Sök

Intensiva aromer

2007-10-18

Smartson testar åtta espressomaskiner i olika prisklasser. Allt fler modeller erbjuder en enklare väg till en kopp gott kaffe.

Modell Betyg Pris Kommentar
Isomac Super Giada 17/25 4900 Skummar snabbt
Saeco Talea Touch 21/25 11000 Funktionell favorit
La Pavoni Domus 18/25 7000 Inbyggd kvarn
Nespresso Le Cube C185 17/25 3000 I enkelhetens namn
Krups XP4050 14/25 2000 Vibrerande budget
Gaggia K-111d 14/25 1950 Kapselkaffe till lågpris
Siemens TK69009 17/25 10000 En enkel väg
Rancilio Silvia 18/25 4500 Borstad mellanklass

Sammanfattning

Espressofebern fortsätter att sprida sig i takt med att kunskapen om kaffe i alla sina varianter ökar. Samtidigt ökar intresset att ha en egen espressomaskin hemma i köket, men många kan uppleva att hanteringen kring espressomaskinen är lite omständlig. Här testar vi därför ett antal hel- och halvautomatiska bryggare samt två kapselmaskiner med färdiga kaffeportioner, de senare kännetecknas av stor bekvämlighet och höga driftskostnader. Kaffekapslar kan inte heller köpas i vilken kaffebutik som helst, samtidigt som maskinen ofta är billig i inköp. Den stora skillnaden mellan dyrast och billigast i testet är bryggkapaciteten och skumningen av mjölk. 

Så gjorde vi

För att testa kvaliteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Monteriva Marche bönor samt Nespresso och Caffitaly kapslar har använts. Varje maskin kalibrerades med malningsgrad för bryggningstid på 20-30 sekunder. Espressons kvalitet har bedömts utifrån smak och crema som ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och fläckfri. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 dl mjölk till 65 grader. Skummet ska ha små bubblor samt vara mjukt och följsamt. Maskinerna har slutligen bedömts för design, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Isomac Super Giada - Skummar snabbt

Mått: 340x240x330 mm
Effekt: 1000 Watt
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 3 liter
Vikt: 9,5 kg
Cirkapris: 4900 kronor

/uploadedimages/articles/Smartsons_Test/isomac-super-giada.jpgKonstruktion: Halvautomatisk modell i rostfritt stål, med tryckmätare samt koppvärmare och pin-brytare. Löstagbar spillbricka och vattentank samt vridbar ångarm.
Omdöme: En väldesignad liten pjäs med klassiska attribut. Den rena designen är enkel att överskåda och enheten står stadigt vid bryggning. Filterhållaren är lätthanterlig och bedöms välbalanserad. Det är enkelt att lyckas med både enkel och dubbel espresso. Creman är jämn och tilltalande och espressons temperatur håller måttet. På minussidan är det trångt att placera koppen under filterhållaren. Ångarmens munstycke är svårt att lossa och rengöra och det är för lätt att bränna sig på ångvredets spännskruv. Den blanka ytan kräver puts för att hållas stilfull. Att skumma mjölk går fort och cappucinoskummet blir hårt med små bubblor. Ångarmen är lätt att arbeta med. Testexemplaret läckte en aning vatten ur ångarmen efter en tids användning.

Saeco Talea Touch - Funktionell favorit/betyg/17.jpg 

Mått: 320x370x400 mm
Effekt: 1300 Watt
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 1,7 liter
Vikt: 9,5 kg
Cirkapris: 11000 kronor

/uploadedimages/articles/Smartsons_Test/isomac-super-giada.jpgKonstruktion: Helautomatisk maskin i silverfärgad plast och kromstål. Utrustad med touch-display, keramisk kvarn, koppvärmare och elektroniskt justerbar droppbricka. Hjul undertill gör att maskinen kan flyttas framåt vid påfyllning och rengöring. Fungerar även med malet kaffe.
Omdöme: Ett helautomatiskt alternativ med hög användarvänlighet och driftsäkerhet. Det är enkelt att navigera i den digitala menyn. Maskinen är utrustad med smarta detaljer som den elektriska droppbrickan som anpassar höjden till olika koppar. Kaffekvarnen arbetar tyst. Ångarmen är lätt att justera men det krävs lite övning för att få till ett voluminöst skum till cappucinon. Creman är tjock och mörk. Kaffet smakar mer espresso än i många andra helautomatiska maskiner. En genomtänkt maskin som dock har ett något tråkigt yttre.

La Pavoni Domus - Inbyggd kvarn/betyg/17.jpg 

Mått: 310x375x260 mm
Effekt: 1000 watt
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 3,5 liter
Vikt: 10,4 kg
Cirkapris: 7000 kronor

/uploadedimages/articles/Smartsons_Test/isomac-super-giada.jpgKonstruktion: Halvautomatisk espressobryggare i stål med integrerad kvarn. Utrustad med tryckmätare samt koppvärmare och pin-brytare. Löstagbar spillbricka samt vridbar ångarm.
Omdöme: Ett udda, halvautomatiskt alternativ där kvarn och bryggenhet kombineras i samma maskin, med gott resultat. Ångarmen skummar mjölken snabbt och med ett utmärkt resultat. En nackdel är att ångvredet sitter lite tokigt på panelen vilket gör det svårt att styra flödet och skumma samtidigt. Droppbrickorna drar ned helhetskänslan. Annars ger kromen och knapparna den rätta looken för en egen kaffebar. Vattentanken är svår att lyfta ur, men håller tätt med sin smala mynning. Godkänd filterhållare och bra känsla handhavandet. Espresson blev smakrik efter rätt kalibrering. Creman uppfyllde alla krav på täthet och tjocklek. Ett alternativ för dig som söker både maskin och kvarn i ett. Vissa detaljer kan dock bli bättre, till exempel stampen.

