Sök

Glasskopor: Glassa runt

2007-06-28

Att servera glasskulor i perfekt rundad form är en konst. Smartson testar tio glasskopor från 20 till 140 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gastromax 13/25 40 Svårarbetad
Sveico 14/25 20 Frigöringsspak
Brabantia 17/25 120 Klassisk
Charm 19/25 20 Prisvärd
WMF 19/25 125 Stilig
Jamie Oliver 16/25 130 Trendig
Zyliss 22/25 140 För perfektion
Åhléns 12/25 35 Omöjlig
Pedrini 21/25 110 Utmärkt
Chef´n 17/25 100 Ej diskmaskin

Sammanfattning

I mattidningar och på matlagningsprogram ser vi härligt glassiga efterrätter serveras i alla dess formationer och skapelser. Att återskapa dessa uppläggningar är inte det enklaste utan en bra glasskopa. I årets test får Zyliss och Pedrini bäst omdömen. 

Inledning

Angelica Wilén som serverar glass på Kungshomens Glassfabrik i Stockholm menar att det är lättare att forma glass som är lite mjukare än välfrusen glass som kommer direkt från fysen. Det är även skillnad mellan olika sorters glass. Till exempel är chokladglass generellt en betydligt hårdare sort än romrussin som innehåller sprit. Ett tips är även att glasskopan ska vara tillverkad i metall för att vi ska lyckas bearbeta glassen följsamt och elegant. 

– För mig är en bra glasskopa tillverkad i metall och helt rund till formen. Ett tips är att blöta skopan i vatten så att den lättare skär glassen. Låt gärna glassen stå framme en stund så att den mjuknar, då träder också smaken fram allra bäst.

Metallskoporna effektivast
Vi har testat tio skopor från 20 till 140 kronor. Redskapen är tillverkade i plast alternativt metall. En slutsats är att det är stor skillnad mellan de olika materialen. En glasskopa i metall är betydligt mer effektiv och lättarbetad än en i plast. Att välja en i plast är inte att rekommendera om man vill åstadkomma tjusiga uppläggningar och den runda formen. De olika testmomenten visade att bearbetningen av glass som är lite mjukare än stenhård glass direkt från frysen är också helt klart lättare. Även om vissa skopor klarar hård glass utan anmärkning. Att tänka på om skopan är helt i metall är att handtaget efter en stund kan bli kallt vilket resulterar i att handtaget blir kallt att hålla i.

Så gjorde vi

Glasskoporna testades på sorbet samt hårdare och mjukare vaniljglass. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Gastromax - Svårarbetad

Material: Plast
Diameter: 4,5 cm
Längd: 18,5 cm
Vikt: 40 gram
Cirkapris: 40 kronorEn skopa med oval form, grepputformat handtag samt hängare. Trots det utformade greppet är skopan ändå inte så lätt att arbeta med. Glasskulorna blir inte runda och det blir någon halvform som är omöjlig att få ur skopan utan hjälp av en extra sked. Den är svårarbetad och resultatet blir inte snyggt trots idog övning och användning.

Sveico/betyg/13.jpg - Frigöringsspak

Material: Plast
Skopa: 5,5x5,5 cm
Längd: 18 cm
Vikt: 40 gram
Cirkapris: 20 kronorEn stor och rund skopa med frigörningsspak och hängare. Sveico är en stor modell som är lätt till vikten. Skopan är inte så smidig och bryter loss block av glass som blir halvrunda till formen. Frigörningsspaken är ganska trög och man får trycka på den flera gånger för att glassen ska lossna. Den är inte så greppvänlig utan plasthandtaget känns hårt och platt.

Brabantia/betyg/13.jpg - Klassisk

Material: Rostfritt stål
Längd: 22,5 cm
Skopa: 4x6 cm
Vikt: 130 gram
Cirkapris: 120 kronorEtt klassiskt redskap med oval form och hängare. Skopan skär glassen lätt och det blir fina men ganska små och ovala kulor som påminner om ett snigelskal. Handtaget känns hårt att hålla i och skopan blir snabbt kall. Stålet är lätt att skölja av vilket är ett plus.

Charm/betyg/13.jpg - Prisvärd

Material: Plast, rostfritt stål
Skopa: 4,5x 5,5 cm
Längd: 18,5 cm
Vikt: 120 gram
Cirkapris: 20 kronorCharm har en rundad form med plasthandtag. Det är en lätthanterlig glasskopa som levererar små och ganska runda glasskulor. Skopan är framtung och skär glassen effektivt. Det formade plasthandtaget går bra att greppa och det blir inte kallt. En smidig skopa som ger små runda glasskulor som är lätt att skölja av.

WMF/betyg/13.jpg - Stilig

Material: Rostfritt stål
Längd: 23 cm
Skopa: 4,5x5,5 cm
Vikt: 90 gram
Cirkapris: 125 kronorWMF är ett smalt redskap med oval form och hängare. Tack vare glasskopans smala design får man mycket kraft. Redskapet är lättarbetat och skär effektivt ner i glassen. Det går smidigt att göra snygga glasskulor som blir smala och rundade. Skaftet känns inte kallt trots att konstruktionen är helt i metall. Stilren design utan krussiduller.

Jamie Oliver/betyg/13.jpg - Trendig

Material: Silicon, rostfritt stål.
Längd: 20,5 cm
Skopa: 4x6 cm
Vikt: 130 gram
Cirkapris: 130 kronorSkopan från Jamie Oliver är tillverkad i rostfritt stål med gummerade sidor samt hängare. Glasskopans design ger ett exklusivt intryck. Handtaget är kantigt men man får ett bra grepp. Skopan skär inte ner i hård glass på ett smidigt sätt. Återigen blir det halvrunda kulor som inte släpper från skopan. Mjuk glass går dock bättre. En snygg design håller att ha hängandes framme.

Zyliss/betyg/13.jpg - För perfektionisten

Material: Silicon, rostfritt stål
Längd: 20 cm
Skopa: 7x5 cm
Vikt: 240 gram
Cirkapris: 140 kronorEn gedigen glasskopa som med lätthet skär ned i glassen. Det är enkelt att göra runda glasskulor men de blir lätt lite för stora. Greppvänligt handtag som inte blir kallt och tyngden gör den användarvänlig. En ergonomisk och effektiv glasskopa som klarar konststycket med galans. Handtag med hängare.

Åhléns/betyg/13.jpg - Omöjlig

Material: Plast
Längd: 19,5 cm
Skopa: 5x5,5 cm
Vikt: 50 gram
Cirkapris: 35 kronorEtt runt redskap helt i plast, med greppformat handtag. Själva skopan är dock stor, klumpig och svårarbetad. Själva utformningen är stor och det går inte att göra runda kulor samt att man måste hjälpa till för att få glassen att lossa. Plastig och hård att greppa.

Pedrini/betyg/13.jpg - Utmärkt

Material: Plast, kromad zink
Diameter: 5,5x6,5 cm
Vikt: 100 gram
Cirkapris: 110 kronor


En glasskopa med oval form med hängare. Gedigen glasskopa med stadigt grepp. Stålskopan skär med lätthet ned i glassen utan att ta för stor mängd. Runda kulor formas enkelt av både mjuk och hård glass. Glasskulorna lossar enkelt från skopan. Lättarbetad och funktionell skopa som ger ett utmärkt resultat.

Chef´n/betyg/13.jpg - Ej diskmaskin

Material: Nylon, aluminium
Längd: 22,5 cm
Skopa: 5,5x6 cm
Vikt: 150 gram
Cirkapris: 100 kronorEn glasskopa med kantig form. Greppvänligt handtag som ger bra stadga. Med den kantiga utformningen skär man med lätthet genom glassen. Det är dock klurigt att få till runda glasskulor av hård glass, men av mjuk glass blir resultatet bra. Klarar ej diskmaskin.