Sök

Espressomaskin: Rancilio Silvia

2007-03-20

En espressomaskin i konsumentklassen med rostfri utsida och bra kvalitetsintryck. Kaffet blir bra men inte alltid så varmt.

Modell Pris Kommentar
Rancilio Silvia 4500 Tyst och snygg

Sammanfattning

Espressomaskiner för hemmabruk finns i en rad varianter och prisklasser. De flesta har kapacitet att brygga en kopp i taget och räcker till för vardagsbehoven, men blir man fler än två personer på middagsbjudningen kan det vara svårt att få en liten maskin att räcka till. Särskilt om några vill ha latte, cappuccino eller macchiato med skummad mjölk. Rancilio Silvia har ungefär samma kapacitet och begränsningar som övriga espressomaskiner i prisklassen 5-7000 kronor.

Inledning

Låg temperatur
Med rätt kaffe är det inte särskilt svårt att få till ett bra resultat med Rancilion. Den arbetar tyst och lugnt utan att krångla och läcka. Vattentanken rymmer inga större mängder men det är lätt att fylla på vatten och även att tömma och rengöra tanken vid behov. Det vi ibland upplevde som svårt var att få till malningsgraden på bönorna för att drycken ska rinna igenom ordentligt och få bra crema. Dessutom hade vi problem med att temperaturen på espresson ofta inte blev bättre än ljummet. Men när maskinen varit igång en längre stund (mer än 30 minuter) och man lärt sig kalibrera kaffekvarn och vilken kaffesort som fungerar bäst, blir resultatet också bättre. Men mer än 63 grader blev det inte i koppen, det är visserligen fullt tillräckligt men kaffet bör drickas tämligen omgående för att inte upplevas som alltför ljummet.

Gediget bygge
Rancilio Silvia är på det hela taget främst en maskin som utmärker sig i detaljerna. Den har en mycket bra filterhållare som är lätt att slå ur, utan att insatsen ramlar loss. En egenhet är att filterhållaren, liksom på många proffsmaskiner, är låg och bred i förhållande till de flesta konsumentmaskiner vilket kan ställa till det om du använder Silvia med en kaffekvarn av annat märke med urtag eller klyka för filterhållare. Strömbrytare och kontrollknappar för kaffe, ånga och hetvatten har en skön känsla och det rostfria höljet andas hållbarhet och kvalitet, likaså uppsamlaren och gallret där kaffekoppen placeras. En betydande fördel med denna maskin gentemot många konkurrenter i klassen är att det faktiskt går att få in en större kaffemugg under filterhållaren. På många konsumentmaskiner måste man först göra kaffe i en liten kopp och sedan hälla över i en större mugg eller glas för att kunna njuta en cappuccino eller latte.

Hygienisk ångarm
Ångarmens utformning i kombination med hög kapacitet gör att skummandet av mjölk går bra. Den stora fördelen är att armen inte är utrustad med ett plastigt munstycke, vilket annars brukar försvåra rengörningen efter användning. Armen sitter lagom högt och går att vrida i sidled. Det går bra att skumma mjölken både jämn och voluminös. Enhetens kapacitet är hög, så det är bra att ha en termometer till hjälp så att mjölken inte blir för varm. 

Bra köp?
Ja, får vi nog svara med tanke på pris och kvalitetsintryck. Rancilio Silvia ger ett minst lika bra intryck som vår tidigare testvinnare och referensmaskin Gaggia Classic. Men ha dock i åtanke att kaffet inte blir bra om du har för bråttom och inte låter maskinen vara igång tillräckligt länge för att få upp rätt temperatur. Mindre maskiner som denna kan gott vara igång hela dagen så att den alltid är redo att göra gott kaffe. Kvarnen från Rancilio som heter Rocky passar utmärkt bredvid kaffemaskinen, väljer du en annan kvarn så kontrollera först att den fungerar med Rancilios breda filterhållare. 

Marcus Bergh

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: