Sök

Diskmaskinen tar tid

2005-06-22

Råd & Rön har testat sex diskmaskiner. Rent blir det, men bara om man har tid att vänta.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cylinda DM72 11/15 8600 "Billigast i drift"
Brandt Blomberg VE305WE1 10/15 6000 "Tröga knappar"
Electrolux ESF 6221 11/15 5800 "Prisvärd"
Miele G 651-3 SCU Plus 12/15 10500 "Trögt att stänga luckan"
Gorenje GVI 7640 7/15 6000 "Dålig"
Siemens SE 65T 370 EU 10/15 9400 "Svåra symboler"

Sammanfattning

Ren disk, låg elförbrukning men lång väntan sammanfattar det test Råd & Rön gjort på diskmaskiner. Priset mellan olika maskiner varierar kraftigt, och Konsumentverkets Testlab rekommenderar att man i första hand kontrollerar ljudnivå och hanterbarhet innan man väljer en billigare maskin.

Inledning

Dagens diskmaskiner drar betydligt mindre el och vatten och bullrar mindre än äldre maskiner. Att diska i maskin spar också energi gentemot handdisk, som kräver tre gånger så mycket el som en genomsnittlig maskindisk. Även vattenförbrukningen är lägre. Lägre elförbrukning betyder dock att diskprogrammet förlängs med upp till dubbla tiden. Den energiförbrukning tillverkaren anger gäller sparprogram som tar något längre tid på sig.

Samtliga diskmaskiner i testet får dåligt betyg för hanterbarhet. Med hanterbarhet menar man ”hur lätt det är att exempelvis öppna och stänga luckan, förstå maskinens text och symboler, använda knappar och vreden och ställa in program”. Trots låg vattenförbrukning sköljer dock alla maskiner i testet bra. Ljudnivån på en diskmaskin kan spela stor roll för vilken maskin man väljer.

Cylinda-DM72

Gorenje bullrar mest av maskinerna i testet och ger sämst diskresultat. Samma maskin drar också mest el och vatten. Den är samtidigt snabbast. Cylinda och Siemens har lägst driftskostnad. Hit räknas el, vatten och diskmedel för åtta kuvert i 360 dagar. Energiåtgången är lägst hos Siemens, medan vattenförbrukningen är lägst hos Cylinda. Electrolux får bra betyg för barnspärr och bra inredning i underkorgen. Den får dock sämre betyg för glappande knappar och svåra symboler. Brandt har högst vattenförbrukning av de testade maskinerna, och får dåligt omdöme för tröga korgar och knappar. Miele har programvred med snäpplägen för varje program. Att stänga luckan går trögt och knappen för lucköppningen är också trög. Det här är den dyraste maskinen i testet och den får det högsta betyget av Råd & Rön.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: