Sök

Duscha skönare!

2005-12-02

Smartson testar tio duschset. Design och antalet funktioner varierar, likaså priset på produkterna. Testvinnare är Hansgrohe Raindance, men det finns flera bra köp.

Modell Betyg Pris Kommentar
Scandic 17/25 2000 Stilren
Arctic 21/25 1800 Skönstrålande
Raindance 3jet 23/25 2200 Modern lyx
Croma 2jet 18/25 800 Prisvärt
Garonne 17/25 1700 Vågad
Biscaya 15/25 1500 Intetsägande
Elana 21/25 1640 Välgjord
Izzy 18/25 1380 Smidig
Tyoon 15/25 380 Mångsidig
Tremolo 11/25 350 Plastig lågprismodell

Sammanfattning

I den stressade vardagen har duschen allt mer ersatt badet, eftersom det är det mest tidsbesparande alternativet. Vi har testat tio duschset, varav de flesta har någon form av massagefunktion som gör duschen till en trevlig tvagningsstund.

Inledning

Det kan vara värt att gå upp en prisklass för att få praktiska funktioner som justerbar duschstång, kalkavvisande duschsil eller vattenbesparande insats. Testets billigare duschset upplevs som plastiga och har extrafunktioner som tenderar att lova mer än de kan hålla. De delar som har bedömts i testet är munstycket, slangen samt stång med fäste. De billigare modellerna är främst tillverkade av kromad plast, medan de dyrare ofta använder kromstål. Alla slangar mäter minst 150 cm. En sak är tydlig: smakar det så kostar det!

Så gjorde vi

Duschseten har bedömts utifrån design, kvalitet, prestanda, funktioner samt värde för pengarna. Vi har även utvärderat känsla samt komfort. Maxbetyget är 25 poäng.

Scandic 03
Gustavsbergs Scandic 03 har inga extra funktioner utöver normalstråle, men är tilltalande tack vare sin kaxigt avskalade design. Trots det smala handtaget vilar Scandic 03 skönt i handen och den smala silen ger en tillfredsställande vattenspridning. Duschstången känns gedigen men har en oerhört trögjusterad ställring. Tvålhylla i transparent plast medföljer. Sammantaget är detta ett duschset värt att satsa på om man främst är ute efter att ge sin dusch ett ansiktslyft.

Arctic
Ett annat duschset från Gustavsberg är Arctic, som både är rustikt och prisvärt. Modellen har tre stråltyper, varav samtliga uppskattas. Med hjälp av en spak samt symboler på duschhuvudet är det lätt att skifta till önskad funktion. Precis som på många andra duschset har man valt en turkos färg på strilen. Stång och slang i förkromad metall, fästen och handtag i kromad plast. Ett av testets bästa glidfästen som är lätt att flytta och som sitter stadigt på plats.

Raindance 3jet
Raindance S 120 AIR 3jet är ett påkostat duschset från Hansgrohe. Den stilfulla handduschen är utrustad med Air-funktion som är både vattenbesparande och som ger större och mjukare vattendroppar. Tre stråltyper finns att välja bland: rain, mix och whirl. Rain är precis så härlig som den låter och whirl åstadkommer en kraftfull massage, även med lägre vattentryck. Det ledade slangfästet motverkar att duschslangen tvinnas. Duschhandtaget är stilrent men upplevs som kort och smalt. Testets snyggaste tvålhylla som monteras direkt på stången.

Croma 2jet
Croma 2jet är ett förhållandevis billigt duschset från Hansgrohe, med normal- samt turbostråle. Ställringen har en spak som gör det enkelt att skifta mellan funktionerna. Normalstrålen ger ett brett duschregn för snabbduschen, medan turboläget ger skön massage för trötta axlar. Kalkskydd i silikongummi och vattenbesparande insats som minskar förbrukningen till 9 liter per minut. Den delvis plastbeklädda slangen ska hindra repor på kakel och badkar, vilket dock gör slangen osmidig att hantera.

Garonne
Ett duschset från FM Mattsson som tänjer på gränserna för hur en handdusch kan se ut. Garonnes tefatsliknande duschhuvud har en diameter på hela 180 mm, vilket ger en extremt bred vattenspridning. Trots, eller tack vare, den breda strålen upplevs vattenflödet dock som klent. Designen är trevlig men handtaget känns klumpigt att hålla i och lämpar sig mindre bra för små händer. Garonne är utrustad med kalkavvisande sil samt EcoFlow-system som ska begränsa vattenflödet till 12 liter per minut. Slät, försilvrad duschslang som inte tvinnar sig, samt flexibla väggfästen. Kräver högt tryck på vattnet för att komma till sin rätt.

Biscaya
FM Mattsson Biscaya är till skillnad från Garonne enkel och klassisk. Här finns inga extrafunktioner, bara en tvålhylla i kromad plast. Duschhandtaget är skönt att hålla i. Praktiskt med flexibla väggfästen. Biscaya har precis som Garonne en försilvrad duschslang som inte tvinnar sig, kalkavvisande gummisil samt EcoFlow-system. Minus för glidfästet som gärna fastnar. Avsaknaden av funktioner och den anonyma designen gör att priset känns omotiverat.

Elana
Mora Elana känns robust och har flera extrafinesser. Till exempel en draglina som underlättar för barn att sänka duschen till lagom höjd. Praktiskt med flexibla väggfästen samt tvinnfri duschslang. Utöver normal stril erbjuder Elana en mjuk och en intensiv massagestråle i form av "champagne" och "puls massage". Att skifta mellan strålarna går smidigt tack vare duschhuvudets greppvänliga ställring.

Izzy
Mora Izzy saknar massagefunktion, men har en behaglig och effektiv normalstråle. Stången är något smalare än genomsnittet, men formen på delarna känns stilrena och enhetliga. Izzy har flera bra kvaliteter såsom smidig metallomspunnen duschslang och praktiskt flexibla väggfästen för att slippa borra nya hål i kaklet. Hålen i strilen är gummifodrade för att motverka kalk. Om man inte måste ha en dusch med massagefunktion kan detta vara ett bra alternativ. 

Tyoon
Känslorna är blandade inför Clas Ohlson Tyoon, som har sina brister men som är ett av testets billigaste set. Tyoon briljerar med hela fem strålvarianter, dock med varierande komfortnivå. Pausfunktionen upplevs som meningslös och normalstrålen lämnar ett tomt hål i mitten av silen. De olika massagestrålarna är dock mycket behagliga. Känslan är plastig men ergonomisk. Plus för bra duschslang, minus för stångens glidfäste som är svårt att rubba. Greppvänligt handtag.

Tremolo
Tremolo från Clas Ohlson andas bara lågpris. Slangen känns osmidig och är liksom resten av delarna i vit plast. Setet har fyra strålvarianter och är funktionsmässigt likt Tyoon med en onödig pausfunktion och mindre bra normalstråle, men med hyfsade massagefunktioner. Handtaget är greppvänligt men har vassa skarvar. Synd att ställringen saknar justeringsspak och huvudet är svårt att greppa för små händer. Ett oglamoröst duschset som möjligen kan passa i torpet.