Sök

Espressokvarn: Locka fram aromerna

2007-03-07

Mal kaffet så att det passar både din smak och din maskin. Smartson testar tio kaffekvarnar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kitchen Aid Pro Line 22/25 2500 Trevlig form
Petra M20 14/25 1300 Grovmalet
Dualit 19/25 1250 Långsam
Isomac Granmacinino 18/25 3000 Högblank
Anfim KS 22/25 3500 Proffsmodell
Saeco Professional 19/25 1500 Prisvärd
C3 30-30695 17/25 600 Billigast
Rancilio Rocky 22/25 3000 Tyngst
La Pavoni Jolly 17/25 3500 Dyrast

Sammanfattning

Allt fler skaffar sig en egen espressomaskin hemma, men många glömmer att skaffa en bra kaffekvarn. Visst kan man köpa färdigmalet espresso liksom bryggkaffe, men det är inte säkert att malningsgraden passar kaffemaskinen. Dessutom tappar färdigmalet kaffe fortare smaken än hela bönor, som numera finns att köpa i de flesta större livsmedelsbutiker. Det blir knappast billigare att köpa hela bönor, men valfriheten är större och du kan till exempel välja den blandning av de två bönsorterna Arabica och Robusta som passar din smak. Robusta är en fetare böna som ger mer crema och lite mer bränd smak, den är också härdigare och därmed billigare att odla än Arabica, som av många anses vara en finare böna. En blandning av båda sorterna är ofta en bra kompromiss mellan kraft och rondör. Använder man enbart Arabica är det svårt att dels få fram bra crema, dels den där speciella smaken som skiljer espresso från vanligt bryggkaffe. Och som för många också är anledningen till att skaffa sig en egen espressomaskin. Det kan vara svårt att se på en förpackning vilka bönor den innehåller, men det lönar sig att vara frågvis och prova sig fram till den blandning och den malningsgrad som passar din smak och din maskin.

Inledning

I detta test har vi valt ut nio maskiner som ska klara att mala tillräckligt fint för espressokaffe, men som också kan mala bryggkaffe vid behov. Tonvikten har dock lagts vid espresso eftersom det är betydligt svårare att få till. Samtliga har justerbar malningsgrad och bönbehållare som rymmer cirka 5-8 dl. Vissa kvarnar har en särskild behållare för färdigmalet kaffe medan andra maler direkt ner i espressomaskinens filterhållare. Samtliga är eldrivna och mer eller mindre bullriga. Storleken varierar, några modeller är rejäla pjäser som skulle göra sig bra på ett mindre café, men har ändå en överkomlig prisnivå. Så länge kvarnen inte kostar mer än espressomaskinen kan det vara värt att lägga några hundralappar extra på en modell som motsvarar dina krav och som håller längre än den billigaste. En bra espressokvarn är stadig, tyst och lätthanterlig. Och så kan den göra riktigt finmalet kaffe. I vårt test får Anfim högst betyg, före Rancilio och Kitchen Aid. Dessa kvarnar är dyra i inköp, men ändå prisvärda.

Marcus Bergh

Så gjorde vi

Samtliga kvarnar har testats med två olika bönsorter (espresso) och med olika malningsgrad. Betyget är en sammanvägning av design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Kitchen Aid Pro Line
Betyg: 22/25
Kommentar: Trevlig form
Kitchen Aid Pro Line är en sober, medelstor kvarn med behållare upptill som rymmer cirka 7 dl kaffebönor. Den arbetar med en lågvarvig motor på 175 watt och en skruvmal i stål. Undertill finns en glasbehållare för malet kaffe som är lika stor som bönbehållaren. Den rymmer tillräckligt mycket för att brygga 10-12 koppar på en gång. Det går att mala kaffe direkt i espressomaskinens filterhållare, men då stänker det en del. Maskinen arbetar tyst och är kapabel att mala finare kaffe än nödvändigt för espresso. Malningsgraden är stegad från 1 till 8, där 6 eller 7 räcker bra för espresso. Det tar 20 sekunder att finmala 1 dl bönor, för vanligt bryggkaffe går det snabbare. Sladdlängd ca 1 m, vikt 5 kg. Gedigen och trevlig maskin, särskilt om man gillar tillverkarens retrobetonade design. Priset är inte så avskräckande, även om man får betala en del för varumärket. Bruksanvisning saknades. Ursprung Kina.
Cirkapris: 2500 kronor

