Sök

Grilled cheese please!

2004-11-12

När middagen måste stå på bordet inom några minuter är smörgåsgrillen en bra hjälpreda. Smartson testar tio varianter mellan 150 och 400 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Saga 3/5 195 Svenssonmodell
Coline 1/5 150 Plastig
C3 Multigrill 4/5 245 Mest prisvärd
Linea 2/5 150 Snabbast
C3 Smörgåsgrill 4/5 345 Lättanvänd
AFK 1/5 185 Minst prisvärd
Philips HD2383 5/5 350 Briljant
Sandwich Maker Duo 3/5 375 Lätt att rengöra
Tefal 1/5 300 Usel design
Inox 3/5 400 Helgjuten

Sammanfattning

Med en smörgåsgrill kan man snabbt laga en god måltid hemma, beroende på vilken grill man väljer och vilka ingredienser man vill experimentera med. För att inte tvingas begränsa grillandet till formfranska, tycker vi det är en bra idé att satsa på en grill som erbjuder bra resultat med olika bröd. C3:s multigrill, som är testets mest prisvärda, kan även grilla grönsaker eller halloumiost. Testets absoluta favorit blev annars Philips HD2383 som snabbt producerar en snygg och god varm macka. De två grillar som har automatiskt lås får pluspoäng för säkerhet och funktion, annars har de flesta ett manuellt snäpplås som håller ihop laggarna.

Inledning

I snabbmatskulturens förlovade land USA, är en ”grilled cheese” en klassiker. Det handlar om en grillad dubbelmacka på vitt formbröd och några skivor ost. I Sverige förekommer också grillade smörgåsar i form av paninis, sandwichar och ciabatta på lunchmenyerna. Men en klassisk, svensk varm macka med enkla ingredienser som ost, skinka och tomat är inte heller fel. I detta test förekommer den vanliga smörgåsgrillen med en avdelad platta som grillar två dubbelmackor samtidigt, samt duogrillen med två utbytbara ”non-stick” grillplattor: en för klassiska dubbelmackor och en för långsmala ciabatta-bröd. En av grillarna i testet har enbart grillplatta för långsmala bröd, men den går lika bra till formfranska. Standardgrillarna är utrustade med grillplattor i ”non-stick” material (teflon etc), men skiljer sig åt vad gäller plattornas utformning som antingen består av en klassisk fyrkant eller en snäckform. Samtliga grillar går att ställa på högkant för enklare förvaring.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi fyllde smörgåsar med 2 skivor ost, tomat och skinka samt penslade smör på utsidan av brödet och på grillytan. Kriterierna i betygsättningen är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är fem poäng.

Coline
ClasOhlsonColineEn billig standardgrill från Clas Ohlson, som ger intryck av att ha lämnat fabriken för tidigt. Den gröna signallampan lyser hela tiden medan den röda slår på efter 2 min 40 s. I manualen står att kontrollampan (den röda?) ska slockna när apparaten blivit varm. Det gör den inte förrän efter 5 minuter och då är grillen riktigt het. Mackorna är klara på tre minuter, men de fyrkantsformade laggarna ger en trist och hård kant. Manuellt lås. Saknar sladdvinda. Lätt att torka av. Vikt 1,6 kg.

Inox
OBHNordicaInoxEn mycket tjusig och välgjord grill i matt, svart plast och borstat stål från OBH Nordica. De insvängda kanterna i plast gör att laggarnas heta kortsidor döljs väl. De snäckformade mackorna är klara efter tre minuter, med tydliga grillränder. Smörgåsen är bättre grillad på undersidan än ovansidan och kanterna är hårda. Manuellt lås. Utmärkta gummifötter. Saknar sladdvinda. Lätt att rengöra. Vikt 2 kg.

Sandwich Maker Duo
OBHNordicaSandwichMakerYtterligare en grill från OBH Nordica, med utbytbara grillplattor som möjliggör grillning av såväl klassiska snäckformade dubbelmackor som långsmala bröd. Den är rund och silverfärgad. Grillen tar tid på sig att bli varm och mackorna måste grillas fem minuter för att få färg. Små gummifötter som kunde varit större. Sladdvinda saknas. Testets lättaste grill att rengöra. Manuellt lås. Vikt 2,5 kg.

