Sök
Guide – 10 hemlarm

Guide – 10 hemlarm

Skydda ditt hem

2012-04-04

Smartson tittar närmare på 10 olika hemlarm. Hitta det som uppfyller dina krav för att du ska känna dig trygg.

Modell Pris Kommentar
Trygga Hem 1975 Ingen bindningstid
Securitas Direct 5980 Intelligent kameralarm
Sector Alarm 1500 Årlig säkerhetsbesiktning
G4S 970 Fria utryckningar
Falck Sverige 6500 Livstids materialgaranti
Protexus 12780 Livekamera
Vikinglarm AB 3400 Multisektionslarm
Inferno Home 7000 Outhärdligt ljud
Larmtorget 3400 Hög räckvidd
Clas Ohlson 4500 Fjärrstyrning

Inledning

Det finns en mängd olika typer och kombinationer av hemlarm på marknaden. Tjänsterna som är kopplade till dem kan också variera. Det är bra att vara noga i sitt val och se över vad som ingår och vad man får betala extra för. Här presenterar vi ett urval av hemlarm som finns att tillgå.

Väktartjänst
Det första du ska ta ställning till är om du vill ha väktartjänst eller inte. Det är ett abonnemang där du betalar en startavgift och därefter en månadsavgift löpande. Larmet är knutet till en central med väktarberedskap. Bra att veta är att en väktare inte griper tjuven men kan däremot laga en skada efter inbrott och återställa säkerheten. Det du köper är snarare en tjänst än en fysisk produkt. Månadskostnad och bindningstid är viktigt att ta med i beräkningen samt vad som ingår och vad du betalar extra för. Det kan vara bra att räkna på vad det kommer att kosta dig över tid i jämförelse med att köpa ett larm.

Friköpt hemlarm
Med ett friköpt larm äger man själv larmet och ansvarar för installation, service och underhåll. Det är inte kopplat till någon central utan istället ringer larmet upp dig eller skickar sms till förprogrammerade nummer för att meddela när och vad som larmar. Det är du själv som väljer att ringa en granne, polis eller brandkår. Flera av de friköpta larmen går även att ansluta till larmcentral med väktarberedskap om man så önskar.

Anpassa efter dina behov
I stort sett alla larm och tjänster är utbyggbara. Det går att komplettera med flera enheter samt uppgradera till brand- och temperaturlarm eller med kamera för bildverifiering. Att ha ett husdjur som rör sig fritt i hemmet när larmet är aktiverat är idag inte heller ett problem. Alla hemlarm går att anpassa till din bostad och efter dina behov mot ett högre pris eller högre månadskostnad.
Det är viktigt att utvärdera sitt behov och vilka förväntningar man har på hemlarmet. Ett tips är också att man ett par gånger per år testar sitt larm för att vara säker på ett fullgott skydd.

Fakta
Skalskydd:

Innebär att man larmar på husets yttreskal som dörrar, fönster och källare. Men du kan röra dig fritt inne.
Husdjursanpassning:
Rörelsesensorer som kan ställas in för att inte utlösa larm när ditt husdjur rör sig.
Trygghetslarm:
En knapp som är direkt kopplad till larmcentralen. Ska endast brukas i nödläge som vid hotfull situation i hemmet.
Bildverifiering:
Kameran tar bilder för att säkerhetställa inbrott eller brand. Polis och räddningstjänst kan omedelbart skickas dit.
Sms-notifikation:
Ett sms skickas till ett eller flera förprogrammerade telefonnummer med information om alarm.

Så gjorde vi

Vi tittar närmare på tio olika hemlarm som finns på marknaden. Larmen är varken testade eller utvärderade och specifikationer och prisuppgifter är inhämtade från respektive leverantör.

Trygga Hem - Ingen bindningstid
Trygga-Hem
Startpaket hemlarm med väktartjänst. Fri installation och fri väktarutryckning ingår, även vid falskt alarm. Trygghetslarm för att direkt larma vid hotfull situation finns. Larmet går fritt att anpassa om du har husdjur och du kan skalskydda bostaden. Service vid tekniskt fel ingår. Inga bindningstider, aviavgifter eller uppsägningsavgifter. Går att uppgradera till brand- och kameralarm mot högre kostnad.

Produktinformation
Namn: Classic
Typ: Väktartjänst
Månadsavgift: 265 kr
Teknik: Trådlöst för fast telefoni
Tjänster: Fri väktarutryckning, installation, trygghetslarm, husdjursanpassning, larm vid strömavbrott, fri service vid tekniskt fel, materialgaranti, självriskreducering.
Enheter: 1 centralenhet med batteribackup, 1 manöverpanel med siren, 1 magnetkontakt för entrén, 1 rörelsedetektor, 2 larmskyltar, 6 dekaler.
Tillval: Batteribyte med service, fjärrkontroll, gsm-sändare, larmbricka, temperatur och vattendetektor, glaskrossdetektor, brandvarnare, dörr/fönsterkontakt, kamera.
Cirkapris: 1975 kr

Securitas Direct - Intelligent kameralarm
Securitas-Direct
Komplett kameralarm och brandlarm med väktartjänst. Med kameror blir det möjligt att bildverifiera vid inbrott eller brand. Larmet kan anpassas om du har husdjur och du kan punkt- eller skalskydda. Via webben anpassar du själv inställningar. Med en egen app för iphone eller android kan du läsa av, slå till/från larmet när du är på resande fot. Tjänsten finns även för mindre bostäder.

Produktinformation
Namn: Verisure
Typ: Väktartjänst
Månadsavgift: 300 kr
Teknik: Trådlöst kameralarm via gsm
Tjänster: Fri väktarutryckning för yttre inspektion, självrisksreducering, fri installation, bildverifiering, punkt- och skalskydd, trygghetslarm, sms-notifikation, webbstyrning, kundsupport, garantiservice, bindningstid 24 månader, uppsägning 3 månader
Enheter: 1 gsm/ethernet gateway, 2 kameradetektorer, 1 rökdetektor, 3 dörr/fönstermagneter, 1 siren med temperatursensor, 1 manöverpanel, dekaler
Tillval: Larmbricka
Cirkapris: 5980 kr

Sector Alarm - Årlig säkerhetsbesiktning
Sector-Alarm

En komplett larmtjänst med kamerövervakning. Det ingår både yttre och inre väktartjänst med fria utryckningar. Återställning och pålarmning är inkluderad. Service med säkerhetsbesiktning av bostaden sker årligen. Trygghetslarm, husdjursanpassning och skalskydd finns. Fri installation, ingen bindningstid och tre månaders uppsägning. Går att komplettera med fler enheter för större bostäder.

Produktinformation
Namn: Domo
Typ: Väktartjänst
Månadsavgift: 350 kr
Teknik: Trådlöst kameralarm via gsm
Tjänster: Yttre och inre väktartjänst, fria utryckningar, trygghetslarm, fri installation, bildverifiering, återupprättande av säkerhet, självriskreducering, årlig service, materialgaranti, maxprisgaranti, ingen bindningstid, 3 månaders uppsägning.
Enheter: 1 centralenhet med gsm, 1 manöverpanel, 1 siren, 1 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 magnetkontakt, 1 larmbricka och dekaler.
Tillval: Ytterligare enheter
Cirkapris: 1500 kr

G4S - Fria utryckningar
G4S

Trådlöst hemlarm med väktartjänst. Larmet är kopplat till larmcentralen och du har tre kontaktpersoner. Du kan även själv fjärrstyra larmet för att släppa in en hantverkare och därefter återställa larmet. Fria utryckningar ingår. Larmet går att uppgradera med både husdjursanpassning och brandvarning.

Produktinformation
Namn: Safe@home
Typ: Väktartjänst
Månadsavgift: 230 kr
Teknik: Trådlöst via gsm
Tjänster: Installation, väktarberedskap, materialgaranti, fri service, 3 kontaktpersoner vid larm, fria utryckningar, 12 mån bindningstid, 3 mån uppsägning
Enheter: 1 centralenhet med siren, 1 inbyggd gsm-modul, 1 magnetkontakt, 1 rörelsedetektor, 1 portabel manöverpanel, larmskyltar
Tillval: Husdjursdetektor, rökdetektor, glaskrossdetektor, ridådetektor, vattendetektor, armband nödsändare, talande instruktioner, inom- och utomhussiren
Cirkapris: 970 kr

Falck Sverige - Livstids materialgaranti
Falck

Friköpt larm som går att ansluta till väktartjänst samt byggas på med brandlarmsfunktion. Du får hjälp med att anpassa och programmera larmet till din bostad och efter dina behov. Montering av larm gör kunden själv. I likhet med övriga larm går det att husdjursanpassa och skalskydda.

Produktinformation
Namn: Falck Security hemlarm
Typ: Friköpt
Teknik: Trådlöst via gsm
Tjänster: Teknisk support, förprogrammering, husdjursanpassning, skalskydd, materialförsäkring
Enheter: 1 manöverpanel, 1 magnetkontakt, 1 fjärrkontroll, 1 gsm-sändare, 1 rörelsedetektor
Tillval: Sim-kort, väktartjänst, rökdetektor, glaskrossdetektor, ridådetektor, larmövervakningsförsäkring
Cirkapris: 6500 kr

Protexus - Livekamera
Protexus

Friköpt kameralarm med talfunktion som går att koppla till väktartjänst. Med webbkameran är larmet online och du kan både fjärrstyra det samt se ditt hem i realtid. Möjlighet finns att larma vissa delar av huset och samtidigt röra dig fritt i andra. Områdesdelning upp till tre sektioner finns som är oberoende av varandra. Larmpaketet monteras själv av köparen.