Petra M20
Betyg: 14/25
Kommentar: Grovmalet
Petra M20 är en liten och lätt kvarn med steglös reglering av malningsgrad i en skala från 1 till 17. Den har en ganska högvarvig motor på 120 watt, där ljudet påminner om modeller som använder knivar för att skära sönder bönorna, men här används malskivor. Bönbehållaren rymmer cirka 8 dl och kaffebehållaren rymmer ungefär hälften. Efter att man tryckt på startknappen håller kvarnen på tills den är klar, beroende på vilken inställning man valt. Det tar 15 sekunder att mala 1 dl bönor, men resultatet blir inte tillräckligt finmalet för en espressomaskin och det är ingen större skillnad mellan olika malningsgrader. Även om priset är lågt finns bättre köp i denna prisklass, i alla fall om det är espressokaffe du är ute efter. Okej bruksanvisning. Vikt ca 1 kg. Sladdlängd 1 m. Ursprung Tyskland.
Cirkapris: 1300 kronor

Dualit
Betyg: 19/25
Kommentar: Långsam
Dualits kaffekvarn är i grunden densamma som Solis Maestro 167, en modell vi haft med i tidigare tester och som presterat bra. Det gör även Dualit, den mal tillräckligt fint för espresso även om det tar tid. Cirka 60 sekunder för 1 dl bönor i finaste läge och halva tiden med bryggmalet kaffe. Den övre bönbehållaren rymmer ungefär 7 dl medan behållaren för malet kaffe rymmer maximalt 2 dl. Motorn har en effekt på 180 watt och är högvarvig, men inte alltför högljudd. Höljet i svart och silverfärgad plast har en tilltalande form och andas god kvalitet. Malningsgraden ställs enkelt genom att vrida på bönbehållaren, vilket gör att Dualit passar bra då det ska malas omväxlande espresso och bryggmalet kaffe. En prisvärd kompromiss, dock inget för riktiga entusiaster. Vikt ca 1,5 kg. 1 m kabel. Bruksanvisningen är tydlig och väl illustrerad, tyvärr inte på svenska. Ursprung framgår ej. 
Cirkapris: 1250 kronor

Isomac Granmacinino
Betyg: 18/25
Kommentar: Högblank
Maskinen från Isomac med det lustiga namnet Granmacinino, eller den stora lilla maskinen, är ganska liten men gedigen och har ett hölje i rostfritt stål. Bönbehållaren i transparent plast rymmer cirka 5 dl och har ett lock i metall. Själva kvarnen arbetar ganska tyst men tyvärr har man gjort en miss med locket i metall, som skallrar högt på grund av vibrationerna från kvarnen. Modellen saknar behållare för färdigmalet kaffe och istället maler man direkt ner i filterhållaren. Granmacinino är därmed främst konstruerad för espressokaffe där den maler jämnt och fint. Malningsgraden går enkelt att ställa från 0 till 10. Med sin stil- och stålrena utsida är det en snygg men lite väl dyr maskin att ha på köksbänken, och det finns alternativ som är mer prisvärda. Motoreffekt 100 watt, vikt 3 kg. Sladdlängd 1,3 m. Svensk bruksanvisning i litet format. Ursprung Italien.
Cirkapris: 3000 kronor

Anfim KS
Betyg: 22/25
Kommentar: Proffsmodell
Anfim KS är en hög och smal modell i gediget utförande där funktion har gått före form. Det innebär inte att den har ett ofördelaktigt utseende, utan att maskinen i första hand är designad för att vara effektiv. Och detta är något av en proffskvarn för hemmabruk, dessutom i en ganska rimlig prisnivå. Bönbehållaren rymmer knappt 1 liter och man maler direkt ner i filterhållaren. Malningsgraden ställs från 0 till 12 men går man under 2 på skalan kommer det knappt ut något kaffe alls. Det tar 45 sekunder att mala 1 dl espressokaffe. Motorn på 100 watt arbetar tyst och lugnt. Detta är en maskin som skulle platsa på ett mindre café, men känslan av kapacitet och kvalitet gör Anfim till en av hemmafavoriterna också. Sladdlängd 1,75 m. Vikt 5 kg. Engelsk bruksanvisning. Ursprung Italien. 
Cirkapris: 3500 kronor

