Sök

Grilla mackan!

2006-10-30

Bjud dig själv och dina gäster på en lyxig croque monsieur. Enkelt och effektivt tillagar du rätten med en bra smörgåsgrill. Smartson testar tio smörgåsgrillar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Duka Watt 12/25 370 Budgetkvalitet
Bosch tfb 3401 15/25 275 Plastig
Coline 16/25 160 Prisvärd
Philips hd2383 18/25 300 Trekanter
Princess 23/25 300 Bästa köp
Invite 15/25 230 Smörig
Tefal avanté multi 20/25 400 Mångsidig
Krups Pg70 19/25 700 Cafékänsla
Duo 18/25 350 Luktar illa
Afk est 2.1 10/25 150 Grillar ojämnt

Sammanfattning

Med en smörgåsgrill går det snabbt att svänga ihop en liten croque monsieur till kvällsmaten eller den informella bjudningen. Därför bör smörgåsgrillen värmas upp snabbt och grilla effektivt. En riktigt bra toast ska inte bara smaka gott, den ska också vara frasig och ha en krispig grillyta.

Inledning

I testet förekommer olika typer av smörgåsgrillar. Många blir heta på utsidan så man får vara försiktig med placeringen. Man behöver oftast inte använda fett i grillen, förutom med Bosch och Invite, som i sin bruksanvisning rekommenderar att man smörar brödet. Alla smörgåsgrillar har en tydlig signal när järnet är upphettat och redo att grilla. De flesta av modellerna är anpassade till formfranska, men några hanterar paninibröd. De smörgåsgrillar som inte har löstagbara plattor går enkelt att torka av men är i princip omöjliga att rengöra om det fastnar ost eller fett i kanter och skåror.

Princess är bästa köp för att den är effektiv, praktisk och prisvärd. Krups Pg70 är en stor grill med cafékänsla som grillar flera smörgåsar samtidigt utan problem. Philips hd2383 är en smörgåsgrill för toast som delar mackan i små trevliga trekanter, dock grillar den lite ojämnt. Watt från Duka är en ganska dyr grill i jämförelse med vad man får för pengarna. Modellen har budgetkvalitet men är inte så billig. Coline är en prisvärd och helt okej smörgåsgrill från Clas Ohlson. Duo från Obh nordica är bra på att grilla samt lätt att rengöra. Dock luktar den illa vid uppvärmning. Est 2.1 från Afk ger ett ganska dåligt resultat eftersom den grillar ojämnt.

Så gjorde vi

Smörgåsgrillarna värmdes upp och resultatet av mackorna jämfördes. Därefter bedömdes kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Både formbröd och ciabatta har använts. Maxbetyget är 25 poäng.

Duka watt smörgåsgrillWatt
Betyg: 12/25
Kommentar: Budgetkvalitet
Watt är en dyr smörgåsgrill från Duka med plats för två mackor. Det går snabbt att värma upp järnet men tar lite tid att grilla smörgåsen. En lampa lyser när järnet är tillräckligt varmt och redo för att grilla. Smörgåsarna blir ganska utplattade så att innehållet pressas ut. Brödet kunde vara frasigare, det känns aningen mjukt. Skåran kring grillplattan är svår att rengöra om ost och fett fastnar där. Kvalitetsintrycket känns lite budget. En dyr smörgåsgrill i jämförelse med vad man får för pengarna.
Cirkapris: 370 kronor

Bosch tfb 3401 smörgåsgrillBosch tfb 3401
Betyg: 15/25
Kommentar: Plastig
Tfb 3401 är en ordinär smörgåsgrill från Bosch. Grillen har plats för två mackor och är enkel att använda. Smörgåsgrillen går snabbt att värma och den tillagar effektivt. Man bör smöra mackans utsida enligt bruksanvisningen. Man rengör enkelt genom att endast torka av plattorna. Järnet har ingen skåra där fett och ost kan fastna. Kvalitetsintrycket upplevs lite budget och designen känns plastig. Resultatet blir bra men mackan är inte den stiligaste att lägga fram på tallriken. En användbar smörgåsgrill för snabba och enkla varma mackor.
Cirkapris: 275 kronor

Coline Clas OhlsonColine
Betyg: 16/25
Kommentar: Prisvärd
Coline är en billig smörgåsgrill från Clas Ohlson med plats för två mackor. Det går snabbt att värma upp den och grillen är effektiv. När järnet är redo att grilla visas detta med att den gröna lampan släcks. Rengöring sker genom att man torkar ur grillen. Dock finns en smal skåra som är svår att rengöra. Kanterna blir lite hårda men brödet känns frasigt i mitten. Modellen ger ett ganska gediget intryck men sladden är mycket kort. Resultatet blir gott men det är inget att servera på middagen eftersom toasten inte blir så snygg. Bedöms som funktionell och prisvärd.
Cirkapris: 160 kronor

