Sök

Fem matberedare

2003-11-12

Matlagningen blir enklare, snabbare och säkrare med en matberedare. Tekniikan Maailma testar fem modeller, där framförallt kapacitet och användarvänlighet prövas.

Modell Betyg Pris Kommentar
Braun K750 4/5 1500 "Saknar bruksanvisning för bakning"
Philips Essence 4/5 1700 "Effektiv men svår att rengöra"
Kenwood FP 580 2/5 1500 "Långsam samt krångliga knappar"
Bosch MCM 5080 3/5 1400 "Trygg men högljudd"
Tefal Kaleo 2/5 1150 "Billigast"

Sammanfattning

Med kniv och elvisp klarar man sig långt, men om man vill arbeta effektivare och göra det enklare för sig kan det vara en bra idé att köpa en köksmaskin. Kvalitet och funktionen varierar beroende på vilken maskin du väljer, däremot är det inga stora prisskillnader. Bäst i test är Philips Essence som fungerar bra på alla områden, är lätt att använda och passar stora familjer.

Inledning

Philips-HR7754
Tekniikan Maailma har testat fem matberedare varav de flesta fick någorlunda bra resultat. I testet har man betonat enkelheten i användningen. Därutöver testades "användarglädje", bakning, skärning, finfördelning och mixning. Bakningen fungerade utmärkt på alla maskiner, däremot var Tefal Kaleo lite väl effektiv eftersom grädden snabbt fick en smörliknande konsistens. Philips Essence HR 7754 var svår att rengöra p.g.a. att degen fastnade mellan drivaxel och rör. Förutom detta fick Philips bäst i test på alla punkter. En matberedare tar plats och därför bör man noga tänka igenom om man kommer att ha användning för den.

Bosch-MCM-5080
Philips Essence HR 7754 har förutom ovannämnda funktioner citruspress samt råsaftcentrifug, maskinen är lätthanterlig men rekommenderas också för mer avancerad bruk. Braun K750 fick näst bäst betyg, bäst på användarglädje. Den fungerade bra på alla områden och klarar att krossa is med mixern. Knapparna är lättförståliga och fryst kött gick bra att skiva. Bosch MCM 5080 har bra bruksanvisning och är lätt att använda. Mixern är trygg att använda eftersom den inte startas om locket sitter fel. Däremot är den onödigt långsam och ljudet är störande.

Kenwood FP 580 fungerar bra för mindre avancerat bruk. Bakning och finfördelning går bra, men vid större mängder måste man kontrollera att maskinen inte blir för varm. Kunde vara snabbare. Knapparna är lite krångliga. Mixern fungerar bra, men får användas högst 60 sek. Tefal Kaleo blir sämst i test. Den tar visserligen lite plats och fungerar bra i de flesta fall. Med större deg kan lockskyddet öppnas. Maskinen kräver en del försiktighet när tillbringaren ska låsas vid maskinen.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: