Sök

Fem trevliga torktumlare

2002-11-20

Att välja torktumlare är minst lika viktigt som att välja tvättmaskin, men alla är inte energisnåla och alla torkar inte jämnt visar Forbruker-Rapportens jämförande test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Siemens Siwatherm TXL2500 3/5 7300 "Stabilt energiforbruk"
Whirlpool AWZ 651 3/5 4990 "Best på å tørke tøyet"
Elto TD410RS 2/5 3990 "Bruker suverent mest strøm"
Miele Novotronic T233C 3/5 8490 "Små trykk-knapper"
AEG Lavamat 57720 3/5 6500 "Lengst tidsforbruk"

Sammanfattning

Forbruker-Rapporten testar fem torktumlare av kända märken. Samtliga är populära på marknaden men kvalitet och pris varierar. Testen visar att dyrast inte alltid är bäst. Man granskar energiförbrukning, hur lång tid torkprogrammet tar, om tvätten blir jämntorr och om maskinerna är användarvänliga. Ingen av de fem modellerna får toppbetyg.

Inledning

Forbruker-Rapporten testar fem torktumlare från (i Norge) storsäljande tillverkare som Siemens, Miele, Whirlpool, AEG och Elto. Tre av maskinerna är automatiska och övriga är manuella där man får ställa in program samt tid själv. De automatiska anses mer energisnåla. Testaren är inte helt nöjd med någon av maskinerna och ingen får mer än medelbetyg. Den dyraste maskinen från Miele får inte bättre betyg än Whirlpool, som är väsentligt billigare. Riktigt missnöjd är testaren främst med Eltos modell, som har det lägsta priset.

Siemens Siwatherm TXL2500 är en helautomatisk tumlare. Torkprogrammet går fort och energiförbrukningen är stabil. Tidsangivelsen visar fel och tvätten var torr en halvtimme tidigare. Miele Novotronic T233C är också automatisk och har testets näst lägsta energiförbrukning. Den torkar snabbt men fuktighetsnivån mellan olika tygkvaliteter varierar. Små knappar. Whirlpool AWZ 651 är den tredje automatiska maskinen och får bäst betyg då den torkar tvätten torr rakt igenom. Men den får kritik för att kondensbehållaren endast tar tre liter vatten.

AEG Lavamat 57720 måste ställas in manuellt. Högst ljudnivå bland samtliga och längsta torktiden. Men den är lätt att hantera och enkel att ställa in. Elto TD410RS är en manuell maskin som förbrukar mycket energi. Den får sämst utvärdering och torkar väldigt ojämnt.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: