Sök

Ding-Dång

2006-04-21

Smartson testar tio trådlösa dörrklockor. Modellerna har sina för- och nackdelar, men alla är enkla att montera och använda.

Modell Betyg Pris Kommentar
Clas Ohlson 11/25 100 Entrésignal
Cotech 13/25 200 Enkel installation
ML-7100 18/25 200 Vattentålig
ML-9900 14/25 100 Bältesclip
ST66 13/25 200 Bra kapacitet
Evo 200 17/25 600 Blixtrande
Evo 50 16/25 420 Basklarinett
Rusta 7/25 100 Dålig räckvidd
Décor Murano 22/25 630 Bäst i test
Décor Minuet 20/25 630 God kvalitet

Sammanfattning

En dörrklocka ska vara driftsäker och funktionell. Här testar vi tio trådlösa modeller med olika pris och utförande. Fördelen gentemot trådburna dörrklockor är att installationen inte kräver några kabeldragningar, vilket gör att man kan placera dörrklockan där den gör bäst nytta, som till exempel sovrummet, tv-rummet eller terrassen. Tryckknapparna drivs av batterier medan mottagaren drivs av batterier alternativt placeras direkt i vägguttaget via en stickkontakt. Helt batteridrivna enheter ökar mångsidigheten medan modeller som ansluts via vägguttag minskar trasslet med batteribyten. Den trådlösa tekniken har sina begränsningar då den kan störas av annan trådlös utrustning. Räckvidden kan också begränsas av väggar och tak. Ett tips är även att undvika att placera tryckknappen på underlag av metall, vilket kan försämra kommunikationen mellan tryckknappen och mottagaren. Vissa av modellerna kan ställas in på olika radiofrekvenser för att förhindra att signalerna störs av liknande utrustning, som till exempel grannens trådlösa dörrklocka.

Inledning

De testade modellerna uppvisar stora skillnader i kvalitet och pris. Vissa av produkterna har en räckvidd under tio meter medan andra uppmätte närmare 200 meter vid fri sikt i vårt test. Tillverkaren Friedland har satsat på modeller med flera ringsignaler och volymreglage. En funktion som är bra när man ledsnat på den gamla ringsignalen och hellre vill höra en basklarinett när grannen ringer på. Möjligheten att kunna reglera volymen är också ett plus i sammanhanget. En blinkande lampa kan även förenkla för användare med nedsatt hörsel. Alternativt kan dörrklockan användas som larm.

Så gjorde vi

Vi har bedömt dörrklockorna utifrån kriterierna design, kvalitet, funktioner, kapacitet samt prisvärde. Dörrklockornas räckvidd har testats i boendemiljö samt vid fri sikt utomhus (endast batteridrivna modeller). Maxbetyget är 25 poäng.

Clas Ohlson
Trådlös dörrklocka från Clas Ohlson med en angiven räckvidd på 25 meter. Testexemplaret uppnådde en räckvidd på cirka 10 meter inomhus och 57 meter utomhus. Modellen har bältesclip och drivs med ett CR2032 (medföljer) batteri samt två LR6/AA batterier (medföljer ej). Sänder på 16 olika radiofrekvenser. Enligt kartongen har modellen sex olika signaler medan instruktionsboken hävdar åtta signaler. Testexemplaret klarade bara att ge ifrån sig en ringsignal. Enkel montering, skön tryckknapp med lampa samt en smal plats för namnskylt.

Cotech
Cotech dörrklocka har en angiven räckvidd upp till 50 meter. I testet uppnådde den en räckvidd på cirka 20 meter inomhus. Installation och montering är enkel där själva mottagaren placeras i ett vanligt vägguttag. Tryckknappen är långsmal med en liten knapp och är förberedd med plats för namnskylt. Modellen har bara en signal men låter högt och tydligt. Tryckknappen drivs av ett V23GA batteri (medföljer). Sammanfattningsvis är Cotech är en bra standardmodell som dock saknar möjligheten att ändra signal och volym.

ML-7100
Nexa ML-7100 är en prisvärd och regnsäker dörrklocka. Installationen är föredömligt enkel. Trycknappen monteras med hjälp av två skruvar och lite silikon (medföljer ej). Själva mottagaren placeras inomhus i ett vägguttag. Räckvidden håller vad den lovar, det vill säga cirka 25 meter. Mottagaren har en stor lampa som blinkar när någon ringer på dörrklockan. En bra funktion som förenklar för användare med nedsatt hörsel. Modellen saknar flera signaler men går att ställa mot olika radiofrekvenser. En enkel och funktionell produkt till ett bra pris.

ML-9900
Nexa ML-9900 är konstruerad för att bära med sig eller för att monteras direkt på en vägg. Tekniken är trådlös men går inte att ställa efter olika frekvenser. Signalen är en halvtrevlig melodi som går att reglera i två volymlägen samt stänga av helt. Konstruktionen är aningen plastig, men priset är också lågt. Räckvidden är cirka 30 meter inomhus och cirka 55 meter vid fri sikt utomhus vilket är klart godkänt. Vattentät tryckknapp men ingen plats för namnskylt. Ett budgetalternativ som håller vad den lovar men signalen kan bli tjatig i längden.

ST66
Sunnybell ST66 har en liten tryckknapp men en stor och lite klumpig mottagare. Den angivna räckvidden är upp till 100 meter. Kapaciteten är god och räckvidden uppmättes till cirka 75 meter utomhus. Signalen är hög men inte justerbar. Tryckknappen känns plastig och är inte tillräckligt skyddad mot regn och väta. Drivs av ett 23A/LR1 batteri (medföljer) och tre 14A/LR14 batterier (medföljer ej). Instruktionsboken är på tyska och engelska. Radiofrekvensen går att ställa in via tryckknappen och mottagaren.

Evo 200
Friedland Evo 200 har fyra olika ljudsignaler och ett blixtljus som går att reglera och ändra vilket är bra för användare med nedsatt hörsel. Signalerna är nöjsamma för användare som gillar klarinetter, saxofoner eller klockspel á la Big Ben. I testet var räckvidden cirka 30 meter inomhus medan den angivna räckvidden är 200 meter. Samma sköna tryckknapp som Evo 50 men mottagaren drivs av tre LR6/AA batterier istället för via vägguttaget. Modellen står bra, är lätt att bära med sig och uppvisar god kvalitet men till ett relativt högt pris.

Evo 50
Friedland Evo 50 har en mycket användarvänlig tryckknapp och två charmiga signaler där den mjuka basklarinetten kan kombineras med den mer traditionella entrésignalen. Installationen är enkel, där mottagaren jackas direkt in i ett vägguttag. Tryckknappen är regntät och har bekräftelsedioder som lyser vid användning. Angiven räckvidd är upp till 50 meter, vi uppmätte en räckvidd inomhus på cirka 25 meter. Ansluts via vägguttaget samt ett CR2032 batteri (medföljer). Ett praktiskt alternativ som är lätt att placera i olika rum.

Rusta 
Rustas dörrklocka är uppbyggd kring en stabil tryckknapp och en rund, lite plastig mottagare. Monteringen sker via skruv alternativt dubbelhäftande tejp. Ringsignalen har en hög ton som upprepas flera gånger utan möjlighet att justeras eller stängas av. Den angivna räckvidden är 100 meter. I testet uppmättes räckvidden mellan fem och tio meter vid fri sikt vilket är under all kritik. Modellen kan inte arbeta på olika frekvenser vilket är en nackdel om grannarna har liknande utrustning.

Décor Murano
Friedland Décor Murano har en bra tryckknapp och en elegant mottagare i frostat glas. Sex olika ringsignaler och en rejäl högtalare med volymreglage ger många möjligheter. Modellen har en angiven räckvidd på 200 meter vid fri sikt. I vårt test imponerade den med en räckvidd på 160 meter utomhus vid fri sikt och fungerar även mycket bra inomhus. Både tryckknappen och mottagaren är batteridrivna med ett CR2032 batteri (medföljer) samt tre stycken 14A/LR14 batterier (medföljer ej). Mottagaren kan upplevas i största laget men är hyfsat lätt att montera. Ett gediget alternativ till hemmet eller företaget.

Décor Minuet
Décor Minuet har samma tryckknapp som övriga produkter från Friedland. Mottagaren drivs med tre 14A/LR14 batterier (medföljer ej) och har fem olika ringsignaler. Ljudvolymen går också att reglera vilket är ett plus. Mottagarens design påminner om framsidan på en stereohögtalare fäst på en spånskiva med björkimitation. Installationen är relativt smärtfri. Räckvidden är angiven upp till 200 meter. I testet uppmätte vi en räckvidd på 130 meter utomhus vilket räcker långt och väl.