Sök

Duscha lyxigare!

2004-03-22

Badrummet är ett av de ställen där många gärna unnar sig lite lyx i vardagen. Dusch med massagefunktion har blivit ett efterfrågat tillbehör i många badrum. Här testar vi tio varianter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hansgrohe Croma 3Jet 3/5 900 Både hård och mjuk
Mixomat Basic 1 2/5 190 Okomplicerad basmodell
Tandrup Vivaldi Triplo 2/5 500 Tveksam mellanmodell
Mixomat Ultima Axo 4/5 750 Prisvärd funktionsdusch
Mora Classic 3/5 1550 Tidlös och hållbar
FM Mattson 3442 3/5 680 Snygg basmodell
Mora Inxx 3/5 4000 Snygg och superdyr
FM Mattson Origo 2/5 1500 Kostar mer än det smakar
Tiger Atlantic Pulsar 3/5 800 OK medelmåtta
Hansgrohe Raindance 4/5 4000 Lyxigast och skönast

Sammanfattning

Det ska vara behagligt att sköta sin hygien. Och ett duschset med massagefunktion är kanske det näst bästa för den som inte har möjlighet till bubbelbad. Smartson har tittat närmare på tio duschset, varav de flesta har funktioner som massage, puls och regn eller "champagne". De två modeller som får högsta betygen är Mixomat Ultima Axo och Hansgrohe Raindancer Allrounder.

Inledning

Lite lyx ska man kunna unna sig när det är vinter halva året, men ska man ha funktioner i duschen får man också vara beredd att betala. Detsamma gäller påkostad design. Massagefunktion kallas för olika saker men om man upplever det som behagligt eller inte är högst personligt. Klart är att det stänker betydligt mer med en massagestråle. Vanlig stråle är fortfarande effektivast om du bara är ute efter att bli ren och fräsch. Smartson har testat duschset med handtag och stril, slang och väggfäste med stång och steglös höjdinställning i olika prisklasser. De billigare modellerna har plastpackningar i slangen medan de dyrare har keramiska packningar. Alla slangar mäter cirka 150 cm, några är lite längre.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma funktioner, design, kvalitet samt värde för pengarna. Vi har utvärderat alla modeller i duschen och jämfört känsla samt komfort.

FM-Mattson-3442
FM Mattson 3442
FM Mattson är en av de två stora svenska tillverkarna av blandare och tillbehör till kök och bad. Sortimentet finns i fackbutiker som Comfort. Detta enkla duschset har slang och väggfäste samt skena i metall, men duschhand-taget är i plast. Här finns inga extrafunktioner såsom puls eller massage, däremot medföljer tvålkopp som monteras på skenan. Alla delar inger en känsla av kvalitet och nästan asketisk enkelhet, men frågan är om priset kan motiveras med tanke på avsaknaden av finesser.

FM-Mattson-Origo
FM Mattson Origo
Origo skiljer sig ganska mycket från FM Mattsons "vanliga" duschset. Här är både slang och handtag i kromad plast medan väggskenan är i metall. Tvålkopp i kromplast medföljer. Det stora strilhuvudet är riktat snett nedåt och kan ställas mellan lägena massage, soft respektive hard rain samt "champagne". Omställningen går smidigt eftersom den gummiklädda ringen på handtaget ger bra grepp. Känslorna är lite blandade inför detta duschset, som kostar ganska mycket utan att kännas direkt påkostat. Handtagets lutning gör att det känns avigt att hålla i.

Tiger-Atlantic-Pulsar
Tiger Atlantic Pulsar
Tiger är en holländsk tillverkare med några olika modeller av duschset som bland annat säljs på John Wall. Atlantic Pulsar har massagestråle, mjukstråle (bubbly jet) och vanlig stril. Gummifodrade strilhål ska förhindra kalkansamling. Stort handtag i kromplast samt väggfäste/ skena och slang i metall. Medföljer gör olika packningar i plast, som kan väljas efter önskad nivå på vattentryck respektive vattenbesparing. Modellen har samma funktioner som FMM Origo samt Tandrup Triplo och ligger mellan dessa två prismässigt, men sticker inte ut.

