Sök

Digital mat-temperatur

2006-12-18

Låt hushållstermometern vara med oftare i köket, så blir maten bättre både i ugnen och på spisen. Smartson testar tio digitala termometrar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ek, Jestrade 17/25 300 Bästa trådlösa
Clas Ohlson 19/25 130 Anspråkslös
Tastemaster 16/25 230 Svåravläst
Cookware 9/25 120 Inte bra
Jestrade Funktion 14/25 120 Ranglig
Teknikmagasinet 22/25 130 Testfavorit
Funktion 13/25 400 Dyrast
Tidblom 18/25 140 Helt okej
Westin 17/25 240 Dubbla displayer
Viking 15/25 200 Krånglig

Sammanfattning

Hör du till dem som bara använder termometer i köket kring jul, oftast till skinkan och kanske till knäcken? En digital termometer kan dock användas till mycket mer. Med en sådan slipper du risken att kycklingen antingen inte är genomstekt eller bara torr och tråkig. Digitala termometrar har lite olika funktioner och kostar också därefter. Testfavoriten kommer från Teknikmagasinet, andra bra köp är Tidblom (Anders Petter), Eks samt Claes Ohlson med timer.

Inledning

De digitala termometrarna har flera fördelar framför den gamla sortens stektermometrar. Givaren och displayen är separerade vilket underlättar avläsning av temperatur och tid. Alla testade modeller har en funktion för alarm som signalerar när önskad temperatur är uppnådd. Nästan alla är även utrustade med timerfunktion. Tre av termometrarna har dessutom separat sändare och mottagare, så att du slipper springa fram och tillbaka mellan köket och middagsgästerna. På ett par modeller finns program för vilken typ av kött man tillagar och vilket resultat man vill ha. Vid testet upptäckte vi att det är mycket lättare att koka knäck om man struntar i "kulprovet" och helt enkelt kokar knäcken tills temperaturen är 125°. Inget matlagningsproffs vi talat med kan komma på något tillfälle i ett vanligt hemmakök när man måste ha en termometer som klarar över 150°, men skalan går ibland ända upp till 300°.

Ett annat tips är att sätta alarmtemperaturen 2-4 grader lägre än måltemperaturen, eftersom temperaturen på steken och liknande ökar fort på slutet och ofta fortsätter stiga även utanför ugnen. Den saftiga julskinkan som ska hålla 69° kan snabbt förvandlas till en torr dito på 75°.

Så gjorde vi

Termometrarna har testats på fläskkött i ugnen och knäcksmet på spisen. Betyget baseras på design, kvalitet, funktioner, kapacitet samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Ek, Jestrade
Betyg: 17/25
Kommentar: Bästa trådlösa
En trevlig bordsmodell med tydlig display, skarpt alarmljud och temperaturomfång på -50° till 200°. Smarta finesser som automatisk avstängning efter en timme och varningssymbol för svagt batteri. Termometern kan även användas utan sändaren. Dock saknas timerfunktion vilket känns lite snopet. Batterier ingår. Men på det hela taget en lättanvänd och pedagogisk pryl som är vår klara favorit bland tudelade modeller.
Cirkapris: 300 kronor

Clas Ohlson
Betyg: 19/25
Kommentar: Anspråkslös
Den här modellen (artikelnr 34-6722) passar bäst på väggen men kan även stå på köksbänken med bordsstöd. Alarmljudet är ljust men inte så skarpt, funktionerna är enkla och alldeles tillräckliga, displayen är mycket tydlig. Generöst temperaturomfång på -50° till 300°. Liten matlagningstabell med temperaturer för olika livsmedel medföljer. Batteri ingår inte. En bra och trevlig termometer.
Cirkapris: 130 kronor

Taste Master
Betyg: 16/25
Kommentar: Svåravläst
Denna modell från Obh Nordica påminner om en mobiltelefon. Den har fäste för väggmontering samt utfällbart bordsstativ. Displayens tecken är tunna och svåravlästa, alarmljudet är skarpt och gällt. Övriga funktioner är timer och stoppur samt möjlighet att knappa in olika slags kött och tillagningssätt. Temperaturomfång 0-250°. De avlånga knapparna förvirrar eftersom de har olika funktioner på vardera sida. Batteri ingår inte. Godkänd, men ingen testfavorit.
Cirkapris: 230 kronor

Cookware
Betyg: 9/25
Kommentar: Inte bra
Denna modell från Coop är bra på att mäta temperaturen, men andra saker gör oss besvikna. Magneten är för svag, alarmsignalen för låg och alarmet kan endast stängas av genom att dra ur sladden. Manualens instruktioner om att "pil upp" används när man vill öka temperaturen (vilket är logiskt) ska istället vara tvärt om. Batteri ingår dock. Temperaturomfång 0-250°. En klen tröst är att displayen i alla fall är tydlig.
Cirkapris: 120 kronor

Jestrade Funktion
Betyg: 14/25
Kommentar: Ranglig
Det går snabbt att komma igång att använda denna modell eftersom funktionerna (timer- och termometeralarm) är enkla att ställa in. Temperaturomfånget på -20° - 150° är fullt tillräckligt, alarmsignalen är ljus och lagom stark och det är lätt att se vad det står i displayen. Knapparna är lättanvända och betyget hade blivit högre om displayen stått stadigare, haft starkare fästmagnet och gärna ett batteri på köpet.
Cirkapris: 120 kronor

Teknikmagasinet
Betyg: 22/25
Kommentar: Testfavorit
På denna modell finns två alarmsignaler, en för timern och en för temperaturalarmet som kan nyttjas samtidigt, vilket gör den riktigt praktisk i köket. En uppräkning av dess fördelar börjar med den härligt stora displayen, lagom ljudnivå på signalerna, temperaturomfång på -50° - 300° och ett vackert yttre. Dessutom är den användarvänlig. Det enda man kan anmärka på är att batteri inte ingår. Men priset är så lågt att man har råd med ett batteri ändå.
Cirkapris: 130 kronor

Funktion
Betyg: 13/25
Kommentar: Dyrast
Displayen på denna modell är svåravläst, med tunna tecken och små bokstäver. Den kan monteras på vägg eller stå på bänken. Det går att välja olika tillagningsprogram och timer finns också. Det enda sändaren visar är aktuell temperatur, vilket gör att det inte är så aktuellt att använda den utan mottagardelen. Manualen är endast på danska. Batterier ingår inte, trots att detta är testets dyraste termometer. Ändå bjuder den på fler besvikelser än överraskningar.
Cirkapris: 400 kronor

Tidblom
Betyg: 18/25
Kommentar: Helt okej
Tidblom från Anders Petter kommer inte med något extra, men inte heller några besvikelser. Denna snygga men basala termometer saknar extrafunktioner men har en tydlig display, en svag men tillräcklig alarmsignal, en rejäl magnet på baksidan samt ett temperaturomfång på 0-130°. Lägg till att modellen har medföljande batteri och att man får allt till ett bra pris så kan betyget inte bli annat än bra.
Cirkapris: 140 kronor

Westin
Betyg: 17/25
Kommentar: Dubbla displayer
Den andra modellen från Anders Petter ser ut som en liten kryddburk med siffror. Tyvärr kan den bara stå på köksbänken, då magneten är underdimensionerad. Testets enda modell med dubbla displayer gör det ännu enklare att använda timer och termometer samtidigt. Display och ljusnivå på alarmsignalen får godkänt. Temperaturomfånget på 0-250° är bra och batteri ingår. Ett minus för de små plastiga knapparna och för att menyerna gör den krånglig att ställa in.
Cirkapris: 240 kronor

Viking
Betyg: 15/25
Kommentar: Krånglig
Testets billigaste trådlösa modell från Clas Ohlson går att använda både med och utan mottagare, som termometer eller som timer. Men först då man lärt sig hur allt fungerar. Alla termer i de annars lättlästa displayerna överensstämmer inte med manualen. Alarmsignalen är ilsken och snabb, timerns signal är lika stark men inte lika ihärdig. Temperaturomfång -50° - 300°. Plus i kanten för att batterier ingår. Inte den bästa trådlösa modellen, men ändå klart godkänd.
Cirkapris: 200 kronor