Det finns en mängd faktorer att tänka på inför köpet av en kamin. Vid en nyinstallation av en eldstad måste du först och främst göra en bygganmälan hos ditt lokala byggnadskontor. Ta hjälp av en sakkunnig vid frågor om brandsäkerhet och installation, till exempel sotarmästaren. Kaminer har olika anvisningar om hur de ska användas och installeras. Hur långt avståndet måste vara till brännbar vägg varierar men normalt krävs det 10–15 cm från bakre vägg. Anslutning sker via rökrör till befintlig skorsten. Vanligast är anslutning bakifrån eller via kaminens topp.

Inledning

Konstruktion
En kamin kan vara gjord av stålplåt, täljsten, kakel och gutjärn. Många kaminer har detaljer i glas så som luckor och sidoytor. Genom sidoytor i glas kan du se den vackra elden även om du inte sitter placerad rakt framför kaminen. Det finns även vridbara modeller.

Effekt och verkningsgrad

Effekten för en kamin återges i kilowatt (kW) och motsvarar den värme kaminen avger vid en viss tidpunkt. Normalt avger en kamin en effekt på 1-9kW. Ju större brasa desto högre effekt. Att jämföra med ett stort el-element som normalt ger en effekt på 1kW och ett bastuaggregat som på full effekt ger cirka 5kW. Verkningsgraden mäts från 0-100 procent. Ju högre verkningsgrad desto effektivare kan kaminen tillgodogöra sig energin i veden.

CE-märkt
, P-märkt och Svanenmärkt
En kamin kan ha många märkningar. Vanligt är att kaminen är CE-märkt, P-märkt eller Svanenmärkt men det finns även andra märkningar. CE-märkning visar att produkten uppfyller grundläggande säkerhets- och hälsokrav. Även P-märkning anger att kaminen uppfyller grundläggande krav på säkerhet men också att den har en hög kvalitet med högre krav på till exempel utsläpp och verkningstid. En P-märkt kamin ska även kunna eldas vid låg effekt med bibehållen hög verkningsgrad och låga utsläpp. P-märket är Sveriges tekniska forskningsinstituts (SP) eget certifieringsmärke. Utveckling av P-märket sker i samarbete mellan SP och tillverkarna, och kraven grundar sig på marknadens behov och revideras regelbundet. Många kaminer är även Svanenmärkta vilket innebär att kaminen har hög verkningsgrad. Detta betyder att en hög andel av den energi som finns lagrad i bränslet avges som värme till huset, verkningsgraden bör minst vara 73% för att bli svanemärkt. (Källa: www.sp.se och www.svanen.se)

Strålning och konvektion

Strålningsvärme fungerar genom att värma omgivande material och fungerar bra i rum med hög takhöjd och där man vill ha snabb och direkt värme. Temperaturen blir ofta hög nära eldstaden. Konvektionsvärme uppstår när luften runt kaminen blir varm, utvidgar sig och stiger uppåt. Den varma luften stiger och för värmen runt i rummet. Det tar litet längre tid för rummet att bli varmt med konvektionsvärme. De flesta kaminer kombinerar strålnings- och konvektionsvärme. Det är konstruktionen av sidoväggarna som främst avgör värmetekniken.

Tänk på att:

Det är viktigt att veden du eldar med är torr. Om veden är fuktig kommer den att brinna sämre vilket ger en ofullständig förbränning och mer sot.

Så gjorde vi

Översikten är baserad på aktuella modeller. Priserna kan variera hos olika butiker och ofta tillkommer tillbehör och installationskostnader. Produkterna är inte testade. Måtten anges höjdxbreddxdjup mm.

Contura 590 - Se elden från sidorna

Typ:
Contura 590 är en stram, svart och diskret modell som är extra hög. Brännkammaren med glaslucka sitter högt så att elden syns bra. Sidoglas är standard och vridplatta finns som extrautrustning. Finns i grå och svart lack. Som tillbehör finns till exempel golvskydd av glas, fläkt och vedfack. Priset avser kamin med gjutjärnstopp.

Material:
Plåt
Mått: 1544x496x438 mm
Vikt: 130 kg
Maxeffekt: 7 kW
Max verkningsgrad: 80%
Märkning: Svanenmärkt, P-märkt
Cirkapris: 20900 kronor

Handöl 35T - Långa sidoglas

Typ:
Handöl 35T är en täljstenskamin med långa sidoglas. Eldstaden sitter högre upp och har ett avlångt format. De rena linjerna och toppskivan av glas ger kaminen ett diskret intryck. Kaminen kan i sitt basutförande värma upp till cirka 120 kvadratmeter. Priset avser 35T med glastopp.

Material:
Täljsten
Mått: 1600x550x430 mm
Vikt: 320 kg
Maxeffekt: 7 kW
Max verkningsgrad: 80%
Märkning: Svanenmärkt, P-märkt, CE-märkt
Cirkapris: 29900 kronor

Keddy Arcade - Dekorera med mosaik

Typ:
Arcade är en olivinstenskamin som finns i två utföranden, granitkeramik i grått och svart eller strukturskivor som kan målas i valfri färg. Det går att placera kaminen på vanligt träbjälklag. Kan dekoreras med exempelvis mosaik, kakel eller klinker. Som tillbehör finns svartlackerad golvplåt eller svart golvsten. Eldstad i gjutjärn.

Material:
Olivinsten
Mått: 1270x660x460 mm
Vikt: 375 kg
Maxeffekt: 10 kW
Max verkningsgrad: 75%
Märkning: Byggproduktscertifikat
Cirkapris: 27900 kronor

Romotop Stromboli - Ovalformad och vridbar

Typ:
Stromboli från Romotop är en oval kamin klädd i serpentinsten. Välj mellan naturgrå eller grön nyans. Kaminen är vridbar vilket ger dig möjlighet att se elden från olika vinklar i rummet. Den vridbara funktionen gör att det inte går att ansluta rökröret baktill utan endast på kaminens ovansida.

Material:
Sten
Mått: 1076x666x475 mm
Vikt: 225 kg
Maxeffekt: 8 kW
Max verkningsgrad: 79%
Märkning: CE-märkt
Cirkapris: 26900 kronor

Arkiane Kephren - Antika former

Typ:
Kephren från Arkiane är en pyramidformad designkamin som kan placeras på en bas eller direkt i golvet. Elden syns genom fyra sidoglas och täck-kåpan går att öppna upp i tre lägen. Rökröret placeras undertill. En kamin för designintresserade med tjock plånbok.

Material:
Plåt
Mått: 920x1000x1000 mm
Vikt: 196 kg
Maxeffekt: 12 kW
Max verkningsgrad: 70%
Märkning: CE-märkt
Cirkapris: 90000 kronor

Spismiljö Brännö - För pizzaälskaren

Typ:
Brännö braskamin i täljsten kan placeras på ett vanligt träbjälklag. Försedd med glasytor på tre sidor. Har ett varmhållningsfack framtill på kåpan. I facket som är dolt bakom täljstensluckan kan du värma eller tina mat. Du kan till och med baka en pizza enligt tillverkaren. Brännkammare i stål.

Material:
Täljsten
Mått: 1380x735x645 mm
Vikt: 300 kg
Maxeffekt: 10 kW
Max verkningsgrad: 80%
Märkning: Typ- och miljögodkänd
Cirkapris: 28900 kronor

Spismiljö Attityd 200 - Välj mellan stål och täljsten

Typ: Attityd 200 är en liten, nätt braskamin med glas på tre sidor. Kaminen finns i två utföranden: omramning i täljsten eller i svart stål med en brännkammare i gjutjärn. Attityd 200 är tillverkad med den senaste förbränningstekniken vilket innebär att den klarar tuffa miljökrav, enligt tillverkaren.

Material:
Täljsten
Mått: 1187x537x513 mm
Vikt: 255 kg
Maxeffekt: 7 kW
Max verkningsgrad: 80%
Märkning: CE-märkt
Cirkapris: 27900 kronor

Dovre Astro 3 - Njut från alla håll

Typ:
Dovre Astro 3 är en elegant kamin i gjutjärn. Elden går att se från flera håll då sidoglasen även täcker en del av ryggen. Konstruktionen gör att den passar bra att placera fristående, men det går även fint att placera kaminen mot en vägg. Finns med sockel eller pelarfot. Koppla friskluft direkt till förbränningen.

Material:
Gjutjärn
Mått: 1140x505x420 mm
Vikt: 161 kg
Maxeffekt: 7 kW
Max verkningsgrad: 75%
Märkning: CE-märkt
Cirkapris: 19400 kronor

Camina Art Suprême - Mjuka former

Typ:
Camina Art Suprême är en kamin i mjuka former av industridesignern Gustav Hallén. Värmelagrande topp av täljsten ingår. Kaminen har stora glasytor som ger en spridningsvinkel på 150 grader av eldskenet. Kaminen är förberedd för både uteluftanslutning och fläkt. Som tillval finns till exempel golvskydd i glas

Material:
Stål
Mått: 1054x504x448mm
Vikt: 122 kg
Maxeffekt: 8 kW
Max verkningsgrad: ca 73%
Märkning: CE-märkt, P-märkt
Cirkapris: 17000 kronor

Jøtul F473 - Droppformad

Typ:
Jøtul F473 är designad av designbyrån Hareide Designmill. Kaminen är droppformad och har en stor böjd glaslucka som öppnas genom att dra den uppåt. Den böjda formen på glasluckan gör det möjligt att se elden från flera håll. Välj sidor av gjutjärn, aluminium eller svart glas. Sidopanelerna är integrerade i kaminen.

Material:
Gjutjärn
Mått: 1180x460x491 mm
Vikt: 202 kg
Effekt: 7 kW
Max verkningsgrad: 75%
Märkning: Svanenmärkt
Cirkapris: 23900 kronor