Sök

Gräv där du står!

2004-08-10

När tjälen går ur marken är det dags att sätta igång med grävandet i trädgården. En bra spade eller grep gör jobbet lite roligare. Vi testar tio modeller!

Modell Betyg Pris Kommentar
Fiskars Spadgrep 3/5 375 Dyrgrep
Linderoth SP80 3/5 150 Liten budgetspade
Duogrip Maxi 4/5 340 Storpotätens favorit
Bjärnums Trädgårdsspade 5/5 185 Bästa spadköpet
Serva Rak 3/5 135 Raka rör
Duogrip Midi 3/5 290 Kort liten tuffing
Serva Spetsig 3/5 135 Farbror blå
Fiskars Ergonomi 4/5 300 Lätt och lång
Linderoth GSP 4/5 250 Smal, skålformad
Bjärnums Grävgrep 4/5 225 Raklånga former

Sammanfattning

Smartson testar tio modeller varav två grepar och två spadar med rakt avslut, resten vanliga spadar med spetsig kant. Vi har blandat äpplen och päron ganska friskt, för att se vad olika modeller är bra på. Alla testade modeller är godkända. Vissa är mer väldesignade än andra, men du får vad du betalar för. Bäst betyg får Bjärnums Grävspade, Fiskars Ergonomi, Linderoth GSP och Duogrip Maxi.

Inledning

Trädgårdsspaden är det klassiska redskapet för att gräva i rabatten och potatislandet. Den har ett blad i metall med spetsig eller rak kant och ett skaft i trä, metall eller glasfiber. Trädgårdsspaden används till det mesta. En spetskantad spade är oumbärlig om du ska plantera eller anlägga ett nytt trädgårdsland och den raka spaden gör det lättare att få snygga kanter eller ta bort det översta lagret gräs. Grepen är en annan klassiker som har sett likadan ut i århundraden. Till sist har vi spadgrepen, ett mellanting mellan spade och grep med bredare ”pinnar” som får med sig mer jord. De billigaste modellerna gör jobbet nästan lika bra som de dubbelt så dyra spadarna från Fiskars och Karlstad Redskap, men de är inte lika trevliga att hålla i. Vi har grävt ett dike på cirka 50x50 cm i packad jord med samtliga modeller. Särskilda bedömningspunkter är Design, Prestanda, Kvalitet och Pris. Maxbetyget är 5 poäng.

Fiskars Ergonomi
fiskars ergonomi
Modernt utformad grävspade helt i svart med handtag i plast och vinklat skaft i gummiklätt stålrör. Det långa skaftet är helsvetsat mot bladet, som är normalstort. Tack vare stålkonstruktionen är detta en spade med bra balans och låg egenvikt, som gör grävningen lätt. För en person som inte är så lång kan den upplevas som otymplig. Skaftets ansenliga längd och böjda form gör den annars bekväm att gräva djupt med.
Fiskars, 0141 48009

Fiskars Spadgrep
fiskars spadgrep
Klassisk grep med tjockt träskaft, rödmålad nederdel och rejäl infästning mot skaftet. Handtag i trä med metallfäste som är nitat i skaftet. Konstruktionen är gedigen men tung, trots detta är grepen smidig att arbeta med. Handtagets infästning med rundade stålprofiler är stark och bekväm. Bra spadgrep som dessvärre är lite i dyraste laget.
Fiskars, 0141 48009

Linderoth GSP
linderoth gsp
En annorlunda designad spade med smalt skaft i glasfiberbelagt trä och handtag i svart plast. Det svarta bladet är svagt skålformat och mycket tacksamt att gräva med, särskilt när det gäller att få med sig porös jord eller grus. Modellen är liten, lätt och stark. Ska man klaga på något är det att skarven mellan skaft och blad hamnar just där man vill ha handen. Hållbarheten på sikt är något svårbedömd men för övrigt är GSP prisvärd.
Linderoth, 042 229345.

Linderoth SP80
linderoth sp80
En ny modell i Linderoths sortiment. SP80 är en mellanstor spade som är något kortare än genomsnittet i testet. Skaft i björk som är nitat mot det rödmålade grävbladet. Handtaget är i trä med plastfäste. Eftersom det testade exemplaret var en prototyp stämde inte färgen på handtaget med bladet. Traditionell och nätt design.
Linderoth, 042 229345.

Duogrip Maxi
duogrip maxi
Som namnet antyder ska man kunna använda båda händerna då man gräver med denna spade. Det väl tilltagna handtaget är ergonomiskt utformat och rymmer två medelstora händer utan större problem. Det spetsiga bladet är väl tilltaget och har en välgjord infästning mot det stålskodda träskaftet. Den nedbockade kanten på bladet är generös och spaden är bra men kanske lite klumpig att gräva med. Dyr men välgjord.
Karlstad Redskap, 054 555181.

Duogrip Midi
duogrip midi
Detta är en mindre kantspade som är cirka 20 cm kortare än Duogrip Maxi. Samma handtag och skaft, men det raka bladet är kortare och smalare. Skaftet i björk håller hög kvalitet. Jämfört med storebror är Midi ett under av smidighet men kan ibland kännas lite kort i rocken. Önskemodellen vore ett mellanting mellan Maxi och Midi.
Karlstad Redskap, 054 555181.

Bjärnums Trädgårdsspade
bjärnum trädgårdsspade
En gedigen spade i normalstorlek med smidiga former. Litet grävblad i tjock stålplåt fastsatt med nitar i det stålskodda träskaftet. Ingen påmålad färg som blir avskavd och ful med tiden. Handtaget i trä sitter på en metallbygel skruvad i skaftet. Denna spade har inga revolutionerande former men hög byggkvalitet. Mycket spade för pengarna.
Bjärnums Redskapsfabrik, 0451 20075.

Bjärnums Grävgrep
bjärnum trädgårdsgrep
En traditionell grep i samma utförande som Bjärnums Trädgårdsspade. Skaftet är längre men det är inte riktigt lika väl skyddat nertill. Konstruktionen känns ändå rejäl och hållbar. Nackdelen med denna grep är möjligen att den känns rak och lite stel. Annars är materialkvalitet och sammansättning på topp även hos denna modell.
Bjärnums Redskapsfabrik, 0451 20075.

Serva Spetsig
serva spetsig
Mellanstor spade med tjockt träskaft och handtag i blå plast. Grävblad i blåmålad plåt som är fastsatt i skaftet med nit. Enkel och ren konstruktion utan krusiduller. Roligt att man kan få ett så välbyggt redskap för i sammanhanget ganska lite pengar. Spaden gör jobbet bra, men handtaget är inte direkt skönt att hålla i. Ett vettigt budgetköp.
HDF, 035 154500.

Serva Rak
serva rakSamma utförande som Servas spetsiga spade, men med rakt avslut. Även denna modell är framför allt enkelt och funktionellt utformad, en utmärkt kantspade till rabatten. Ett skönare handtag hade inte skadat, men eftersom en kantspade oftast inte används så frekvent gör handtagets form inte lika stor skillnad som hos en grävspade.
HDF, 035 154500.