Sök

Grilla i vinter!

2006-01-24

Med en bordsgrill kan du njuta av nygrillad mat året runt. Smartson testar åtta modeller från 350 till 800 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Raclette 12/25 350 Liten och smidig
Quick grill 18/25 500 Prisvärd
Barbecue 14/25 600 Säker
Contact 17/25 500 Stekbord
Jasplit 18/25 600 Mardröm att rengöra
TFB 3302 16/25 700 Mångsidig
HD 4440 17/25 800 Rund och god
Easy clean 22/25 800 Bäst i test

Sammanfattning

Tillhör du dem som redan längtar efter sommarens grilltider? Ta det lugnt, med en elektrisk bordsgrill kan du även på vintern uppleva doften och smaken av sommarens utomhusgrillningar.  Det doftar visserligen inte kol, även om en elektrisk grill också kan osa en del. Quick grill easy clean ger bra resultat med relevanta funktioner.

Inledning

Fördelen med en bordsgrill är att det enda som krävs är ett jordat vägguttag. Bra när det inte är grillväder och då man inte har tillgång till ett kök. Dessutom är grilltiden långt kortare än i en vanlig ugn, i vissa modeller är maten färdig på knappt fem minuter. Det är dock bra att före köpet överväga om och hur mycket du har tänkt använda bordsgrillen, så att den inte riskerar att hamna i de mörka skåpen tillsammans med äggkokaren, smörgåsjärnet och mixern. I testet ingår modeller med grillplattor både på ovan- och undersidan, samt modeller utan lock. Vissa modeller med lock går att vika upp och förvandlas då till en stor partygrill. En del har löstagbara plattor som gör rengöringen enkel, andra är lätta att torka av ändå men det finns modeller som tar längre tid att rengöra än det tar att tillreda maten.

Så gjorde vi

Varje grill har testats med nötkött och grönsaker, kyckling och tonfisk. Modellerna har bedömts utifrån prestanda, kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Raclette
Testets minsta grill kommer från OBH Nordica och är som namnet antyder främst avsedd för raclette, det vill säga smältning av ost. Det går dock även att grilla kött och grönsaker med grillen, som dock kräver att man smörjer grillytorna. Trots att beläggningen ser ut att vara non-stick har maten en tendens att fastna. Den löstagbara grillplattan är svår att få helt ren. Effekten är på 800 W och är inte ställbar.

Quick grill
Quick grill från OBH Nordica är en kontaktgrill med värme från båda hållen. Detta gör att det går mycket fortare att grilla framförallt kött, som blir genomstekt på mindre än fem minuter. Det stänker inte lika mycket som från en öppen grill. Tråget för fettuppsamling är löstagbart men resten av grillen får man diska med en trasa. Det medföljer en skrapa i plast som är ganska dålig och det kan vara svårt att få grillen riktigt ren. Effekten på 1950 W är inte ställbar.

Barbecue
Barbecue från Severin är en stor grill som kan användas utomhus med tillhörande vindskydd. Den har en säkerhetsströmbrytare som slår av och under grillgallret finns en vattenbehållare där fettet samlas. Vattnet kyler även grillaggregatet samt minskar rök och stänk. Effekten på 1600 W går att reglera i tio steg, men det tar ett tag att få biffen genomstekt. Vid rengöring kan gallret och vattenbehållaren avlägsnas och diskas, men gallret har många skrymslen och vrår.

Contact
Severin Contact ser ut som ett japanskt stekbord. Effekten är på 2000 W och grillningen går relativt snabbt. Grillytan är stor men "grillränderna" uteblir på maten. Reglage i fem steg där det lägsta kan användas för varmhållning. Fettet samlas upp i en liten plastlåda undertill. Ost fastnar lätt på ytan, men kött och grönsaker går bra. Trots att grillen inte går att diska är det lätt att torka av och rengöra ytan eftersom den är så slät.

Jasplit
Hugin Jasplit är en grill med bra design och kvalitet i rostfritt stål. Effekten är på 1200 W, grillen är snabb men har inget effektreglage. Det går däremot att höja och sänka den övre grillplattan för att reglera temperaturen, något som kan behövas för tjockare livsmedel (t ex kycklingfilé). Plattorna är inte löstagbara och räfflorna är små och många, vilket gör att rengöringen tar tid och kräver mycket torkpapper och en hel del gnuggande.

TFB 3302
Bosch TFB 3302 ser ut som en fyrkantig verktygslåda. Effekten på 1800 W kan regleras i fem steg, men grillningen tar ändå ett tag i maxläget. Samtidigt riskerar inte maten att bli bränd och kycklingfilén blir lätt genomstekt. Grillytan är stor och plattorna löstagbara och lätt rengjorda. Hela grillen går att öppna så att grillytan fördubblas. Det går även att höja den övre grillplattan så att det går att gratinera i en låg form.

HD 4440
Philips HD 4440 påminner om Bosch 3302 och även på denna går det att öppna upp och fördubbla grillytan samt höja överdelen för gratinering. Effekten på hela 2100 W är reglerbar i fem steg. Plattorna lutar något för att fettet ska rinna av och samlas upp i två medföljande skålar. Också här är plattorna löstagbara för att underlätta diskning. Designen är rund och tilltalande, samtidigt som priset kanske inte känns riktigt motiverat.

Easy clean
Quick grill easy clean från OBH Nordica har snabb tillagningstid med en effekt på 2000 W. Jämfört med systermodellen är denna grill mer avancerad med löstagbara grillplattor som underlättar rengöring. Den har ett temperaturreglage i grader. På ovansidan sitter en timer som fungerar som äggklocka, denna är fristående från grillen och bryter därför inte strömmen. Grillen ligger i det övre prisskiktet men är ändå snubblande nära en femma i betyg.