Mora-Classic
Mora Classic
Mora är liksom FM Mattson en stor svensk tillverkare av blandare och tillbehör som bl.a. säljs i Comfortbutikerna. Classic avviker från de flesta moderna duschset, genom att extra funktioner saknas och genom att alla delar i metall förutom att duschstrilen är av plast, vilket är en fördel. Strilen ger en smal men behaglig duschstråle. Utseendet är närmast romantiskt. Det enda man kan bli besviken på är att det vita handtaget inte är i porslin utan i plast. Men man kan ju inte få allt, även om setet inte är direkt billigt. Classic håller hög kvalitet och känns outslitligt.

Mora-Inxx
Mora Inxx
Inxx (uttalas inks) är Moras trenddesignade serie för medvetna konsumenter. Liksom hos Mora Classic är alla delar i metall, med väggfästen i mässing. Själva handtaget är tunt och smalt och ser närmast ut som en mikrofon, med sina små perforeringar i den rostfria plåten. Handtaget är smidigt att hålla i, men knappast ergonomiskt. Strilen är smal men skön och slangen är flexibel. Här har utseendet fått spela huvudrollen. Priset är lite väl högt, tycker vi. Men det finns även ett set med handtag i plast som kostar under tusenlappen, vilket är mer överkomligt.

Tandrup-Vivaldi-Triplo
Tandrup Vivaldi Triplo
Tandrup är ett stort danskt företag med många olika duschset i sortimentet, Vivaldi-serien säljs bland annat på Bauhaus. Triplo är inte den billigaste modellen men ändå relativt enkel i kromad plast, med plastslang och väggfäste med metallskena. Handtaget kan ställas mellan vanlig stril, massage och en kombination av dessa. Hålen i strilen är gummifodrade mot kalkbeläggning. Det lätta plasthandtaget är ergonomiskt och skönt att hålla i, men ger ingen gedigen känsla. Det gör inte heller ställringen i hårdplast eller den stela slangen. Massagestrålen fungerar OK.

Hansgrohe-Croma-3Jet
Hansgrohe Croma 3Jet
Hansgrohe är en tysk tillverkare av blandare och tillbehör för kök och bad. I Sverige säljs deras produkter hos byggvaruhus och VVS-butiker. Croma 3Jet har normal, mjuk och massagestril. Slang och duschhandtag är i kromad plast medan väggskena och fästen är i metall. Transparent tvålkopp i plast medföljer. Hålen i strilen är gummifodrade. Ställringen har en utskjutande klack samt märkning som underlättar valet av strilfunktion. Handtaget är skönt att hålla i. Skön stråle, särskilt den extra mjuka strålen i mitten är behaglig men kanske svår att motivera.

Hansgrohe-Raindance-Allroun
Hansgrohe Raindance Allrounder
Raindancer är testets dyraste duschset vid sidan av Mora Inxx. Men till skillnad från Inxx är det snarare funktioner än design du betalar för. Duschhandtaget har en stril som är hela 13 cm bred och ställbar mellan funktionerna regn, virvel, balans samt mix. Ett väl tilltaget, tungt och påkostat väggfäste i stål medföljer, vilket medger att strilen kan riktas i stort sett hur som helst. Slang och handtag i plast med gummifodrade strilhål. Skön spridning av vattnet tack vare strilens storlek. Dyr, men också mycket dusch för pengarna.

Mixomat-Ultima-Axo
Mixomat Ultima Axo
Mixomat är en dansk tillverkare med ett stort sortiment av duschset, som bland annat säljs på Bauhaus. På Ultima Axo lämnas tio års garanti mot materialfel. Axo har pulsmassage, vanlig stril, paus samt kombination av stril och massage. Särskilt den vanliga strilen är skön. Strilhålen är gummifodrade och det tjocka plasthandtaget har gummiförstärkning. Den gummiförsedda ställringen är mycket greppvänlig. Lång slang och väggskena i metall med integrerad tvålkopp. Handtaget kan vara svårt att greppa för små händer. Ett bra köp.

Mixomat-Basic-1
Mixomat Basic 1
Ett enkelt duschset i kromad plast utan extra funktioner, men med gummifodrade strilhål i handtaget för att stå emot kalkansamling. Eftersom detta duschset kostar så lite kan man inte heller vänta sig så mycket funktioner. Slang i plast och väggskena i metall med plastfästen. Handtaget är lagom tjockt men känns lite kort att hålla i. Strilen ger en neutral och behaglig stråle. Slangen är ganska stel. Testets billigaste duschset utan krusiduller är ett bra köp för alla som inte kräver massagedusch och/eller ett lyxigt utförande.