Sök

Espressomaskin: Krups Espresseria Automatic XP9000

2007-04-26

Smartson testar en användarvänlig espressobryggare med vissa tekniska kompromisser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Krups Espresseria Automatic XP9000 17/25 11000 Smakfull automatik

Sammanfattning

Krups Espresseria Automatic XP9000 är en helautomatisk espressobryggare med 15 bars tryck och effekten 1300 watt. Vattentanken rymmer 2,6 liter och bönbehållaren 300 gram. Mått: 290x400x480 mm. Modellen maler, brygger och skummar mjölk via ett knapptryck. Det går bland annat att justera malningsgrad, kaffets temperatur, styrka och hur länge mjölken skummas. Koppvärmare ingår.  

Inledning

Så gjorde vi
För att testa kvaliteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Färska espressorostade bönor har använts. Maskinen kalibrerades och användes med passande malningsgrad för en bryggningstid på 20-30 sekunder. Espressons kvalitet har bedömts utifrån både smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt. Maskinen har slutligen bedömts för design, funktioner, kvalitet och prisvärde.

Ett steg framåt
Den nya generationen helautomatiska espressobryggare från Krups har tagit ett steg framåt i jämförelse med till exempel tidigare testade Krups Orchestro Dialog. Funktionerna är mer genomtänkta, användarvänligheten högre och den tidigare ljudnivån från kvarnverket är nere på en överkomlig nivå. Den relativt nya XP9000 erbjuder valmöjligheter, men är i grunden anpassad för användare som vill enkelt få en kopp kaffe utan alltför stor ansträngning. Knapparna är pedagogiskt placerade och menyerna lättbegripliga. Efter vissa justeringar uppnår kaffet bra temperatur och mycket smak. Creman är jämn och fin med hasselnötsfärgat toppskikt.

Ohygieniskt att skumma
Maskinen har förinställda knappval för espresso, latte och cappuccino. Mängden dryck justeras i tiotal milliliter via en knappmeny som är gömd under ett lock. Ibland önskar man att knapparna skulle vara mera tillgängliga, men då skulle frontpanelen bli plottrigare. Att framställa en cappuccino eller latte är enkelt, men ohygieniskt. En ångarm förs ner bakom brygghuset och efter skummningen förs armen upp. Den gamla mjölken fastnar och steam-röret känns trots diskprogram och manuell rengörning som en liten bakteriehärd efter några dagars bruk. En annan åsikt om ångarmen är att det är svårt att skumma mer mjölk än vad som ryms i en mindre kopp. Det är även besvärligt att själv styra hur du vill skumma mjölken. Resultatet blir inte så voluminöst och processen avbryts om man försöker föra ångarmen högre upp för att uppnå bättre skum. Förutom ångarmen är överlag XP9000 ett hygieniskt alternativ med automatiska rengörnings och avkalkningsprogram som dock kan upplevas gå igång lite väl ofta. Det går även väldigt enkelt att tömma droppbricka och sumpbehållare i jämförelse med liknande maskiner på marknaden.

Karl Händel

Design 3  
Kvalitet 4  
Kapacitet 3 
Funktioner 4 
Prisvärde 3 
Summa 17/25

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: