Sök

Grilla utan eld

2007-08-24

Smartson testar åtta elgrillar i olika utföranden från 200 till 1600 kronor. Bäst grillegenskaper erbjuder OBH Nordica Steakhouse BBQ.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Rondo BBQ Contact 19/25 875 Gjuten grillhäll
OBH Nordica Kentucky BBQ 2000 16/25 400 Enkel att rengöra
OBH Nordica Steakhouse BBQ 19/25 1600 Bäst resultat
Rusta Fasett 13/25 200 Sommarens budgetval
Waver Barbeque 13/25 245 Ben som Bambi
Severin PG1501 12/25 300 Endast ett effektläge
Severin PG2791 17/25 500 Ordentligt vindskydd
Severin PG8520 16/25 400 Saknar bärhandtag

Sammanfattning

Elgrillen gör sig bra på campingen, uteplatsen eller där kolgrillar är portade på grund av brandrisk. Begränsningen är behovet av elektricitet och avsaknaden av den rökiga smaken som kommer vid traditionell grillning. De testade modellerna är dock enkla att hantera och det går snabbt att komma igång med tillagningen. Fördelen är även att värmen är enkel att justera. Användaren slipper även tänka på att alltid ha ordentligt med kol eller briketter samt tändmedel hemma. Överlag är uppvärmningstiden cirka 5 till 10 minuter på de testade grillarna. Vissa av modellerna kräver att man fyller vatten i grilltrågets botten för att hålla nere värmen, minska oset samt underlätta rengörningen.

Inledning

Bäst resultat presterade OBH Nordica Steakhouse BBQ. Den fungerar både som bordsgrill eller markmodell. Grillytan är stor och rejäl, men rengörs enkelt. Det som talar emot ett köp är priset och att den upplevs lite skrymmande som bordsmodell. Överlag är grillarna ganska jämna vad det gäller kapacitet och kvalitet. Noterbart är även att Rustas Fasett och Överskottsbolagets Waver Barbeque är i stort sätt identiska. Rustas modell är dock 50 kronor billigare, men saknar vindskydd. Överlag är det bra om modellerna har lock vid överraskande oväder samt erbjuder möjligheten till indirekt grillning. Alla modeller är utrustade med löstagbart värmeelement.

Karl Händel

Så gjorde vi

Vi har grillat hamburgare, korv och kyckling. Bedömningspunkterna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

betyg/19.jpgOBH Nordica Rondo BBQ Contact - Gjuten grillhäll

Effekt: 1200 W.
Grillgaller: 36 cm Ø.

Typ: Grill på fyra ben med avlastningshylla och lock för indirekt grillning. Löstagbar grillhäll av gjuten aluminium. Reflektor ingår. 
Omdöme: Bra grill som är utrustad med stort vred, ordentlig grillyta samt fyra stadiga ben. Med tillhörande lock går det bra att grilla indirekt, vilket gör kycklingen saftig med en grillyta som påminner om traditionell kolgrillning. Bra kvalitetsintryck och funktionell design.
Cirkapris: 875 kronor

betyg/19.jpgOBH Nordica Kentucky BBQ 2000 - Enkel att rengöra
 
Effekt: 2000 W.
Grillgaller: 44x22,5 cm.

Typ: Bordsgrill med steglöst effektvred, rektangulärt galler och aluminiumreflektor.
Omdöme: Stor, stadig och funktionell grill till ett vettigt pris. Har inget stativ, men gör sig bra som bordsgrill för barnfamiljen. Vredet är stort men lite plastigt. Tydlig lampa indikerar värmestatus. Enkel att rengöra och ger fin grillyta relativt snabbt. Resultatet är likvärdigt med Severin 2791.
Cirkapris: 400 kronor

betyg/19.jpgOBH Nordica Steakhouse BBQ  - Bäst resultat

Effekt: 2200 W.
Grillgaller: 44x39 cm.

Typ: Nonstick belagd grillyta med lock och stativ. 
Omdöme: Testets största och dyraste grill. Kapacitetsmässigt är grillen överlägsen, samtidigt som Rondo BBQ Contact bedöms mer prisvärd. Grillning med eller utan lock går bra. Resultatet ser inbjudande ut och köttet blir saftigt. Golvstativet kräver ordentligt med handkraft för att monteras. Bra handhavande, men inte ett så portabelt alternativ.
Cirkapris: 1600 kronor

betyg/19.jpgRusta Fasett - Sommarens budgetval

Effekt: 2000 W.
Grillgaller: 35x22 cm.

Typ: Grill på tre ben med steglöst effektvred. Utrustad med aluminiumreflektor. Vatten tillsätts i grilltråget. 
Omdöme: Likt Waver Barbeque är detta en enklare basgrill. De är näst intill identiska i utförandet, men Fassett har smidigare ben dock inget vindskydd. Godkända grillegenskaper och fungerande handhavande. Testets billigaste grill gör inte bort sig, men fungerar bäst som bordsgrill.
Cirkapris: 200 kronor

betyg/19.jpgWaver Barbeque - Ben som Bambi
 
Effekt: 2000 W.
Grillgaller: 35x22 cm.

Typ: Grill på fyra ben och avlastningshylla. Steglöst effektvred, aluminiumreflektor och vindskydd ingår. 
Omdöme: En okonstlad grill som är enkel att hantera. Nackdelen är den mindre rigorösa benkonstruktionen. Modellen är enkel att rengöra och har bra bärhandtag som förenklar hanteringen när grillen är varm. Osar inte nämnvärt vid grillning. Instruktionsboken är inte så strukturerad. I stort sätt samma grill som Rusta Fasett.
Cirkapris: 245 kronor

Severin PG1501 - Endast ett effektläge

Effekt: 2300 W.
Grillgaller: 37x23 cm.

Kommentar: Typ: Ram i plast med löstagbart tråg och värmeelement. Tunt grillgaller och ingen termostat. 
Omdöme: Utförandet är rätt smart, men den stora nackdelen är att värmen inte går att regleras. Grundvärmen är bra, men det är en nackdel att nivån är konstant. Gallret ligger inte ordentligt fast vilket ger en lite ranglig känsla. Smidig rengörning tack vare löstagbart tråg. Enkel hantering och godkänt omdöme.
Cirkapris: 300 kronor

betyg/19.jpgSeverin PG2791 - Ordentligt vindskydd

Effekt: 2500 W.
Grillgaller: 41x26 cm. 

Typ: Vindskydd, löstagbart värmeelement och handtag för galler. Samma design som 8520, men större till formatet och högre effekt. Säljs även i en version med ben. 
Omdöme: Stor grill med praktiskt vindskydd och hög effekt. Storleken fungerar fint vid medelstora sällskap, men precis som på den mindre 8520 saknas bärhandtag, vilket kräver grillhandskar vid förflyttningar när grillen är varm. Bra prisvärde och enkel rengörning.
Cirkapris: 500 kronor

betyg/19.jpgSeverin PG8520 - Saknar bärhandtag

Effekt: 2300 W.
Grillgaller: 38x22 cm.

Kommentar: Typ: Bordsgrill med galler och löstagbart element. Finns även som modell med ben. Vatten tillsätts vid grillning.   Säljs även i en version med ben.
Omdöme: Modellen påminner om Kentucky BBQ 2000 och är enkel att hantera. Rejäl grillyta med hög effekt på värmeelementet. Värmenivåerna är lätta att justera och maten får en fin gyllenbrun yta. Lite plastigt intryck, men ett väl fungerande alternativ i denna prisklass.
Cirkapris: 400 kronor