Sök

Egen stol till pyret

2004-10-13

Smartson testar åtta höga barnstolar. Hälften är i första hand för bebisar och hälften räcker lite (eller mycket) längre upp i åldrarna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea Antilop 5/5 100 Oslagbart pris
Kiddo 5/5 1400 Enklast att justera
Stokke TrippTrapp 4/5 1500 Klassisk skönhet
Artek Barnstol 616 3/5 365 Snyggare än bra
Ikea Gulliver 4/5 250 3-åringens favorit
Brio Hokus Pokus 2/5 1000 Gungbil ingår
Svan 4/5 1500 Oändliga möjligheter
Robust 2/5 1100 Klumpig trotjänare

Sammanfattning

Åsikterna om hur en barnstol ska vara konstruerad skiljer sig en del mellan olika tillverkare. Med avtagbar bygel, justerbar sittplatta och fotstöd kan en barnstol räcka ända upp i skolåldern. De justerbara stolarna är å andra sidan dyrare att köpa. Två stolar får högsta betyg i testet: Superbilliga IKEA Antilop och norska Kiddo. Ytterligare tre får näst högsta betyg.

Inledning

En barnstol till köket får egentligen se ut hur som helst, bara den är stadig och svår att klättra ur. Dessutom är det bra om den är lätt att hålla ren och smidig att flytta på. De stolar som kan justeras i höjd och bredd ska vara lätta att justera. Fördelarna med ett fotstöd på rätt ställe är i första hand att barnet sitter skönt och avslappnat. Nackdelen är att fotstödet blir ett farligt hjälpmedel för att klättra ur stolen. Till Svanstolen och IKEA:s Antilop finns brickbord som tillbehör. Man bör dock vara aktsam på att brickbordet inte tål någon större belastning. Mjuk dyna finns som tillbehör till flera stolar. Den är bra för bebisar. I annat fall går det bra med en hoprullad handduk som stöd bakom ryggen. För att förhindra att stolen tippar bakåt finns speciella tippskydd som fästs i stolen och bordskanten. Att förhindra olyckor med barn som klättrar på eller ur stolen är svårare. Det viktigaste är att aldrig lämna ett barn ensam i en hög barnstol.

Så gjorde vi

Vi har bedömt stolarnas kvalitet, stabilitet, design, prisvärde samt hur länge de kan användas och hur lätta de är att hålla rena samt flytta. En 6-månaders bebis och en 3-åring har provsuttit.

Robust
robust-1
Den här välbekanta stolen har de flesta barnfamiljer träffat på. Vanligt förekommande på olika restauranger, men tyvärr är den sällan ordentligt ren. Matrester samlas lätt vid grenremmen och lekkulorna på bygeln. Det fasta fotstödet passar bara barn i en viss längd och är ganska besvärligt att montera. Bra att bygeln kan tas bort. Med bygel är det krångligt att sätta i och ta ur större barn.

IKEA Antilop
antilopEn tråkig men smått genialisk stol i slät, formgjuten plast med löstagbara ben i stålrör. Stolen är mycket lätt att montera, hålla ren, flytta, sätta i och ta ur barnet. Dess generösa sittutrymme passar bebisen och separat dyna kan köpas till. Utan dyna är stolen prima för barn upp till 3 år. Brickbord finns också som tillbehör vilket gör stolen komplett. Stolen är stadig tack vare de spretiga benen som tar liten plats vid bordet. Fotstöd saknas dock helt.

IKEA Gulliver
gulliver-2
En söt liten stol med mjuka former som passar i många miljöer. Det är lätt att lyfta i och ur barnet med bygel monterad. Utan bygel kan 3-åringen enkelt ta sig i och ur stolen. Bebisen sitter bra med dyna eller kudde bakom ryggen. Tyvärr är kvaliteten inte den bästa. Färgen på sittplattan visar direkt tendenser till att krackelera och bygeln uppvisade flisor i ändarna efter några dagars användning. Fotstödet är fast monterat. En lättstädad stol med bara ett litet skrymsle mellan fotstöd och ben.

Kiddo
kiddo-1
Ett norskt under av smart design i skiktlimmad björk. Barn i alla åldrar sitter bra i Kiddo. En rejäl och verkligt snabbjusterad stol som enkelt anpassas till den som ska använda den. Tryck in spärren och flytta till önskat läge, lika enkelt som det låter. Grenremmen är av kraftig resår. Stolen är lätt att göra ren och dyna finns som tillbehör. Det enda negativa är vikten på drygt 8 kg vilket gör Kiddo svårflyttad. En dyr men bra stol. Vi saknar bara ett brickbord som tillbehör.

Svan
svan-1
Hög kvalitet är det i denna genomtänkta stol, den enda i testet med justerbart sittutrymme. Bygeln kan ställas in efter barnets kropp så att även en bebis sitter stadigt och inte kan klättra ur. Bygeln dras sedan ut som en byrålåda när barnet lyfts i och ur. Sittplatta och fotstöd kan dessutom justeras steglöst för att passa den som ska sitta. Alla justeringsmöjligheter gör dock att stolen känns lite omständlig. Smart vändbar dyna och (något rangligt) brickbord är tillbehör.

Stokke Tripp Trapp
tripp-trapp-2
Med sin karaktäristiska form är den en verklig klassiker från 1972 som verkligen växer med uppgiften. Sittplattan och fotstödet kan justeras i 14 olika höjder. Löstagbar bygel och vadderad dyna samt ryggstöd gör Tripp Trapp lämplig för den minsta, även om stolen kommer mest till sin fördel för förskolebarn och uppåt då den är väldigt bred. Det är också mycket lätt att snubbla på de långa medarna. Tålig och lättstädad. Högt pris men bra andrahandsvärde.

Brio Hokus Pokus
hokus-pokus-1
En rolig stol som kan göras om till gungbil med ratt. Klämrisken är stor på gungmedarna och i upprätt läge lockar stolen till klättring med alla hål i sidan. Små bebisar sitter bättre än större barn då sittutrymmet är ganska litet. Kombinationen gråvit plast, svart vävplast, bygel i plywood och grenrem i plast är ingen skönhetsupplevelse. Tack vare plasten kan du å andra sidan ställa stolen i duschen för rengöring, vilket behövs på grund av alla skrymslen som samlar matrester. Besvärlig montering och fotstöd saknas på stolen.

Artek Barnstol 616
artek-2Den här designmöbeln ritades redan 1965 i Finland. Lätt, luftig och frisk design som sig bör. Ljus björk i kombination med en glad färg gör stolen till en fröjd för ögat. Det höga ryggstödet ger godkänd sittkomfort för en liten bebis med en extra kudde, även om stolen är ganska djup. Bygeln hamnar högt på bebisens bröst. Minimalt med skrymslen gör stolen lättstädad. Priset är högt, särskilt då stolen saknar inställningsmöjligheter vilket sänker betyget. Fotstöd finns inte.