Philips hd2383Philips hd2383
Betyg: 18/25
Kommentar: Trekanter
Hd 2383 är en gedigen och effektiv smörgåsgrill från Philips. Grillen tar lite tid på sig att värmas upp men när den gröna lampan släcks är den upphettad. Modellen har plats för två toast och mönstret i grillplattan halverar brödet diagonalt. Vid grillplattornas kant finns en springa som är nästan omöjlig att rengöra om ost fastnar. Ytan blir krispig men lite ojämnt grillad. Genom tudelningen blir toasten mycket smakfull att servera i form av små trekanter. Kvalitetsintrycket är bra och designen är snygg. En smörgåsgrill för snabba förrätter.
Cirkapris: 300 kronor

Princess paninigrillPrincess
Betyg: 23/25
Kommentar: Bästa köp
En paninigrill från Princess. Modellen tar ganska lång tid att värma upp men det går mycket snabbt och effektivt att grilla. Man ser enkelt när grilltemperaturen är uppnådd då den gröna lampan tänds. Grillplattorna går enkelt att ta ur och är lätta att rengöra. Kvalitetsintrycket känns gediget och designen är snygg. Det går utmärkt att även grilla ciabatta. Resultatet blir frasigt och gott. Dock får man ta det försiktigt så brödet inte bränns. Smörgåsen blir bra och ser mycket aptitlig ut att servera. En praktisk och effektiv grill.
Cirkapris: 300 kronor

Invite JärniaInvite
Betyg: 15/25
Kommentar: Smörig
Invite är en vanlig smörgåsgrill från Järnia. Grillen har plats för två smörgåsar och man rekommenderas att smöra brödet så det inte bränner fast. Modellen tar ganska lång tid på sig att värmas upp men det är tydligt när den är redo. Plattorna är löstagbara och går enkelt att rengöra. Smörgåsgrillen ger ett ganska billigt intryck. Resultatet blir okej med en smörig yta, men mackan får ingen frasig grillyta. Däremot delas toasten på diagonalen. Resultatet är helt okej men smörigt.
Cirkapris: 230 kronor

Tefal Avante MultiTefal avanté multi
Betyg: 20/25
Kommentar: Mångsidig
Avanté multi är en funktionell smörgåsgrill från Tefal. Det medföljer två olika grilljärn, ett för panini och ett för toast. Det går inte så fort att värma upp grillen men den grillar effektivt. Eftersom det går att byta grillplattor är de också mycket enkla att ta ur och rengöra. Resultatet på toast blir bra, lite hårda kanter men i övrigt frasig. De räfflade plattorna fungerar också bra men grillen är lite för liten för att hantera en stort ciabatta. Brödet pressas utanför. Resultatet blir dock bra även här. En praktisk smörgåsgrill med stor variation.
Cirkapris: 400 kronor

Krups Pg70 paninigrillKrups Pg70
Betyg: 19/25
Kommentar: Cafékänsla
Pg70 är en paninigrill från Krups. Modellen är ganska stor och tung att flytta runt. Det finns en reglerbar termostat så att man kan anpassa värmen. Det går snabbt att värma upp grillen även till högsta läget och den grillar effektivt. Eftersom den är rymlig får man plats med flera smörgåsar. Plattorna är inte löstagbara men det finns inga springor där smuts kan samlas. Kvalitetsintrycket är mycket rejält och gediget. Resultatet blir ett frasigt bröd som ser aptitligt ut. En gedigen smörgåsgrill med cafékänsla.
Cirkapris: 700 kronor

Duo OBH Nordica grillDuo
Betyg: 18/25
Kommentar: Luktar illa
Duo är en illaluktande smörgåsgrill från Obh nordica. Den har bytbara plattor vilket är praktiskt främst vid rengöring. Grillen fungerar bra, vid grillning av formfranska tar den en stund på sig att grilla men resultatet blir bra och jämnt. Även när det grillas ciabatta blir brödet frasigt och jämnt även om det med nöd och näppe får plats en stor ciabatta i grillen. Det avges även en ganska stark lukt som påminner mycket om mulltoa. Det doftar inte gott i köket. De varma mackorna smakar däremot gott och ser trevliga ut.
Cirkapris: 350 kronor

Afk est 2.1Afk est 2.1
Betyg: 10/25
Kommentar: Grillar ojämnt
Est 2.1 är en långsam och ineffektiv smörgåsgrill från Afk. Modellen har plats för två smörgåsar och är enkel att hantera. Det fastnar ost i kanter och i skruvar som är svåra att rengöra. Grillen tar ganska lång tid på sig att både värmas upp och grilla mackan. Inte heller blir resultatet särskilt bra. Modellen grillar ojämnt och kanterna blir väldigt hårda medan mitten fortfarande är mjuk. Kvalitet och kapacitet känns bristfällig. Dessutom ser resultatet ganska tråkigt ut.
Cirkapris: 150 kronor