Sök

Fyra självgående dammsugare

2004-11-09

En självgående dammsugare eller robotdammsugare kan vara en dyr investering, och det är tveksamt om det egentligen blir så rent menar testaren PC för alla.

Modell Betyg Pris Kommentar
Intelligent Vacuum Cleaner 2/10 2000 "Suger dåligt"
Electrolux Trilobite 2.0 4/10 13000 "Dyr"
Roomba 5/10 2000 "Prisvärd"
Kärcher RC 3000 Robocleaner 4/10 14000 "Tyst"

Sammanfattning

PC för alla testar samtliga fyra robotdammsugare på den svenska marknaden. Två modeller är ganska dyra, men priset borgar inte för bästa kvaliteten. Visst är en robotdammsugare en åtråvärd maskin som klarar jobbet medan du själv håller på med annat. Men det uppstår också problem med att dammsugaren fastnar i mattkanter eller liknande, och bara står och tuggar. Ingen av modellerna ersätter en vanlig hushållsdammsugare, menar testarna.

Inledning

Fyra robotdammsugare som sköter jobbet själv granskas noggrant i en vanlig lägenhet. Man testar uppsugningsförmågan med konfetti, blomjord eller mjöl. Priset varierar och batteritiden ligger på mellan 60-90 minuter. Roomba är ganska prisvärd medan Intelligent Vacuum Cleaner suger otroligt dåligt. De andra två anses hutlöst dyra. Riktigt effektiva städare är ingen av dem.

Electrolux Trilobite är den tyngsta och klumpigaste av de testade dammsugarna men är grundligt tillverkad med olika städprogram. Den laddar sig själv och klarar konfetti, jord och mjöl, men har hög ljudnivå och tar en timme på sig för att städa ett enda rum. Inte värd priset.
Intelligent är allt annat än intelligent. I testet for den runt i över en timme utan att suga rent. Plastig konstruktion som fastnar i mattkanter och sladdar. Ljudet är för högt. För priset kan man få en ordentlig och hederlig dammsugare av toppkvalitet, menar testaren.

Robocleaner

Kärcher Robocleaner har utseendet emot sig. En lätt och smidig dammsugare, programmeringsbar och stabil. Dockningsstationen är en ful koloss som tyvärr måste finnas på nära avstånd. Sugförmågan är god, även om rester av jord och mjöl finns kvar. Den arbetar ganska tyst. Roomba är en av de två "billigare" modellerna och har en uppsugningsförmåga jämförbar med de dyrare dammsugarna. Dammet försvinner även om en hel del konfetti, jord och mjöl låg kvar. Den är inte programmeringsbar men prisvärd. Låter dock så mycket att grannarna lär klaga. Den fastnar inte lika lätt som de andra dammsugarna i mattfransar och hörn.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: