Sök

Ett knivigt val!

2005-06-13

En riktigt bra kockkniv gör underverk i köket för såväl kockar som glada amatörer. Smartson testar tio olika modeller från 400 till 1500 kr.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kobe 13/25 450 Obalanserad och oskarp
Le Cordon Bleu 23/25 900 Bästa hackkniven!
Porsche Type 301 21/25 750 Fräck design
Sabatier Inox 19/25 580 Skivar bra
Global GF33 23/25 1500 Välbalanserad tomatkung
Oden 17/25 400 Skönaste handtaget!
Culinar 18/25 850 Gedigen och framtung
Kyocera 14/25 980 Dyrgrip för finlir
Victorinox 15/25 430 Lätt men vass
Zwilling Five Star 16/25 900 För stora händer

Sammanfattning

Om det är någonting som borde finnas i alla kök är det en riktigt bra kockkniv. Det kan handla om en investering runt tusenlappen, men en kniv av hög kvalitet kan slipas om och om igen för att behålla skärpan. En kockkniv kan skära grönsaker, frukt, kött och fisk, men ska också kunna hacka hårdare råvaror som till exempel mandel och nötter. Har man en riktigt bra kockkniv behövs inte så många andra knivar.

Inledning

De testade knivarna har blad av olika typer som är 15 - 21 centimeter långa. Detta medför att knivarna väger olika mycket. Handtagets form varierar också varför det är viktigt att provhålla kniven ordentligt innan du köper den. Testet visar att greppkänslan skiljer sig mycket beroende på om man har små eller stora händer. Bladen är i olika stållegeringar med krom, molybden och vanadium som underlättar slipning förutom Kyocera vars blad är keramiskt. Tillverkarna rekommenderar att diska knivarna för hand eftersom maskindiskmedel gör eggen slö och även skyndar på övrigt slitage. Knivarna bör förvaras i knivblock eller på magnetlist (med undantag för det keramiska bladet) där de inte skaver mot andra metallföremål. Betalar man lite extra för sin kniv kräver den också noggrann skötsel.

Asiatiska knivblad har brantare slipvinkel (ca 15 grader) än europeiska (ca 30-35 grader) vilket ger en vassare kniv, men som måste brynas oftare för att behålla skärpan. Den asiatiska slipas bäst med en keramisk skärpstav medan den europeiska kan slipas med stålbryne. Med tiden blir knivens skäregg förbrukad och bör lämnas till en knivslipare som slipar fram en ny egg som kan brynas igen. Testets vinnare, Le Cordon Bleu från Wüsthof Dreizack och Global GF33, är båda slipade med asiatisk vinkel. Vissa av testets knivar är försedda med bolster, andra inte. Bolstret är bryggan mellan handtag och egg och ska ge ett skönt grepp samtidigt som fingrarna skyddas från eggen.

Om du är beredd att betala en slant, men inte över tusenlappen, är Wüsthof Dreizacks Le Cordon Bleu bästa köp. Den klarar alla moment utmärkt och bjuder på härlig balans i handen. Globals modell kostar betydligt mer, men får toppbetyg i alla moment och har en skärpa som saknar motsvarighet bland de övriga modellerna. Bästa köp i budgetklassen är Oden från OBH Nordica, men Victorinox är också värd priset. Sabatier Inox är snäppet dyrare och är bra på att skiva, men den är ingen bra hackkniv. Vill du ha en annorlunda kniv med bra resultat i alla moment ger Porsche dig mycket kniv för pengarna. Ingen av de testade knivarna är direkt dålig. Valet handlar mest om hur bra du vill att kniven ska fungera på olika råvaror och hur den känns i handen.

Så gjorde vi

Med utgångspunkt i att knivarna används av matglada amatörer i hemmet skivade vi grönsaker (tomater, paprikor, morötter) samt hackade lök och mandel. Både resultat och hanterbarhet, bland annat grepp och balans, bedömdes. Maxbetyg är 25.

01-OdenOden
En smidd kniv av rostfritt stål med molybden och vanadium från OBH Nordica. Greppvänligt och lagom långt handtag som passar både kvinnor och män. Mjuk sväng mot bladet gör att pekfingret får en naturlig och bekväm placering. Med en något svängd egg och en hel del tyngd klarar den hackmomenten mycket bra, men skärpan är inte perfekt vilket gör det svårare att skiva tunna tomatskivor. Bladet har ett kraftigt bolster som gör den säkrare men som också ger kniven framtyngd. Europeisk slipvinkel. Bladets längd: 20 centimeter.

02-KyoceraKyocera
En japansk kniv med vitt, keramiskt blad som med mycket bra skärpa skivar tunna skivor av tomat, paprika och morot. En av testarna tycker att materialet i kontakt med grönsakerna ger rysningar. Det nätta handtaget är mycket välsvarvat och ger skön känsla i handen, men kniven är väldigt lätt, vilket ger den ett begränsat användningsområde och är samtidigt svårare att använda för den med stora händer. Kniven är mycket välbalanserad. Saknar bolster men eggens nedre hörn är rundat. Asiatisk slipvinkel. Bladets längd: 15 centimeter.

