Sök

Förenkla baket – test av 8 köksmaskiner

2008-01-16

Med en köksmaskin i köket klarar man baket utan besvär. Smartson testar åtta modeller från 1800 till 7425 kronor. Krups KA9011 är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch MUM66R1SK 14/25 2100 Traditionell maskin
Severin 3882 14/25 2800 Budgetkänsla
Krups KA9011 22/25 4000 Bäst i test
Kitchen Aid 17/25 6000 Dekorativ i köket
Hugin Titanium 18/25 1800 Prisvärt köp
Kenwood Major KM020 17/25 7425 Stilren men dyr
Kenwood KM260 16/25 1800 Funktionell men ordinär
Electrolux Assistent AKM4110W 15/25 3150 Omständlig klassiker

Sammanfattning

Köksmaskinen är en klassiker som blandar, knådar och vispar ingredienser till både små och stora bak. Du spar både tid och handkraft i t.ex. juletider när det vankas bak av lussekatter, matbröd och pepparkakor. En bra maskin blandar effektivt och ger degen den rätta spänsten.

Inledning

Köksmaskinerna har testats i sitt grundutförande utan extra tillbehör. Till vissa modeller ingår tillbehör som ballongvisp och blender. Andra vanliga funktioner som kan köpas till är köttkvarn, grönsaksskärare och passertillsats. De testade modellerna lyckades med uppdraget där effektiviteten bedöms från bra till mycket bra. Den främsta skillnaden ligger snarare i graden av användarvänlighet och prisvärdhet.

Testvinnaren arbetar tyst 
Bäst i test är Krups KA9011 som förutom ett bra resultat erbjuder god hanterbarhet, hög variation, lågt arbetsljud och praktiska funktioner till ett överkomligt pris. Ett prisvärt köp är Hugin Titanium med god hanterbarhet och många funktioner till ett relativt lågt pris. Noterbart är att Severin 3882 är likvärdig med Hugin, men ger färre funktioner till ett högre pris. Kitchen Aid är snygg, dekorativ och fungerar väl men utan att ge någon större variation och till ett högt pris. Dyrast i testet är Kenwood Major KM020 som är bra men inte imponerar nämnvärt. Electrolux assistent AKM4110W är en klassiker men bedöms i jämförelse som ganska omständlig att hantera.

Så gjorde vi

Vetedeg till bullar blandades och knådades. Till dem som det medföljde ballongvisp har ägg och socker vispats. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet och funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Bosch MUM66R1SK - Traditionell maskin

Effektlägen: 1-3, moment
Effekt: 600 watt
Funktioner: Knåda
Tillbehör: Skål 6,6 liter, degkrok med 3 armar

/images/historic/betyg/14.jpgOmdöme: Traditionell maskin som är ganska stor och bred i utförandet. Kapaciteten är hög och degen knådas effektivt. Ett tips är att se till att fötterna fäster i bordet annars börjar maskinen att vandra iväg. Arbetsljudet är högt men inte besvärande. Locket sluter tätt med ett mindre lock på toppen där man kan fylla på ingredienser. Smart sladdförvaring baktill finns. Sammantaget en enkel köksmaskin med god funktionalitet men för få effektlägen. Modellen går att bygga ut med bland annat matberedartillsats, mixer och köttkvarn.
Cirkapris: 2100 kronor

Severin 3882 - Budgetkänsla

Effektlägen: 1-11, max, puls
Effekt: 600 watt
Funktioner: Vispa, blanda, knåda
Tillbehör: Skål 4,5 liter, visp, degkrok, blandarblad

/images/historic/betyg/14.jpgOmdöme: Stor och tung maskin som står stadigt med sina sugproppar undertill. Ergonomin är bra och maskinen är överlag användarvänlig. Axeln fälls upp automatiskt med ett vred på sidan och locket har ett smidigt påfyllnadshål med lucka. Maskinen arbetar bra men ljudet är besvärande högt som också ökar med effekten. Maskinen är likvärdig med Hugin Titanium som har ett betydligt lägre pris och ger fler funktioner. Kvalitetsintrycket är godkänt men maskinen ger ett budgetmässigt intryck. Går att köpa till funktioner som mixer, köttkvarn samt skär- och rivkvarn.
Cirkapris: 2800 kronor

/betyg/14.jpgKrups KA9011 - Bäst i test

Effektlägen: 1-12, puls
Effekt: 1200 watt
Funktioner: Vispa, blanda, knåda, väga, timer
Tillbehör: Skål 5 liter, degkrok, blandarblad, visp, spatel

/betyg/14.jpgOmdöme: Smidig maskin med extra och användbara finesser. Med en inbyggd våg kan man väga innehållet i skålen. En praktisk funktion är tidtagning och timer. På så sätt kan du hålla koll på hur länge degen har bearbetats. Degen arbetas effektivt och ägg och socker vispas fluffigt. I locket finns ett rymligt hål för påfyllnad. Maskinen är användarvänlig och lätt att montera. Lossar man en spak baktill kan man fälla upp axeln manuellt. Kapaciteten är god med stor variation mellan effektlägena. Den får stort plus för ett lågt arbetsljud. Går att bygga på med många funktioner bland annat blender, köttkvarn, citruspress och kaffekvarn.
Cirkapris: 4000 kronor

/betyg/14.jpgKitchen Aid - Dekorativ i köket

Effektlägen: 1-10 (6 steg)
Effekt: 300 watt
Funktioner: Vispa, knåda, blanda
Tillbehör: Skål 4,8 liter, visp, degkrok, blandarblad

