Sök

Fika med fluff!

2004-10-29

En äkta cappuccino kräver skummad, varm mjölk för att bli god. Smartson testar tio små mjölkskummare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nigella 3/5 130 Till kastrullen
Mini Milk Foamer 3/5 50 Maskindisk
Bodum Schiuma 2/5 35 Skvättig
IKEA Vips 3/5 30 Budgetköp
OBH Café Crema 4/5 200 Skönaste vispen
Severin 3/5 100 Kromad plast
Bodum Chambord 1/5 170 Snygg men dålig
Aerolatte 4/5 300 Snygg och dyr
John Wall 3/5 50 Anonym
Zack Pronto 5/5 140 Bäst i test

Sammanfattning

Alla batteridrivna spiralvispar piskar upp ett skum på en halv minut. Zack Pronto gjorde bästa skummet med lätt- och mellanmjölk. Skummet ska vara högt och ha små, täta bubblor utan att vara för hårt. På delad andraplats hamnar Aerolatte och OBH Nordica.

Inledning

Mjölkskummarna i testet är av tre modeller: små batteridrivna spiralvispar, kanna med pump samt handvisp av gammaldags typ. Enklast att använda är batteridrivna vispar. De är snabba, effektiva och lättdiskade. I synnerhet om man värmer mjölken i micron direkt i koppen till ca 60 grader. Är mjölken för het är det svårt att få bra skum. De tre billigaste visparna är plastiga men får godkänt men Bodums båda skummare får lågt betyg. Pumpmodellen Chambord var krånglig och skvättig att använda och gjorde inte heller något bra skum. Nigellas handvisp ger fint fluff i en rostfri kastrull eller liknande, i synnerhet med lättmjölk. Men den gamla handvispen fungerar lika bra. Det är alltså inte helt nödvändigt att springa och köpa en särskild lattevisp om man kan tänka sig att använda sin gamla spiralvisp och värma mjölk i kastrullen, men det tar längre tid och det blir mer disk än med den moderna metoden. Lättmjölk är lättare att skumma än fet mjölk, men temperaturen är viktigast för ett lyckat resultat. Blir mjölken för varm är det nästan omöjligt att få till något skum.

Så gjorde vi

En kaffemugg fylldes med mellanmjölk respektive med lättmjölk och värmdes till 60 grader. Skummets täthet och höjd efter 30-45 sekunder bedömdes, samt vispens prestanda, kvalitet, design och värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

OBH-Nordica-CafeCremaOBH Nordica Café Crema
En mycket gedigen spiralvisp i metall med ett handtag i mattsvart gummi, lent som persika. Lättmanövrerad startknapp. Mjölkskummet blir högt, mjukt och tätt oavsett mjölksort. Maskindiskbar bägare i hårdplast (5 dl) och nätt bordsstativ av stålrör ingår. Bra instruktioner på svenska med recept. Litet minus för att batterierna är krångliga att byta. Ett trevligt redskap som kan hålla i många år och som därför är mycket prisvärt.

Nigella-LawsonNigella
TV-kocken Nigella står bakom denna lilla behändiga och stadiga rostfria spiralvisp med hållvänligt mjölkvitt handtag i plast. Fungerar fantastiskt bra i en liten kastrull, med testets högsta och fluffigaste lättmjölksskum. Dock inget bra val för den som gärna värmer mjölken direkt i muggen eftersom vispen kräver stort utrymme. Och frågan är vad som motiverar ett köp då en vanlig spiralvisp vispar lika lätt, men mycket billigare. Manual saknas.

Zack-ProntoZack Pronto
En snygg spiralvisp som har det mesta man kan önska, i form av ett snyggt yttre helt i metall, överraskande tyst gång, skön tyngd och distinkt startknapp av plast. Men framför allt är den här vispen väldigt effektiv på att framställa fluffigt och tätt skum oavsett mjölksort. Platt bakdel gör det möjlig att förvara den stående. Enkel illustrerad instruktion på engelska. Prisvärd och trevlig visp som lyckats förena form och funktion på ett föredömligt sätt.

Severin_1Severin
En spiralvisp i samma form som Café Crema, men i billigare plast och med startknapp som måste hållas intryckt hela tiden under användning. Batterier ingår. På förpackningen står det att vispen är rostfri. Men handtaget visar sig vara av plast vilket känns lite snopet. Plast är ju rostfritt, men ändå. Skummet kan dock mäta sig med det från dyrare vispar. Kortfattad svensk manual. OK visp i billigt skal och inget för den som ska använda vispen ofta.

Ikea_1IKEA
Motorn känns lite klen på denna minimalistiskt nätta spiralvisp och man undrar hur länge den orkar. Handtag av plast med platt ände som möjliggör stående förvaring. Snabbt och bra vispresultat med högt skum, speciellt på lättmjölk. Minus för skarven i handtaget som kan samla mjölkrester. Lite svårt att få batterierna på plats. Manual saknas. IKEA:s visp är ett bra budgetköp för nybörjare.

Aerolatte_1Aerolatte
Testets dyraste visp i en stilfull modell med tillhörande bordsstativ i kul och bra design. Både ställ och visp är helt i mattborstat stål. Effektivt och snabbt gör den perfekt skum. Något högljudd motor. Generös och välformulerad manual, dock ej på svenska. Minus för glapp startknapp. Batterier ingår. En visp med pondus, säkert en populär bröllopspresent.

Bodum-ChambordBodum Chambord
Vid första anblicken en fiffig konstruktion som tyvärr visade sig vara riktigt dålig med glaskanna samt plastlock och pump av metall. Mjölken skummas manuellt och går att värma i glaskannan, även på spisen. Men kannan blev snabbt så het att den inte gick att hålla i. Skummet var det inget fel på men locket satt dåligt och läckte från hålet i mitten. Tidsödande att diska alla delar. Kortfattad illustrerad instruktion som inte är på svenska. En besvikelse från början till slut.

Bodum-SchiumaBodum Schiuma
Bodums variant av lattevispen är en paraplyformad plastpropeller som rör sig ojämnt och hoppigt i mjölken, som därför gärna skvätte över kanterna på muggen. Sämsta skummet i testet med glesa bubblor och ingen riktig höjd, även efter en visptid på drygt en minut. Startknappen var trög men vispen står stadigt i upprätt läge tack vare en gummilist bak. Batterier ingår. På förpackningen finns en illustrerad instruktion.

John-WallJohn Wall
Denna visp har ingen information på förpackningen, ingen manual och inget namn. Hela vispen känns plastig och är snarlik IKEA:s modell. Den gör ett godkänt skum, men det blir inte särskilt högt, inte ens med lättmjölk. Plasthandtaget i silver känns bra i handen men är rundat bak så att vispen inte står stadigt. Enkel basmodell som fungerar utan att imponera på någon.

Teknikmagasinet-Mini-Milk-FMini Milk Foamer
Visp med separat handtag som spar plats vid förvaring och är hygieniskt eftersom vispen kan diskas i diskmaskin. Även med vanlig handdisk är det en fördel då man slipper vatten i motorn. Handtaget av kromad plast har en bräcklig startknapp/batterilucka där det är svårt att få batterierna på plats. Står inte upprätt. Skummet är av medelkvalitet. Minivisp till minipris med några korta instruktioner på kartongen.