Sök

En strålande jul!

2005-12-21

Smartson testar tio julgransbelysningar för inomhusbruk. Priset varierar från 30 till 300 kronor. Testvinnare är en klassisk belysning från Konstsmide.

Modell Betyg Pris Kommentar
Laura 3/5 100 Kort stjärnglans
Nina 3/5 230 Dyrt skimmer
Rusta Diod 4/5 90 Pynt och ljus
Rusta Slinga 3/5 30 Billig
Star Klassisk 3/5 100 Hyfsad
Star Micro 4/5 200 Stjärnhimmel
Konstsmide Glas 5/5 300 Gammaldags
Konstsmide Diod 4/5 190 Ilskna dioder
Markslöjd Ljus 4/5 230 Rejäl
Markslöjd Kula 2/5 130 Kitschig

Sammanfattning

Nu när julen står för dörren är det dags att pynta och lysa upp den traditionsenliga julgranen. En god idé är att redan nu se efter om föregående års julgransbelysning fungerar, för att inte stå där med skägget i brevlådan på självaste dopparedan. För att få lagom tätt mellan ljusen och för att slippa betala mer än nödvändigt, bör man tänka på att anpassa belysningens längd efter granens storlek (eller vice versa).

Inledning

En bra slinga har utbytbara lampor och fortsätter lysa även om en lampa går sönder. Vissa av slingorna slocknar kretsvis, vilket dock är bättre än att slingan slocknar helt. Monteringen blir enklare om lamporna är placerade på en rät tråd istället för i en slinga, då kan du börja hänga belysningen i toppen av granen och sluta vid vägguttaget. Hantera alltid slingan varsamt och följ bruksanvisningens anvisningar för att förlänga slingans livslängd.

Även om det idag finns ett stort urval av mer eller mindre fantasifulla julgransbelysningar, står sig den klassiska julgransslingan, med 16 ljus och krokodilklämmor, fortfarande bra i konkurrensen med nymodigheterna. En slinga med lysdioder har betydligt längre livslängd samt är tålig och energisnål, men den ligger ofta på en högre prisnivå och saknar den klassiska belysningens gemytliga, gulaktiga sken. Här testar vi tio belysningar för inomhusbruk.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma kapacitet, kvalitet, funktioner, design samt värde för pengarna. I testet har vi använt en 210 cm hög plastgran. Maxbetyget är 5 poäng.

Laura
LauraTrendig belysning från Sirius med tjugo lampor placerade inuti små genomskinliga stjärnor och med en transparent sladd. Lamporna är tätt placerade på en 3,8 meter rät slinga. Då slingan är tämligen kort lämpar den sig bättre för en liten gran, alternativt som dekoration runt ett fönster. Svagt men gemytligt sken. Går en lampa sönder slocknar alla nio lampor i samma krets, dock inte hela slingan. Trasig lampa går inte heller att byta ut, vilket är mindre bra. 

Nina
NinaDekorativ belysning från Sirius med transparent sladd. Trettio lampor omgivna av skimrande prismor. Rak slinga och lång anslutningskabel är bra, men 3 meter ljusslinga räcker inte till vår gran. Precis som Laura är denna korta slinga bättre lämpad som dekoration, alternativt att man köper två slingor. Det senare alternativet kan dock bli dyrt med tanke på det höga priset. Svagt men trivsamt sken. Om en lampa går sönder slocknar samtliga nio lampor i samma krets. Inte heller denna slinga har utbytbara lampor. 

RustaRusta Diod
Julgransslinga från Rusta med 108 minidioder och transparent sladd omgiven av guldfärgat glitter. Den räta slingan är lättmonterad och har tillsammans med anslutningssladden en längd på sju meter. Gult och svagt sken. Slocknar kretsvis om åtta lampor. Trasig lampa går ej att byta. Då slingan består av både belysning och glittergirlang kan den vara ett bra alternativ för den som inte vill lägga ner för mycket tid på att klä granen. Finns även med rött glitter.

Rusta Slinga
Rusta slingaJulgransbelysning från Rusta med 16 vita ljusimitationer av mindre storlek. Sladd och små krokodilklämmor i svart. Inga manschetter. Slingan har ett effektivt och varmt ljussken, men den cirkelformade slingan är krånglig att montera. Tack vare lång ljusslinga går det trots allt att få en jämn fördelning av ljusen. Trasig lampa går att byta ut. En extra glödlampa medföljer vid köp. Går en lampa sönder slocknar alla lampor. Klassisk modell utan krusiduller till bra pris.

Star KlassiskStar Klassisk
Julgransbelysning från Star Trading med 16 ljus. Den räta slingan är smidig att sätta upp, med början i toppen av granen. Slingan är lagom lång för en normalstor gran. Anslutningssladd på 1,5 meter. Släta vita ljusimitationer med mörkgröna manschetter och matchande sladd. Krokodilklämmorna är rejäla och ljusstyrkan tillfredsställande. Går en lampa sönder slocknar hela slingan, men trasig lampa går att byta. En extra lampa medföljer vid köp.

Star MicroStar Micro
Microslinga från Star Trading med 144 olikfärgade lampor och svart kabel. Slingan är utrustad med åtta blinkvarianter som skiftas automatiskt. 4,5 meter anslutningssladd och lättmonterad rak ljusslinga på 5,7 meter. Lamporna sitter tätt och påminner om en stjärnhimmel i olika färger. Lamporna går ej att byta ut men ska lysa fem gånger längre än en normal glödlampa. Slocknar kretsvis om tio lampor. Kul ljusslinga för den som söker något annorlunda.

KonstsmideKonstsmide Glas
Dyr men bra julgransbelysning från Konstsmide med 16 gräddvita ljusimitationer. Kupor i glas och mycket stämningsfullt ljussken. Lång sladd och krokodilklämmor i grön färg som smälter in bra med granen. Relativt lättmonterad tack vare delbar stickpropp. Ett extra stavljus med lampa medföljer vid köp. En trasig lampa ska inte påverka resten av slingan. Påkostad belysning för den som vill hålla på traditionerna.

Konstsmide DiodKonstsmide Diod
Julgransbelysning från Konstsmide med 60 gula dioder. Diskret grön sladd som smälter in väl med granen, men lampornas intensivt gula sken är kanske mindre sympatiskt. Positivt är att det är tätt mellan lamporna och bra längd på den räta slingan, som är lätt att montera. Lamporna går ej att byta ut, men har enligt tillverkaren en brinntid på cirka 100.000 timmar. Trasig lampa ska inte påverka resten av slingan.

MarkslöjdMarkslöjd Ljus
Klassisk julgransslinga från Markslöjd med 25 vita ljusimitationer och gröna manschetter som passar större granar. Smidig montering tack vare rät slinga på 13,5 meter varav 1,5 meter anslutningssladd. Bra ljusstyrka och tätt mellan ljusen, men ljusens tyngd gör att tunna grenar böjer sig. En extra glödlampa samt en extra krokodilklämma medföljer vid köp. Trasig lampa ska inte påverka övriga lampor. 

MarkslöjdMarkslöjd Kula
Nymodig julgransbelysning från Markslöjd med lamporna placerade tillsammans med glittriga trådar inuti 16 klara glaskulor. Den vita sladden stjäl dock onödigt mycket uppmärksamhet och sitter även ihop i en cirkel, vilket försvårar monteringen. Att frigöra glaskulorna från kartongen kräver tålamod för att inte riskera att ha sönder dem. Bra att en extra glaskula samt tre lampor ingår. Trasig lampa gör att hela slingan slocknar.