Tefal
TefalEn tämligen ogenomtänkt grill i glansig, svart hårdplast och rostfritt stål som tydligt avslöjar fingeravtryck. Grillen är utrustad med snäckformslaggar som skjuter ut på kortsidorna, vilket ökar risken för brännskador. Grillen levererar ojämnt grillade mackor på 3 minuter. Små gummifötter framtill ger ökad stabilitet. Utrustad med sladdvinda och manuellt lås. Lätt att rengöra. Vikt 1,5 kg. Finns även i vit/svart.

Philips HD2383
PhilipsHD2383Den perfekta smörgåsgrillen? En genuin och väldesignad standardgrill i svart hårdplast och borstat stål. Signallamporna är markerade med tydliga symboler och de fyrkantiga laggarna har en hög kant i mitten som delar brödet snyggt. Fyra välgrillade snittar tar 3 minuter. De breda gummifötterna gör att grillen står stadigt och locket låser automatiskt. Sladdvinda finns. Gångjärnen är inkapslade vilket gör grillen lätt att rengöra. Vikt 2 kg.

Saga
SagaEn rustik standardgrill i vit plast med tydliga kontrollampor. Grillen värms upp snabbt och levererar välgrillade fyrkantiga mackor på 3 minuter. Grillplattorna är utrustade med höga kanter vilket gör att grillränderna blir tydliga, men fyrkantsformen ger mackorna en hård kant. Två gummifötter ger stadga, så länge grillen inte står på högkant. Snålt tilltagen sladdvinda. Manuellt lås. Något svår att rengöra invändigt. Vikt 1,8 kg.

C3 Smörgåsgrill
C3SmF6rg%E5sgrillEn väldesignad, strömlinjeformad och minimalistisk standardgrill i lackad metall. Testets mest lättanvända grill gör snäckformade smörgåsar på 3 minuter med åtminstone halvbra resultat. Grillen omsluter mackorna helt, så att ingen lukt eller os kommer ut förrän man öppnar locket. Plus för barnsäkerhet. Fyra stadiga gummifötter ger god balans. Automatiskt lås. Liten sladdvinda finns. Inkapslade gångjärn som underlättar rengörning. Vikt 2 kg.

C3 Multigrill
C3MultigrillEn kompakt svart grill med lock i rostfritt stål, utrustad med heltäckande grillplatta och längsgående grillränder. Fungerar lika bra till avlånga bröd som formbröd. Endast en indikatorlampa som slås på när grillen är igång och slocknar när den är tillräckligt varm. Efter 3 minuter är mackorna klara, med ypperliga grillränder. Går även bra att grilla grönsaker. Två gummifötter fram. Manuellt lås. Sladdvinda saknas. Vikt 2 kg.

AFK
AFKI stort sett samma grill som Clas Ohlsons, men dyrare. Ger ett plastigt och billigt intryck och samlar minuspoäng med signallampornas diffusa funktioner. Laggarna är fyrkantsformade och grillar mackor med svaga grillränder. Mackorna är varma och väl tillslutna efter 3 minuter. Laggarnas tryck gör att den färdiga smörgåsen ramas in av en hård kant. Manuellt lås. Saknar sladdvinda och gummifötter. Lätt att torka av. Vikt 1,6 kg.

Linea
LineaDenna grill ser ut som Clas Ohlson och AFK, förutom att den är vit och att den på ett tydligare sätt indikerar vilken lampa som gör vad på locket. Linea-grillen ger ett ganska helgjutet intryck. Laggarnas höga kanter ger tydliga grillränder i brödet, men det blir också en hård kant på brödet. Linea är testets snabbaste grill, då uppvärmning och grillning går på sammanlagt 4½ min. Manuellt lås. Saknar sladdvinda och gummifötter. Något svår att rengöra. Vikt 1,6 kg.