Sök

Dun efter person!

2005-02-04

Så här i vintertider kan det vara skönt med ett varmt och fluffigt täcke. Vi testar tio täcken i olika prisklasser, varav fem är fyllda med syntetfiber och fem med dun.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea Mysa Mycket 13/20 470 Mysigt och mjukt
Kronborg Dreamer 16/20 700 Bästa köp
Ikea Mysa Moln 11/20 370 Ojämn fyllning
Värnamo Gullviva 15/20 575 Mjukt och välfyllt
Jysk Mie 10/20 150 Känns konstgjort
Värnamo Mosippa 12/20 375 Saknar finess
Engmo Dun Karen 15/20 3500 Fluffigt och välsytt
Jon Blund Lyxtäcke 15/20 3600 För den som har råd
Hemtex Goosy 12/20 1300 Papperskänsla
Jon Blund Vintertäcke 11/20 600 Prassligt och kompakt

Sammanfattning

Är du en frusen själ som gärna sover med pyjamas och varma sockor? Eller tillhör du de som helst låter julklappspyjamasen ligga kvar i kartongen och sover utan täcke? Oavsett vilket, vill många av oss ha ett riktigt fluffigt täcke när vi sover, särskilt i vintertider. Smartson och leva&bo testar tio vintertäcken med dun- eller syntetfyllning. Duntäckena från Engmo och Jon Blund får höga betyg för kvalitet och design och kostar cirka 3500 kronor. Kronborg Dreamer är nästan lika bra men kostar bara 700 kr. Gullviva från Värnamo är ett välsytt fibertäcke som får höga betyg för design och pris. Samtliga täcken mäter 150x210 cm utom IKEA:s täcken samt syntettäcket från Jysk som mäter 200 cm på längden.

Inledning

Av de täcken som ingår i testet är åtta klassificerade som rena vintertäcken medan två är medelvarma. I testet förekommer fyllning av dun, fjäder eller polyesterfiber. Duntäcket är fyllt med gås- eller anddun och måste innehålla minst 51 procent dun och 49 procent fjäder, i annat fall klassas täcket som fjädertäcke. Dun från nordligare länder sägs vara bäst och gåsdun anses finare än anddun. Dun har extremt hög värmeisolering i förhållande till sin egen vikt och är naturligt smutsavvisande. Duntäcket klarar normalt flera års användning innan det måste tvättas. I fibertäckena är fyllningen ofta behandlad med silikon för att fyllningen ska fördela sig jämnt. Täckets sömnad påverkar också värmeisoleringen. Ett rutmönstrat täcke med mellanväggar ger normalt den bästa värmeisoleringen. Samtliga täcken i testet kan maskintvättas i 40-60 grader och duntäckena bör tumlas minst fyra timmar i låg temperatur. Öko-tex är textilbranschens märkning om att produkten inte innehåller hälsofarliga ämnen.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi har jämfört yttertyg och sömnad samt bedömt om fyllningen är jämn eller ojämn. Kriterierna för betygsättning är kvalitet, design samt prisvärde. Maxbetyget är 20 poäng.

Karen_Engmo
Karen, Engmo Dun
Ett rutsytt duntäcke med infällda raksömmar som ger intryck av hög kvalitet. Det rundade bomullsbandet som kantar täcket är infällt mellan täckets båda sidor. Yttertyg i 100% bomull. Täcket är mycket välfyllt med 90% vitt, svenskt gåsdun och 10% vit sjöfågelfjäder i rutor med mellanväggar. Fyllningen är jämn och täcket bjuder på en mycket fluffig känsla. En mer exklusiv känsla hade kanske varit önskvärd med tanke på priset. Fyllnadsvikt: 800g. Öko-Tex märkning. Broderad förvaringssäck. Ett kvalitetstäcke för den som lätt fryser och som har råd.

Vintertacke_jonblund
Vintertäcke, Jon Blund
Jon Blunds kanalsydda fibertäcke har ett prassligt yttertyg i 100% bomull. Täcket har en fram- och en baksida som inte är ihopsydda genom kanalernas raksömmar utan endast fästa vid täckets kanterna. Detta ger mer luft och ytterligare värme, men bidrar också till prassligheten. Täcket har utanpåliggande kantband i bomull. Fyllningen av silikoniserad hålfiber är jämnt fördelad. Täcket känns kompakt snarare än fluffigt. Fyllnadsvikt: 1200g. Öko-Tex märkning. Förvaringsväska i bomullstyg. Ett välfyllt vintertäcke för den frusne (och prasseltålige).

Gullviva_VS
Gullviva, Värnamo
Testets enda rutsydda fibertäcke. Det utanpåliggande bomullsbandet är fäst med dubbel raksöm. Yttertyget är i 100% mjuk bomull med jämn och mjuk fyllning av silikoniserad polyesterhålfiber. Ett plus för att rutorna är mindre och håller fyllningen bra på plats. Fler rutor medverkar till täckets mjuka och pösiga helhetskänsla. Fyllnadsvikt: 1000g. Öko-Tex märkning. Förvaringsväska i plast. Ett gosigt, prisvärt täcke för den som föredrar syntetfyllning.

GoosyDun_Hemtex
Goosy, Hemtex
Duntäcke med yttertyg i 100% bomullscambric vilket ger en prasslig känsla. Pluspoäng för välsydda små rutor med tät raksöm och mellanväggar som håller fyllningen väl på plats. Elegant silverfärgad kant infälld mellan täckets fram- och baksida. Fyllning av 90% vitt anddun och 10% andfjäder som är jämnt fördelad. Det här täcket tillhör inte de fluffigaste och är klassificerat som medelvarmt. Fyllnadsvikt: 700g. Förvaringsväska i vit plast. Välsytt men prassligt.

Dreamer_Jysk
Kronborg Dreamer
Testets mest prisvärda duntäcke sytt i mindre rutor med täta stygn och mellanväggar i form av en rektangel med ökad volym mellan fram- och baksida. Rundade kantband bidrar till elegant finish. Det här täckets rutor är inte lika välfyllda som de bäst fyllda duntäckena, men vinner pluspoäng för sitt låga pris. Tillverkaren rekommenderar en rumstemperatur på mellan +4 och +16 grader C för bästa komfort. Yttertyg i 100% bomull. Fyllning av 90% vitt gåsdun och 10% sjöfågelfjäder. Fyllnadsvikt: 900g. Öko-Tex märkning. Förvaringsväska i vit bomull. Kvalitetstäcke till bra pris.

Mysamycket_Ikea
Mysa Mycket, IKEA
Omdömet för det här kanalsydda fibertäcket från IKEA var enhälligt: “Åh vad mjukt!” Yttertyget, till hälften av polyester och hälften bomull inger en känsla av kvalitet och skiljer sig från Jysk Mie som har samma material i yttertyget. De längsgående, välfyllda kanalerna är försedda med en svängd design vilket får ses som en finess, men täcket är enkelt sytt med långa stygn. Kantat med bomullsband. Fyllningen är polyesterhålfiber. Fyllnadsvikt: 840g. Bra extratäcke.

Lyxtacke_Jonblund
Lyxtäcke, Jon Blund
Lyxtäcket ger ett dyrt intryck tack vare yttertyget i 100% satäng, väl utförd sömnad och välfyllda rutor. Ett glansigt, rundat band infällt med dubbel raksöm mellan fram- och baksida kantar täcket. Fyllning av 90% vitt gåsdun och 10% fjäder inom stora rutor med mellanväggar. Fyllningen är jämnt fördelad och ger testets fluffigaste dunkänsla. Här bjuds högsta kvalitet och mycket dun till högt pris. Fyllnadsvikt: 1000g. Öko-Tex märkning. Förvaringsväska i bomull. Dyrast och lyxigast.

Mysamoln_Ikea
Mysa Moln, IKEA
I bjärt kontrast till lyxtäcket från Jon Blund står det rutsydda duntäcket från IKEA. Men så kostar det också en tiondel så mycket, vilket tyvärr återspeglas i kvalitetskänsla och komfort. Yttertyg i 100% bomull. Rutorna är stora och dunet förflyttar sig lätt inom rutorna, vilket ger ojämn fyllning. Rutorna saknar mellanväggar. Täcket är kantat med dubbel raksöm på utanpåliggande bomullsband. Fyllningen består av 60% anddun och 40% andfjädrar. Fyllnadsvikt: 870g. Ett superbilligt budgetval om dun (men inte högsta kvalitet) är ett krav.

Mie_Jysk
Mie, Jysk
Lika mjukt och härligt som Mysa Mycket var, förmedlar detta täcke snarast en motbjudande och starkt syntetisk känsla. Yttertyg i 65% polyester och 35% bomull bidrar till denna känsla, liksom den instängda värme som täcket avger. För priset är det dock ett tjockt och varmt täcke med välfyllda, längsgående kanaler med silikoniserad polyesterhålfiber. Tät sicksacksöm längs täckets kant. Vad mer kan man begära för priset? Fyllnadsvikt: 1100g. Relativt varmt lågpristäcke.

Mosippa_VS
Mosippa, Värnamo
Vid en jämförelse med Gullviva är det kanalsydda fibertäcket Mosippa från Värnamo av snäppet lägre kvalitet, men så är också priset lägre. Tät sicksacksöm kantar täcket och kanalerna är sydda i raksöm med långa stygn. Yttertyg i 100 % bomull, fyllningen av silikoniserad polyesterhålfiber är jämnt fördelad. Täcket är klassificerat som medelvarmt och tillhör inte testets fluffigaste. Fyllnadsvikt: 800g. Öko-Tex märkning. Genomskinlig plastväska. OK budgetfibertäcke.