03-Global_GF-33Global GF33
En mycket svårslagen testvinnare när det gäller att skära tomater. Alla i testlaget var överens om att känslan var underbar! En japansk, smidd kniv av rostfritt stål med greppvänligt handtag som passar både liten och stor hand. Handtaget är dock onödigt långt. Skivar morötter och paprika lika väl som tomater och hackar mycket bra. Testets största kniv, men utmärkt balans gör den lätthanterlig. Saknar bolster. Eggens vassa hörn ger minus för säkerhet men plus för rensning och precisionshantering. Dyr statussymbol, men med utmärkt balans och skärpa måste den rekommenderas. Asiatisk slipvinkel. Bladets längd: 21 centimeter.

04-Le-Cordon-Bleu-Cook%B4s-KnLe Cordon Bleu
Den här kniven från Wüsthof Dreizack är smidd i ett stycke rostfritt stål och har testets skönaste gung i eggen! Klarade hackmomentet bäst av alla. Eggens utformning i kombination med perfekt balans och skärpa och bra längd på handtaget gör denna till testets mest prisvärda. Minus för handtagets hårda kanter. Skär tomater som smör. Kort bolster som inte påverkar balansen utan gör kniven mycket lätthanterlig. I likhet med Global är eggens vassa hörn ett minus för säkerhet men ett plus för rensning och precisionshantering. Asiatisk slipvinkel. Bladets längd: 20 centimeter.

05-KobeKobe
Den här modellen är av rostfritt stål med molybden och vanadium från Duka. Handtaget är greppvänligt och har en välformad design för alla typer av händer. Det lätta handtaget mot den tunga eggen ger dock en obalanserad känsla i handen. Kniven får godkänt för hackning av nötter och lök men är svår och klumpig att skära tunna skivor med. Tomattestet visar att kniven är testets slöaste. Kort bolster. Rundat nedre hörn på eggen ger säkerhet. Europeisk slipvinkel. Bladets längd: 20 centimeter.

Victorinox_Victorinox
Den här Victorinox-modellen är utrustad med träskaft med blad av rostfritt stål med molybden och vanadium. Det raka handtaget ger sämre grepp, men passar såväl stor som liten hand. Efter Kyocera är detta testets lättaste kniv och den är även lätt att hantera, men vi hade önskat bättre balans mellan handtag och blad. Klarar tomattestet mycket bra, men är sämre på att hacka. Saknar bolster. Rundat nedre hörn på eggen ger säkerhet. Europeisk slipvinkel. Bladets längd: 22 centimeter.

07-SabatierSabatier Inox
Den här kniven har den balans som Victorinox saknar. Den är smidd i ett stycke rostfritt stål och utrustad med syntetiskt handtag som kunde fått vara något mer välformat och längre för den rätta känslan. Skivar grönsaker mycket bra men eggen är för rak för perfekt resultat när man hackar. Kort och smalt bolster med rundat nedre hörn på eggen ger säkerhet utan att ge för mycket tyngd åt bladet. Europeisk slipvinkel. Bladets längd: 20 centimeter.

08-ZwillingZwilling Five Star
Five Star-serien från Zwilling J.A. Henckels är designad för större händer, vilket märks bland testdeltagarna med små händer som har svårt att hantera kniven. Syntetiskt, skönt, men något halt handtag och blad i rostfritt stål. Med hänsyn tagen till det större formatet saknar den Globals balans och den känns något tung och klumpig att hantera. Får godkänt i såväl hack- som skivmomenten, men når inte upp till perfekt skärpa. Gediget bolster med avrundat nedre hörn ger säkerhet men även framtyngd. Europeisk slipvinkel. Bladets längd: 20 centimeter.

Culinar-Cook%B4s-KniveCulinar
Om Zwilling är framtung är denna kniv från Wüsthof Dreizack snarare baktung med ett tjockt, svängt handtag i rostfritt stål. Det smidda bladet är i rostfritt specialstål. Handtaget har en skön, mjuk känsla men är något långt och tungt även för stora händer. Den här kniven vinner dock poäng på den goda balansen. Klarar att skiva grönsaker likväl som att hacka mandel med fullgott resultat. Gediget bolster. Eggens nedre hörn är skarpt och förlorar i säkerhet, men är samtidigt för trubbigt för att kunna användas till rensning och precisionssnitt. Europeisk slipvinkel. Bladets längd: 20 centimeter.

10-PorschePorsche Type 301
Testets japanska designess i rostfritt stål har ett trekantigt handtag. I testlaget råder delade meningar om huruvida det är bekvämt eller inte, men dess platta ovan- och undersida tillsammans med nitar för placering av tumme och pekfinger ger ett stadigt grepp. Kniven är mycket välbalanserad och klarar hacktestet utmärkt. Bra med eggens välvda ovansida för placering av den hand som inte håller i kniven. Bra till att skiva grönsaker även om det kräver lite träning att lyckas med finliret. Saknar bolster. Eggen har ett skarpt nedre hörn som är utmärkt för precisionshantering, men akta fingrarna! Asiatisk slipvinkel. Bladets längd: 18 centimeter.