Sök

Fritera mera!

2005-02-21

Med en fritös hemma blir det enkelt att åstadkomma restaurangmat som imponerar på middagsgästerna. Smartson testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Linea 20/25 800 Bäst i test
Coline 15/25 500 Billig standardmodell
OBH Nordica Maxi cool 13/25 450 Onödiga brister
Menuett 10/25 600 Gammaldags
Philips Comfort fryer 17/25 550 Säker men svårdiskad
C3 Semi-professional 20/25 600 Enkel men effektiv
Fritel, Clas Ohlson 17/25 900 Kraftfullt proffs
Tefal Oleoclean 9/25 850 Klen och plastig
Severin 17/25 475 Prisvärd
Bosch TFB 3000 21/25 900 För storfamiljen

Sammanfattning

Inte bara pommes frites blir bäst i en elektrisk fritös. Också grönsaker, fisk och kött kan friteras. Här testar vi tio fritöser, som alla gör godkända pommes frites. Det som skiljer modellerna åt förutom priset, är hur lätta de är att använda och rengöra. Testvinnarna heter Linea och Bosch. På andra plats kommer belgiska Fritel och C3:s "halvprofessionella" fritös.

Inledning

Alla fritöser har fast eller löstagbar oljebehållare samt en trådkorg som sänks ner i den heta oljan. De flesta tillverkare rekommenderar en speciell frityrolja, men det fungerar även med majs- eller rapsolja, dock inte oliv- eller solrosolja. Till flera av modellerna fungerar även smör och margarin. Oljan kan användas upp till 12 gånger innan den är förbrukad, så länge man filtrerar bort eventuella matrester. Om du ofta friterar frysta grönsaker eller pommes frites kommer frityroljan att binda relativt mycket vatten, vilket innebär att det stänker mer. Alla fritöserna hettar upp oljan till 190 grader på 15 minuter.

För bästa resultat bör frityrkorgen inte fyllas till mer än hälften. Ju mindre mängd mat, desto krispigare yta. Flera modeller har lock som minskar oset, men resultatet blir bättre utan lock. Vissa har utbytbara filter för att samla upp oset, men bäst är att ställa fritösen under köksfläkten och vara beredd på viss lukt eftersom oset gärna sprids i köket ändå. Alla manualer innehåller långa avsnitt om säkerhet och miljö. Frityroljan blir het och kan i vissa fall fatta eld. I så fall måste kontakten dras ur och elden kvävas med lock eller brandfilt. Absolut inte med vatten!

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Vi har friterat pommes frites direkt från frysen i 190 gradig olja, bedömt hur fritöserna är att använda samt synat bruksanvisningar. Kriterier vid betygssättning är prestanda, kvalitet, design, prisvärde samt funktioner.

OBH-Nordica_one
Maxi Cool, OBH Nordica
Testets enda deltagare utan kontrollampa som talar om när oljan uppnått önskad temperatur. I stället rekommenderas att man provfriterar en brödbit. Korgens handtag måste lossas innan locket kan stängas. Locket låses genom att vridas åt sidan. Oljebehållaren kan inte kopplas loss och är därmed svår att tömma och diska. Bra manual med friteringstabell. Fina pommes frites på fem minuter. Oljemängd: 0,7-2 liter. Effekt: 2000 watt. Saknar överhettningsskydd. Lite för krånglig att använda.

Philips-Comfort_fryer
Comfort Fryer, Philips
Bra konstruktion med handtag som alltid kan sitta kvar. Locket öppnas med ett knapptryck och det är minimal risk att bränna sig. På insidan finns en bra krok för att låta överflödig olja rinna av. Det är däremot svårt att tömma den fasta behållaren på olja utan spill. Även diskningen blir svår eftersom man måste vara försiktig med vattnet. Tydlig och omfattande bruksanvisning på svenska. Perfekt resultat på fem minuter. Oljemängd: 1,8-2 liter. Effekt: 1900 watt. En rejäl apparat med bra säkerhetskänsla.

Tefal_oleoclean
Oleoclean, Tefal
Testets minsta fritös som möjligen passar singelhushållet. Korgen är liten och rymmer bara 150 gram pommes frites. Trots att den testades med korgen bara fylld till hälften tog det nästan 9 minuter innan färg och konsistens var tillfredsställande. Som tillbehör ingår en förvaringslåda i plast för oljan som filtreras i lådan. Klarar även matfett i fast form. Manualen består enbart av bilder i en svårtydd rebus. Oljemängd: 0,2-1 liter. Effekt: 1200 watt. Inget överhettningsskydd. Dyr och långsam med liten kapacitet gör att denna modell inte kan rekommenderas.

Bosch_tfb
Bosch TFB 3000
En gedigen och rejäl apparat med teflonbehandlad oljebehållare och väl isolerat ytterhölje i plast. Klarar även fast matfett. Locket har öppningsknapp samt övervakningsfönster och går att låsa. Ett stort plus för att oljebehållaren är löstagbar och därmed enkel att tömma och diska. Fina pommes frites på knappt fem minuter. Oljemängd: 2,3-2,5 liter. Effekt: 2000 watt. Dyr men prisvärd.

C3_semi_prof
C3 Semi Professional
Fritös av den typ vi är vana att se på hamburgerrestaurangen. Ett rektangulärt tråg med löstagbar oljebehållare i rostfritt stål i ett ventilerat ytterhölje som gör den behagligt sval på utsidan. Bra avrinningsläge för korgen på kanten. Ej avsedd för fast matfett. Oljemängd: 1-3 liter. Effekt: 2200 watt. Det är enkelt att både använda och rengöra denna kraftfulla fritös, som fixar knapriga och gyllenbruna pommes frites på bara fyra minuter.

Coline_CO
Coline, Clas Ohlson
En standardfritös i rostfritt stål med svarta plastdetaljer. Fungerar ungefär lika bra som övriga fritöser av samma design, men reglagen på denna modell både känns och ser billigare ut. Kondensen som bildas vid fritering stiger och lägger sig på reglaget som blir vått, halt och lite svårmanövrerat. Löstagbar oljebehållare och praktiskt avrinningsläge för korgen. Oljemängd: 1-3,5 liter. Effekt 2000 watt. Billig och godkänd, men inte mer.

Fritel
Fritel, Clas Ohlson
Från Belgien kommer den här omfångsrika och lite klumpiga fritösen med bra kapacitet. Pommes frites blev krispiga efter bara 3,5 minut. Oljebehållaren är löstagbar vilket förenklar rengöringen men det är svårt att tömma ur oljan utan spill då hällpip saknas. På minussidan är också att höljet borde vara bättre isolerat. Locket får inte ligga på när man friterar. Oljemängd: 2-3 liter. Effekt: 2000 watt. En kraftfull och dyr pjäs med stor kapacitet.

Linea_COOP
Linea, Coop
Testets bästa fritös, en rektangulär modell i rostfritt stål. Oljebehållaren är löstagbar och lätt att tömma och diska. Reglagen i plast är föredömligt enkla och känns hållbara. Yttersidorna förblir svala även med 190-gradig olja på insidan. Tillverkaren rekommenderar frityrolja men det går även att använda matfett. Oljemängd: 1-3 liter. Effekt: 2200 watt. En rejäl fritös utan synbara brister, om än med ett högt pris.

Severin1
Severin
Smart konstruerad kvalitetsfritös med bra reglage. Handtaget på korgen behöver inte tas bort utan låses lätt i ett läge i fritösen och i ett annat när man lyfter den. Det lilla skvallerfönstret ska smörjas med olja för att inte imma igen. Vid första anblicken verkar frityrkorgen liten, men den är djup och rymmer mycket. Våra pommes frites behövde 8 minuter på sig för att få rätt färg vilket inte gör Severin till någon express-fritös. Oljemängd: 1,5-3 liter. Effekt: 1800 watt. En prisvärd fritös som saknar överhettningsskydd.

Jula_MENUETT
Menuett, Jula
En kastrulliknande och plastig fritös med testets otrevligaste design. Dessutom är den svårförvarad med sina utstickande handtag och reglage. Oljebehållaren vilar i en ställning och kan lyftas ur vid tömning och rengöring vilket är bra. Med en hällpip hade rengöringen varit ännu lättare. Våra pommes frites blev klart godkända på sex minuter. Oljemängd: 1,5-3 liter. Effekt: 2000 watt. Saknar överhettningsskydd. Inget för den som har behov av vackra ting.