Sök
Guide - 10 energifönster

Guide - 10 energifönster

Mer kvar i kassan med energimärkta fönster

2010-11-30

Med dåligt isolerade fönster förloras mycket av husets värme. Smartson har tittat närmre på tio olika alternativ med energiklass A-D i prisintervallet 2800 till 7500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
WKI-AL - 6200 Vädringsbeslag som tillval
Elit Extreme 0,9 - 6900 Rustad för inbrott och storm
Premium Green - 7500 Med tanke på miljön
Velfac 200i Energy - 5700 Handtag med vädringsläge
Traryd Optimal vridfönster - 6200 Traditionell modell
TVF - 5600 Glidhängt
TSG 180 - 6700 Pallar trycket
SP Balans Sideswing - 6000 Snurrar runt sin egen axel
MSE - 2800 Bullerkontroll
MIR GH-5 - 5400 Med fokus på brandsäkerhet

Inledning

Dåligt isolerade fönster och dörrar beräknas släppa ut cirka två tredjedelar av husets värme. Ett energifönster släpper in solljus, men hindrar rumsvärmen att släppas ut. Tillsammans med en rätt konstruerad karm och båge minimeras värmeförlusten. Med ett energifönster förbättras också inomhuskomforten, eftersom det inte orsakar kallras på samma sätt som gamla fönster.

Energimärkning

Energimärkningen är en märkning som Energimyndigheten övervakar. Energiförbrukningen klassas på en skala från A till G, där A är bäst. Många hushållsapparater måste vara energimärkta idag, såsom diskmaskiner och kylskåp. Att energimärka fönster är fortfarande frivilligt, men många tillverkare har insett värdet i att visa på de energisnåla alternativen för konsumenten. Märkningen hjälper dig att lättare välja fönster med den energiprestanda du önskar.

Vilka är kraven?

Vilka krav ska då ett fönster uppfylla för att klassas som energieffektivt? Några av de grundläggande prestandakraven för att få energimärkning är att fönstret är luft- och regntätt, klarar minst 1000 gångers upprepad öppning och stängning samt att det släpper in en viss mängd dags- och solljus (dagsljus- och solenergitransmittans). Ett bra energifönster bör släppa in minst 63 procent av dagsljuset och 52 procent av solenergin. Marie Claesson på Energimyndigheten har ett tips för att förenkla fönsterköpet om man tycker att det är mycket att tänka på. - Titta på u-värdet. Det ger ett kvitto på ett bra energivärde, ett fönster som isolerar bra. U-värdet ska vara så lågt som möjligt. Fönstrets u-värde är ett mått på hur väl båge, karm och glas isolerar tillsammans.

Effektivt och snyggt

Ett energieffektivt fönster kan fortfarande vara snyggt och anpassas efter byggnaden. På marknaden finns fönster som passar både funkishus och sekelskiftesvillor. Vädringsbeslag, allmogeprofil och spröjs är några av de tillval som ger ett personligt fönster. Hos de flesta tillverkare kan fönstret skräddarsys efter specifika önskemål såsom karmdjup och isoleringl. Man behöver alltså inte offra husets exteriör när man väljer ett energieffektivt alternativ.

Halvera installationskostnaden med ROT

Det statliga ROT-avdraget gör det möjligt för småhusägare att dra av 50 procent av arbetskostnaden vid husreparationer, till- eller ombyggnad och underhåll. Fönster omfattas av ROT, och du kan därför räkna bort halva installationskostnaden. Mer i plånboken på flera sätt med energifönster.

Så gjorde vi

Guiden är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade. Cirkapriserna avser fönster i storleken 100x130 cm och är tillverkarnas rekommenderade pris som kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare.

WKI-AL - Vädringsbeslag som tillval
WKI-AL
Beskrivning: WKI-AL är ett fönster av svensk furu. Öppningsbara och fasta enheter kan kombineras i samma karm. Som tillval finns kipp dreh – ett vädringsbeslag som gör att fönstret kan öppnas 15 cm i överkant.

Specifikation:
Konstruktion: 2+1-glas
U-värde (fönster/glas): 1,2/0,9
Dagsljus (%): 72
Solenergi (%): 56
Energiklass: D
Cirkapris: 6200 kronor

 Elit Extreme 0,9 - Rustad för inbrott och storm
Elite-Extreme
Beskrivning: Elit extreme är ett fönster som är rustat för hårda förhållanden. Fönstret är storm- och inbrottsförstärkt. Glaset är självrengörande och solskyddande. Som tillval finns ek som material till fönstrets insida.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 0,9/0,9
Dagsljus (%): 61
Solenergi (%): 37
Energiklass: A
Cirkapris: 6900 kronor

 Premium Green - Med tanke på miljön
Premium-Green
Beskrivning: Premium Green är ett fönster som konstrueras med material som valts ut med miljöhänsyn i fokus. Vridbeslag och spaltventil är dolda för att inte störa det estetiska uttrycket. Fönstret är vridbart i 180 grader för att underlätta putsning. Tillverkaren ger offert där installation ingår.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 0,9/0,5
Dagsljus (%): 71
Solenergi (%): 50
Energiklass: A
Cirkapris: 7500 kronor

 Velfac 200i - Handtag med vädringsläge
Velfac-200i
Beskrivning: Velfac 200i med glaskombination energy/clear/energy är ett fönster i energiklass C. Med tilläggsbåge kan fönster få riktigt lågt uvärde. Handtaget har inbyggt vädringsläge och justerbar friktionsbroms vid vädringsläge. Velfac lämnar tio års garanti på sina fönster. Som extra tillval finns elmotor för fönster med hög placering.

Specifikation:
Konstruktion: 3+1-glas
U-värde (fönster/glas): 1,1/0,7
Dagsljus (%): 72
Solenergi (%): 50
Energiklass: C
Cirkapris: 5700 kronor

 Traryd Optimal vridfönster - Traditionell modell
Traryd
Beskrivning: Traryd Optimal vridfönster passar bra vid renovering av gamla hus då fönstrets modell är traditionell. Barnsäkring finns i låshandtaget. Fönstret kan specialanpassas för att passa stadsmiljö. Traryd optimal är svanenmärkt.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 1,2/0,7
Dagsljus (%): 71
Solenergi (%): 50
Energiklass: D
Cirkapris: 6200 kronor

 TVF - Glidhängt
TVF
Beskrivning: Fönstret är glidhängt och kan svängas runt 180 grader, vilket förenklar rengöring. Vädringsläge och barnspärr finns integrerat. Fönstrets bågar är förstärkta i hörnen, vilket gör att fönstret passar bra i större storlekar.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 1,1/0,7
Dagsljus (%): 71
Solenergi (%): 50
Energiklass: C
Cirkapris: 5600 kronor

 TSG 180 - Pallar trycket
TSG-180-Westcoast-window
Beskrivning: TSG 180 är ett fönster som erbjuder både styrka och design. Beslagen i bågen klarar upp till 80 kg, och är dolda för att inte påverka fönstrets utsida. Tätningslisten är placerad i bågen. Fasta och öppningsbara fönster kan beställas i samma karm.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 0,98/0,5
Dagsljus (%): 71
Solenergi (%): 50
Energiklass: B
Cirkapris: 6700 kronor

SP Balans Sideswing - Snurrar runt sin egen axel
Balans-Sideswing
Beskrivning: SP Balans Sideswing öppnas vertikalt runt sin egen axel, vilket förenklar putsning avsevärt. Handtagskonstruktionen ger ökad inbrottssäkerhet. Handtaget kräver tvåhandsfattning för att öppnas, och kan därför också klassas som barn- och inbrottssäkert.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 1,2/0,7
Dagsljus (%): 71
Solenergi (%): 50
Energiklass: D
Cirkapris: 6000 kronor

 MSE - Bullerkontroll
Domlux-MSE-Alu
Beskrivning: Domlux MSE Alu är framtaget för effektiv ljudreducering. En speciell Bullerkontroll konstruktion med separata parallellhängda bågar ger en bra reducering av störande ljud. Fönstret passar därför väl i stadsmiljö. Frakt ingår i priset.

Specifikation:
Konstruktion: 2+1-glas
U-värde (fönster/glas): 1,2/0,8
Dagsljus (%): 69
Solenergi (%): 51
Energiklass: D
Cirkapris: 2800 kronor

 MIR GH-5 - Med fokus på brandsäkerhet
MIR-GH-5
Beskrivning: MIR GH-5 är ett glidhängt fönster som kan öppnas 180 grader med barnsäkring i vädringsläge. Fönstret är tillverkat i pvc-material, vilket gör att det kräver minimalt med underhåll. Dessutom är materialet självslocknande vid brand, vilket gör att det är ett fönster att överväga om man söker ett brandsäkert alternativ.

Specifikation:
Konstruktion: 3-glas
U-värde (fönster/glas): 1,1/0,7
Dagsljus (%): 71
Solenergi (%): 50
Energiklass: C
Cirkapris: 5400 kronor