Nespresso Le Cube C185 - I enkelhetens namn 

Mått: 226x230x230 mm
Effekt: 1260 watt
Pumptryck: 19 bar
Vattentank: 1 liter
Vikt: 4,5 kg
Cirkapris: 3000 kronor

/uploadedimages/articles/Smartsons_Test/isomac-super-giada.jpgKonstruktion: Kapselbryggare med koppvärmare och löstagbar vattentank. Frontpanel i aluminium. Specialkaffe levereras i färdigportionerande kapslar med ett varierat antal sorter.
Omdöme: Med en armrörelse och en knapptryckning får man snabbt en kort eller lång (enkel) espresso. Själva hantverket lyser med sin frånvaro, men hanteringen är snabb, ren och okomplicerad. Vattentanken är liten men räcker till för hushållet. Uppvärmningen går snabbt men testexemplaret knäpper likt en gammal kaffebryggare när den är påslagen. De olika kaffesorterna ger bra variationer på smaker och är förpackade i olika pedagogiska färger. Creman är jämn, nästan överdriven och kaffets temperatur håller en nivå runt 65 grader. Ett minus är att modellen inte har någon ångarm. Istället får man köpa till en dyr mjölkskummare som komplement för den som tycker om en väl avvägd latte till morgontidningen. Det är trångt om plats för koppar under locket till koppvärmaren. Ett val för den som är trött på kaffesump och misslyckad espresso men som inte vill briljera. Kaffekapslar är dyra och säljs på ett fåtal ställen. 

Krups XP4050 - Vibrerande budget

Mått: 255x242x320 mm
Effekt: 1200 watt
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 1,2 liter
Vikt: 7 kg
Cirkapris: 2000 kronor

Konstruktion: Liten halvautomatisk maskin med front i borstat stål och belysta knappar. Ångarm, löstagbar droppbricka samt koppvärmare ingår. Knappar för enkel, dubbel samt ånga och varmt vatten.  
Omdöme: Denna kompakta modell brygger klart godkänt kaffe. Den får dock jobba en del, men efter kalibrering blir espresson okej. Temperaturen är även den bra. Att skumma mjölk är svårt eftersom att ångarmen är kort och munstycket lätt ramlar av. Droppbrickan är svår att tömma utan att bränna sig och maskinen vibrerar ordentligt.

Gaggia K-111d - Kapselkaffe till lågpris/betyg/17.jpg

Mått: 335x225x295 mm
Effekt: 900 watt
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 1,2 liter
Vikt: 4,8 kg
Cirkapris: 1950 kronor

/uploadedimages/articles/Smartsons_Test/isomac-super-giada.jpgKonstruktion: Kapselmaskin med systemet Caffitaly tillverkad i ABS-plast. Med ångarm, löstagbar vattentank och detaljer i silvrig plast. Saknar koppvärmare.
Omdöme: Likt Nespresso är denna maskin konstruerad för kaffekapslar. Istället för att mala och portionera kaffet i filterhållaren placeras en kapsel under brygghuset. Hanteringen är fri från slabb och resultatet är jämnt. I jämförelse med Nespresso är denna modell inte riktigt lika busenkel. Positivt är att det ingår ångarm, men denna är kort och plastig. Skummet blir däremot fint. Kaffet är dyrt och relativt svårt att hitta ute i handeln.

Siemens TK690069 - En enkel väg 

Mått: 342x273x490 mm
Effekt: 1400 watt
Pumptryck: 15 bar
Vattentank: 1.8 liter 
Vikt: Uppgift saknas
Cirkapris: 10000 kronor

/uploadedimages/articles/Smartsons_Test/isomac-super-giada.jpgKonstruktion: Helautomatisk maskin med kaffekvarn, digital display och tillbehör för mjölk och tevatten. Brygger enkel eller dubbel espresso samt ”vanligt” kaffe. Integrerad vattenfilterpatron, koppvärmare och mjölkbehållare. Fungerar även med malet kaffe.
Omdöme: Enkel helautomatisk maskin med blankt chassi i svart eller vitt. Kvarnen har godkänt arbetsljud och menyerna är enkla att förstå. Kaffet blir bra i sina olika former, med fin crema utan fläckar. Skumtillbehöret gör sitt jobb, om än lite stänkigt. Slang och munstycke måste skötas om så att inte gammal mjölk sitter kvar. Vattentanken är i minsta laget medan sumplådan räcker till för en modell i denna storlek.

Rancilio Silvia - Borstad mellanklass/betyg/17.jpg 

Mått: 290x340x235 mm
Effekt: 1100 W
Pumptryck: 17 bar
Vattentank: 2,5 liter
Vikt: 14 kg
Cirkapris: 4500 kronor

Konstruktion: Halvautomatisk espressomaskin i rostfritt med ångfunktion och vibrationspump. Maskinen kan användas för enkel och dubbel espresso, pods kan också användas. Manövrering via tre separata tryckknappar samt ett vred för bryggning, ånga och varmvatten.
Omdöme: Med rätt malningsgrad är det inte särskilt svårt att få till ett bra resultat med Silvia. Den arbetar tyst och lugnt utan att krångla. Maskinen tar lång tid på sig att bygga upp trycket så att kaffet blir ordentligt varmt. Ångarmens utformning gör att skummandet av mjölk går bra. Armen saknar plastmunstycke vilket förenklar rengöring. Enhetens kapacitet är hög, så det är bra att ha en termometer till hjälp så att mjölken inte blir för varm. Det är inga problem att få in även en större mugg under filterhållaren. Gedigen och traditionell maskin för hemmabruk.