Sök

Gör ett klipp!

2004-05-28

Papper, plast, snöre, lax, kyckling, gräslök och tyg. Det är mycket en kökssax kan användas till och det gäller att välja en som klarar det mesta. Vi testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
IKEA Kökssax 15/20 20 Kan det bli billigare?
Fiskars Soft touch 14/20 190 Moderna former
Metaltex 15/20 75 Lätt och smidig
Dreizack kök 14/20 270 Gedigen men trång
Fiskars Fisk och fågel 13/20 290 Klipper allt
Dreizack metall 14/20 330 Med extrafunktioner
Kökskungen Universal 15/20 20 Prisvärd basmodell
Fiskars Universal 16/20 160 Folkkär favorit
Fiskars Kökssax 16/20 90 Kan det bli bättre?
Inox/Cordon Bleu 12/20 200 Stor och trög

Sammanfattning

Smartson testar tio hushållssaxar som kostar mellan 19 och 330 kronor. En bra hushållssax ska ha ett stort bett, passa olika händer, den ska vara lättdiskad och klippa bra. Tandade kanter på bladet underlättar att klippa lax och andra hala livsmedel. Fiskars fisk- och fågelsax har tänder, liksom Fiskars kökssax och en av Dreizacks två modeller. Vilken sax som klipper bäst efter fyra eller fem år visar inte detta test, men vi besökte en professionell knivslipare som hävdade att alla testade saxar ska gå att slipa vid behov, även de billigaste.

Inledning

Förutom kvaliteten på stålet beror de stora prisskillnaderna på att ett företag som IKEA kan köpa stora kvantiteter. Saxgiganten Fiskars har också stora volymer men betydligt högre prisnivå på sina produkter. På grund av Fiskars stora dominans på marknaden har vi valt att ta med hela fyra modeller från Fiskars. Lågprissaxarna från Kökskungen och IKEA överraskar med varsin bra sax för 20 kronor och hos IKEA får du dessutom två mindre saxar på köpet. Hälften av saxarna är sammansatta med nit. Övriga har en skruv som kan dras åt för att hindra glapp.

Så gjorde vi

Olika stora händer har klippt i ett antal livsmedel, tunt papper, tjock papp, tyg och snöre Hänsyn har tagits till små och stora händer. Saxarna har handdiskats. Betygssättningen är gjord utifrån kriterierna prestanda, kvalitet, design och prisvärde.

metaltex
Metaltex
En sax som klipper långt på ett enda tag. Bladen är spetsiga och smidiga vilket fungerar bra när man vill klippa små saker. Långa blad gör det enkelt att klippa i tjocka material. De liksidiga handtagen passar bra för små händer men sämre för stora. I mitten finns ett upphängningshål som gör att saxen kan hänga rakt. Lite svårdiskad eftersom det lätt samlas kladd i skarven mellan plast och metall. Bladen är sammansatta med nit. Prisvärd allroundmodell för små händer.

dreizack-metall
Dreizack Metall
Testets enda sax helt i metall med svartlackat handtag och blad i ett enda stycke. Inga skarvar och inget som kan gå sönder, dessutom hygieniskt och enkelt att diska. Bladens ovansida har en tandad kant som kan användas för att öppna färgburkar och kärva burklock. En platt yta på ena handtaget ska tjäna som hammare i nödfall. Smart, men kanske inte så nödvändigt. Minus för det höga priset och de korta bladen som gör det jobbigt att klippa i tjockare material.

dreizack
Dreizack
En kraftfull sax i gediget utförande med stilrena linjer. Tyvärr rymmer den bara två fingrar förutom tummen om du har medelstora händer. Synd också att saxen saknar tänder. När man handskas med fisk och fågel eller kraftiga blomstjälkar gör dock de breda bladen att saxen klipper både mjukt och lätt. Grepptänder mellan handtagen för att lossa kapsyler m.m. Bladen är i kortaste laget vilket gör att man ibland måste sträcka isär handen maximalt.

inox-cordon-blue
Inox/Cordon Bleu
Den här saxen är något för stora nävar. Perfekt när man ska klippa rakt i tyg och liknande. Vid pillig precisionsklippning känns modellen lite klumpig eftersom de breda bladen gör det svårt att se exakt var man klipper. Testets trögaste sax är förvånansvärt svag på hårda kycklingben. Handtagen är inte direkt behagliga att hålla i, med orange sträv plast och kännbara skarvar. Bladen är sammansatta med nit.

fiskars-universal
Fiskars Universal
Denna "saxarnas sax" klipper lätt och smidigt i det mesta. De ergonomiska handtagen i sin karaktäristiska orange kulör är sköna att hålla i. Storleken är precis lagom, både på handtag och blad. Det enda negativa är att saxen halkar lite i kladdiga material. Mycket prisvärd och snygg sax som sett likadan ut i många år och som lär hänga med in i nästa generation också. Finns för höger- och vänsterhänta.

ikea
IKEA
För 19 kronor får man inte bara en utan tre bra saxar från IKEA. Den större kökssaxen kärvar lite men klipper bra utom i fågelben och kladdiga livsmedel, då den saknar tänder. Handtagen i orange plast ser billiga ut med sina tunna och små öglor, men passar även vänsterhänta. Sammansatt med nit. Oslagbart värde för pengarna, så länge man låter bli lax och kyckling.

fiskars-kokssax
Fiskars Kökssax 7,5
En rapp sax som klipper distinkt och effektivt. Begåvad med tänder som förhindrar glidning på hala livsmedel. Det ergonomiska handtaget och en bra klippvinkel gör saxen skön att använda. De korta skärbladen gör att utväxlingen inte blir så stor, men i gengäld får man en trevlig sax som fungerar till det mesta. Sammansatt med skruv. Mycket prisvärt köp. Finns för höger- och vänsterhänta.

fiskars-fisk-o-fagel
Fiskars Fisk och fågel
Med tanke på priset borde denna sax vara enastående på sitt specialområde, vilket den tyvärr inte är. Visst klarar den hårda kycklingben och hala fiskar, men inte imponerande bra. Handtaget med greppvänliga gummiytor är returfjädrande. För små händer kan det vara mer besvärande än bekvämt. Ett stort plus för låset som gör saxen lite mer barnsäker.

kokskungen
Kökskungen Universal
Kökskungen erbjuder en pålitlig och rejäl hushållssax till lågt pris. Det enda som påminner om en lågprisvara är att den kärvar lite mer än andra saxar. Handtagen är på insidan klädda med greppvänligt gummi och bladen är sammansatta med skruv. Färgkombinationen turkos och marinblått är kanske inte den snyggaste, men annars är detta ett mycket bra köp för köket.

fiskars-soft-touch
Fiskars Softtouch
För den som är van att klippa med en traditionell sax är det lätt att känna sig fumlig med denna modell. Både greppet och returfjädringen är ovant. Men för en öppensinnig saxköpare som kan tänka nytt är Softtouch värd att testa, för den klipper bra. Främst avsedd för material som inte kräver disk, såsom papper och tyg. Och tur är det eftersom saxen är svårdiskad. Precis som en sekatör går den att låsa med spärr på ovansidan.