Saeco Professional
Betyg: 19/25
Kommentar: Prisvärd
Kvarnen med det något pretentiösa namnet Saeco Professional är utförd i svart plast med rökfärgad bönbehållare som rymmer cirka 7 dl. Den maler kaffet till en väl tilltagen behållare med lock, som kan vara svår att tömma. Det går dock bra att skeda upp kaffet genom locket istället. Motorn på 150 watt är något högvarvig men ganska tystlåten. Överlag ger maskinen ett enkelt men robust intryck. Det tar 30 sekunder att mala 1 dl bönor i malningsgraden 2 av 15, bryggmalet går snabbare. Strömbrytaren sitter långt ner på ena sidan av maskinen. Smidig och prisvärd nybörjarkvarn för allroundbruk. Sladdlängd 1,4 m. Vikt 2,5 kg. Engelsk bruksanvisning. Ursprung Italien.
Cirkapris: 1500 kronor

C3 30-30695
Betyg: 17/25
Kommentar: Billigast
C3 30-30695 är en liten kvarn med malskivor och en motor på 120 watt som arbetar tyst och tålmodigt. Den har justerbar malningsgrad i en skala från 0 till 9 och det tar 40 sekunder att mala 1 dl espressokaffe. Bönbehållaren rymmer cirka 6 dl och behållaren för färdigmalet kaffe tar cirka 4 dl vilket räcker bra även till en stor bryggare. Locket på bönbehållaren är svårt att få grepp om och därmed att lossa från behållaren. Hela maskinen är i silverfärgad plast vilket kanske inte känns så jättelyxigt. En elektronisk timer ser till att kvarnen stannar automatiskt. En billig och användbar maskin, inte för designmedvetna men för helt vanliga kaffeälskare. Bra budgetköp med andra ord. Sladdlängd 1,3 m. Bra bruksanvisning. Ursprung framgår ej.
Cirkapris: 600 kronor

Rancilio Rocky
Betyg: 22/25
Kommentar: Tyngst
Rancilio Rocky är en stor och tung (7,3 kg) kvarn av proffsmodell, i rostfritt stål med svarta detaljer och med bönbehållare i plast som rymmer cirka 5 dl. Motorn på 140 watt är lågvarvig och malningsgraden kan ställas från 0 till 50. Det tar knappt 40 sekunder att mala 1 dl bönor till finmalet espressokaffe. Rocky har en påkostad och mycket robust konstruktion där man placerar filterhållaren i ett smart utformat ställ och trycker på en knapp för att mala bönorna. Dock måste man hålla knappen intryckt hela tiden vilket kan bli lite jobbigt då den är placerad långt ner på maskinen. Den avsevärda tyngden blir mest en fördel när maskinen väl har hamnat på bänken eftersom den står mycket stadigt. Sladdlängd 1,75 m. Bruksanvisningen är påkostad men inte på svenska. Bra omdöme för denna rejäla maskin, även om stället är optimerat för Rancilios kaffemaskiner med en bred och låg filterhållare. Stället är dock enkelt att ta bort. Sladdlängd 170 cm. Ursprung Italien.
Cirkapris: 3000 kronor

La Pavoni Jolly
Betyg: 17/25
Kommentar: Dyrast
Jolly från La Pavoni är en semiprofessionell kvarn i rostfritt stål och svart plast, med bönbehållare och doseringshus i rökfärgad plast. Motoreffekten är bara 95 watt men kvarnen är ändå kraftfull och kapabel att mala riktigt fint. Dock är den inte så snabb och det tar cirka 45 sekunder att mala 1 dl bönor med fabriksinställningen som är inställd på relativt finmalet kaffe. Doseringshuset är en smart detalj som gör att du kan mala bönor lite i förväg så att det alltid finns färskmalet kaffe att tillgå. Dock passar den inte till större filterhållare och konstruktionen är tämligen plastig. Vikt ca 5 kg. Sladdlängd 120 cm. Bruksanvisningen är billigt utförd med otydliga, inkopierade bilder och saknar svensk text.
Cirkapris: 3500 kronor