Produktinformation
Namn: Powermax complete Camera edition
Typ: Friköpt larm
Teknik: Trådlöst kameralarm via gsm
Tjänster: Fjärrstyrning, husdjursanpassning, skalskydd, sms-notifikation, områdesindelning, svensktalande röst, programmering, dokumentering, teknisk support, webbmodul, smartphone app.
Enheter: 1 centralenhet med siren, 1 intern gsm-modul, 1 intern powerlink modul, 1 kamera, 1 rörelsedetektor, 1 magnetkontakt, 1 manöverpanel, 1 fjärrkontroll, 2 larmskylt, 8 dekaler, svensk manual
Tillval: Väktartjänst, rökdetektor, glaskrossdetektor, fukt- och temperaturdetektor, utomhussiren
Cirkapris: 12780 kr

Vikinglarm AB - Multisektionslarm
Vikinglarm

Multisektionslarm med skalskydd. Du äger ditt larm själv men det går att ansluta till väktartjänst. Med en eller flera detektorer avstängda kan du röra dig fritt i en del medan andra delar av huset är larmat. Du kan tala in en fras som läses upp i telefonen vid larm. Med sms-notifikation får du information om strömavbrott. Du bestämmer själv om du tillkallar polis. Sirenens ljud går att stänga av vid behov. Larmet går att styra via telefon och sms.

Produktinformation
Namn: VL-SIM3D Komplett
Typ: Friköpt
Teknik: Trådlöst via gsm
Tjänster: 5 sms-mottagare, 5 telefonmottagare, skalskydd, batteribackup, sektionslarmning, sms-notifikation, röstmeddelande
Enheter: 3 ir-sensorer, 6 magnetströmbrytare, 2 fjärrkontroller, 1 siren, 2 brandvarnare, 1 knappsats, 1 centralenhet, 6 dekaler, 1 strömadapter/transformator, svensk manual
Tillval: Sim-kort, husdjursanpassning
Cirkapris: 3400 kr

Inferno Home - Outhärdligt ljud
Inferno

Trådbundet larm som ska avbryta inbrottet innan det börjar. Med sirenen bildas en ljudbarriär som efter 5-7 sekunder gör att tjuven börjar må illa. Ljudet är ofarligt. Inbyggt sabotageskydd och enheten är svår att förstöra. Larmet går att bygga ut och anpassa till flera våningar eller separata garage eller förråd. Larmet utlöser om sladden åsamkas skada.

Produktinformation
Namn: Grundpaket
Typ: Friköpt
Teknik: Trådbundna detektorer
Tjänster: Ljudsignal, punktskydd, batteriback-up
Enheter: 1 styrenhet med siren, 1 rörelsedetektor med 3 m sladd, 1 back-up batteripaket, 1 batterieliminator, 2 fjärrkontroller, 2 dekaler, 1 nyckel, installationsanvisning
Tillval: Gsm-sändare, stroboskopljus, brandvarnare, extra rörelsedetektor, husdjursdetektor.
Cirkapris: 7000 kr

Larmtorget - Hög räckvidd
Larmtorget

Hemlarm kopplat till larmcentral programmerat och klart för eget montage. Bindningstid är 36 månader och därefter äger du ditt larm. Larmet ansluts till en larmcentral och ett lokalt väktarbolag rycker ut. Med ir-kameran kan man bildverifiera inbrott eller brand. Väktarutryckning ingår ej utan du betalar per gång. Med hög radioräckvidd kan du larma andra byggnader på upp till 1 km.

Produktinformation
Namn: Bosäkert Powermaster-10
Typ: Larmövervakning
Månadsavgift: 190 kr
Teknik: Trådlöst via gsm
Tjänster: Svensk display, trygghetslarm, webbsupport, livstids materialgaranti, programmering, sms-notifikation, fjärrstyrning för av- och pålarmning.
Enheter: 1 fjärkontroll, 1 magnetkontakt, 1 ir-kamera med rörelsedetektor, 1 centralenhet med manöverpanel, gsm-sändare, 5 dekaler, 1 garageskylt
Tillval: Rökdetektor, husdjursensor, glaskrossensor, ridåsensor, inre väktartjänst, inom- och utomhussiren med ljus.
Cirkapris: 3400 kr

Clas Ohlson - Fjärrstyrning

Clas-ohlson

Ett friköpt larm med kamera. Vid larm får du sms-notifikation och bilder via mms och e-post. Bilder kan även skickas när du själv önskar. Via sms kan du fjärrstyra larmet. Med en modul som tillval reglerar du även värme och belysning. Du köper själv till rörelse- och rökdetektorer för komplett inbrotts- och brandlarm.

Produktinformation
Namn: CTC-1916EL (36-4508)
Typ: Friköpt
Teknik: Trådlöst kameralarm för gsm
Tjänster: Bildverifiering, fjärrstyrning, rapportering via sms, mms och e-post
Enheter: Manöverpanel, ir-detektor med kamera, dekaler
Tillval: Rörelsedetektorer, magnetkontakt, siren, fjärrkontroll, extern manöverpanel, rökdetektor, utomhussiren, apparatmodul
Cirkapris: 4500 kr