/betyg/14.jpgOmdöme: Gedigen och tung maskin i stilfull design som finns i olika färger. Monteringen är enkel och med en spak baktill kan man vinkla upp axeln. I locket finns en fiffig öppning för påfyllnad direkt i bunken. Maskinen knådar och vispar effektivt men med ett högt arbetsljud. Det är inte heller någon större skillnad på effekten av de tre högsta lägena och det krävs lite kraft för att lossa bunken. Exklusiv maskin som med fördel står framme och dekorerar köket. Kvalitetsintrycket är mycket gediget men priset är i högsta laget. Går att köpa till funktioner som köttkvarn, grönsaksskärare, passertillsats, pastarullar med mera.
Cirkapris: 6000 kronor

/betyg/14.jpgHugin Titanium - Prisvärt köp

Effektlägen: 1-11, max, puls
Effekt: 600 watt
Funktioner: Vispa, knåda, blanda, mixa
Tillbehör: Skål 3 liter, skål 4,5 liter, visp, degkrok, blandarblad, blender 1,25 liter/betyg/14.jpg

Omdöme: En stor och tung maskin med sugproppar undertill som håller maskinen ordentligt på plats. Montering och hantering är enkel. Med ett vred fälls axeln automatiskt upp till högt läge utan att kräva någon handkraft vilket är ytterst smidigt. Att det medföljer två bunkar är praktiskt om man vill utföra två moment och locket sluter tätt. I locket finns även en lucka som man kan fylla på genom och sedan försluta. De många effektlägena ger dock inte så stor variation samt att maskinen har ett olidligt arbetsljud redan på låg effekt som blir värre. Maskinen arbetar effektivt och resultatet är bra. Kvalitetsintrycket är godkänt men produkten känns inte påkostad. Prisvärt köp med många funktioner.
Cirkapris: 1800 kronor

/betyg/14.jpgKenwood Major KM020 - Stilren men dyr

Effektlägen: 1-6, max, puls
Effekt: 1500 watt
Funktioner: Vispa, knåda, blanda, mixa
Tillbehör: Skål 5,7 liter, degkrok, visp, litet blandarblad, stort blandarblad, blender 1,5 liter.

/betyg/14.jpgOmdöme: En stor och gedigen köksmaskin. Designen är stilren och tung men användarvänlig. Montering är enkel och genom att lossa ett vred fäller man upp axeln manuellt utan något krafttag. Bunken är rymlig med höga kanter och i locket finns en liten påfyllnadsöppning som går att tillsluta. Det är stor variation mellan effektlägen och maskinen behärskar från att röra till att vispa eller knåda häftigt. Resultatet är bra och maskinen effektiv. Bra sladdvinda som är dold inuti. Kvalitetsintrycket känns gediget och produkten anses hållbar. I övrigt sticker inte produkten ut nämnvärt förutom ett mycket högt pris. Det finns ett 20-tal tillbehör att köpa bland annat köttkvarn, pastatillbehör, matberedare och grönsaksskärare.
Cirkapris: 7425 kronor

/betyg/14.jpgKenwood KM260 - Funktionell men ordinär

Effektlägen: 1-5, max, puls
Effekt: 600 watt
Funktioner: Vispa, blanda, knåda, mixa
Tillbehör: Skål 4,3 liter, visp, degkrok, blandarblad, blender 1,5 liter.

/betyg/14.jpgOmdöme: Köksmaskin i vit plast. Utseendet är inte så dekorativt men modellen är lätt och säker att montera och använda. Man lossar axeln genom att trycka ner en spak på sidan och manuellt vinkla axeln. Locket sluter tätt och det finns ett bra litet påfyllnadshål för ingredienser. Effektiviteten är god och den gör jobbet väl. Den medföljande mixern ger en extrafunktion. Det finns dock en tendens till att fastna deg i redskapsfästet som är svårt att rengöra. Arbetsljudet är ljudligt och kvalitetsintrycket känns lite plastigt. Sladden förvaras dold i maskinen. Går att köpa till funktioner som köttkvarn, matberedare, citruspress och råsaftcentrifug.
Cirkapris: 1800 kronor

/betyg/14.jpgElectrolux Assistent AKM4110W - Omständlig klassiker

Effektlägen: Steglös
Effekt: 700 watt
Funktioner: Knåda, blanda, timer
Tillbehör: Skål 7 liter, rulle, skrapa, kniv, degkrok

/betyg/14.jpgOmdöme: En klassiker i köket som bunken snurrar. Lock saknas och det är inte uppenbart hur den monteras och används. Man behöver läsa på i bruksanvisning och den kunde vara utförligare. Degen bearbetas antingen med en degkrok eller med en rulle och skrapa. Degkroken blandar men eftersom degen klamrar sig fast kring kroken är bearbetningen inte den effektivaste. Rullen och skrapan däremot knådar bättre. Dock är det svårt att låsa armen i läge och den lossar gärna efter en stunds arbete. En bra funktion är timern med vilken man kan ställa in arbetstiden. Går bland annat att köpa till visp, mixer och köttkvarn. Det är inte den effektivaste maskinen men när man väl lärt sig hantera den gör den jobbet. Den är dock ganska omständlig och skulle kunna vara betydligt mer användarvänlig. Kvalitetsintrycket är rejält.
Cirkapris: 3150 kronor