Sök

Den lydige betjänten

2005-11-23

Smartson testar åtta mer eller mindre pålitliga herrbetjänter. Modellen Hang Up sticker ut med smart design för den trångbodde.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bob 14,5/20 1300 Gentleman
Bruka 11/20 1400 Basdesign
Dressboy 10/20 3000 Mahogny
CDG 12,5/20 750 Diskret
Greith 12,5/20 750 Smidig
Bolin 15,5/20 1500 Hantverk
Hang Up 15/20 1800 Innovativ
Valet 11/20 2800 Bra galge

Sammanfattning

En bra herrbetjänt tar hand om dina kläder med omsorg. Den låter dina plagg vila på natten utan att skrynkla dem och de flesta modeller passar utmärkt även som dambetjänt beroende på vilken stil du föredrar. Den som är noga med sin kostym eller dress låter plaggen luftas lätt innan de hängs upp efter en dags användning.

Inledning

På herrekiperingen Götrich i Stockholm är man måna om att en kostym hängs på rätt sätt. Herrbetjäntens konstruktion är därför väldigt viktig. –På en herrbetjänt ska galgen vara bred så att kavajen hänger på bästa sätt. Annars finns risk att kavajen tappar formen, förklarar Per Nathorst på Götrich. Galgen ska vara svängd efter axlarnas form. För att uppnå bästa resultat ska galgen också vara minst 4-5 centimeter tjock. Att hänga byxorna på en herrbetjänt är dock inte helt idealiskt, menar Per Nathorst: –Det bästa är att hänga byxorna upp och ner i en galge och då helst i slaget.

I testet deltar både vägg- och golvmodeller i prisklassen från 750 till 3000 kronor. Vissa har lyckats bra med konstruktionen, medan några modeller i värsta fall kan vanställa kavajen och byxorna. Modellerna med skohylla, lådor eller avställningsytor passar användaren som gärna vill ha allt på ett och samma ställe. De vägghängda modellerna tar ingen golvyta och förenklar städningen, medan de stående modellerna blir mer som möbler. Herrbetjänten Valet har testets bästa galge, även om den har andra brister. Vid ett köp bör du främst titta på hur kläderna hänger men också att betjänten passar in i hemmet som en möbel. Flera av modellerna tillverkas i små upplagor, vilket kan ge ett unikt utseende till sängkammaren. Frågan är bara vilken betjänt du och dina kläder trivs med?

Så gjorde vi

Betygskriterierna är Design, Funktion, Kvalitet och Värde för pengarna. Maxbetyget är 20 poäng.

BobBob
Herrbetjänten Bob står stadigt på en rejäl fot av ek. Byxorna hängs på från sidan eller ovanifrån på en arm som är fixerad på en sida. Galgen har bra längd och bredd, vilket gör att kavajen hänger rätt. Kavajslaget hamnar dock runt byxorna vilket kan skapa skrynklor. Upptill finns en skål för nycklar och mynt. Konstruktionen kräver en viss struktur i av- och påklädningen. Hög finish till överkomligt pris, men kläderna skulle kunna hänga mer ledigt och fritt.

BrukaBruka
Herrbetjänt från Bruka Design med separata hänganordningar för byxa och kavaj. Modellen är tillverkad i teak och står hyfsat stadigt. På- och avhängning sker utan problem, galgen uppvisar bra axelbredd och byxorna är lätta att komma åt. Konstruktionens djup gör dock att betjänten tar onödigt stor plats. Inga ytor att placera manschettknappar eller värdesaker finns. Priset känns i överkant men betjänten finns även i vitt eller svart för 1000 kronor.

DressboyDressboy
Dressboy är en hopvikbar betjänt i mörk mahogny. Galgens konstruktion sitter tätt på modellens baksida, vilket resulterar i att kavajen inte hänger riktigt fritt. Byxorna placeras längst fram. På bottenplan finns plats för skor, medan mittenplanet har en lockförsedd låda med två fack. En smart funktion är att Dressboy kan vikas ihop och ställas undan vid behov. Testexemplaret är dock instabilt, vilket försämrar helhetskänslan. För 3000 kronor hade vi förväntat oss en bättre konstruktion, men överlag ger Dressboy ett stiligt intryck i den äldre mannens sängkammare.

CDGCDG
Christensen Design Groups vägghängda modell i pulverlackerat stål är enkel men funktionell. Kavaj och byxa tas lätt av och på. Galgens bredd och längd håller kavajen väl uppe. När den inte används som herrbetjänt kan modellen även vikariera som extra klädhängare med plats för sex galgar. Priset känns i överkant, även om det handlar om hantverksmässig tillverkning. Designen är diskret och lätt att passa in i de flesta rum. Står inte heller och samlar damm på golvet.

GreithGreith
Enkel och stilren är herrbetjänten från Greith. Golvplattan står stabilt och håller konstruktionen väl uppe. Galgen är balanserad och har en mycket god finish som inte repar kavajen. Hängaren för byxorna är trång, vilket försämrar användarvänligheten. Den smäckra konstruktionen gör att den inte tar så stor plats och blir lätt att ställa undan. Greith herrbetjänt passar dig som oftast vill hänga upp kavajen och inte prioriterar en hylla för förvaring av personliga saker. Finns i olika utföranden och träslag.

BolinBolin
Bolin Smides herrbetjänt är ett dekorativt hantverk i borstat järn. Kavajen placeras föredömligt på en separat, tunn galge. Kavajen riskerar här att tappa formen efter en tids användning. Byxorna hängs upp ovanifrån och här finns ordentligt med utrymme. I mitten finns ett långt utskårat förvaringsutrymme i rödlaserat trä. Kvalitetsmässigt finns inga större anmärkningar. Värdet för pengarna får anses bra, då hantverk alltid kostar. Kläderna hänger bra utan att skrynklas.

Hang UpHang Up
Hang Up från Trio Snickeri är uppfinningsrik herrbetjänt som monteras på väggen. När den inte används fälls den ihop i en låda. Galgen är traditionellt utformad och ger ett naturligt fall. Ett par byxor hängs på ramen eller över kavajen. Fyra extra hängare i kromstål ökar funktionaliteten. Ett plus är att modellen inte tar upp någon golvyta. Testexemplaret gnisslar dock en hel del i galgens infästning. Det har däremot inte slarvats med utförandet när det gäller material och finish. Finns i björk, ek, valnöt samt svartbets.

ValetValet
Herrbetjänten Valet är tillverkad i mörk mahogny och har testets bästa galge, där kavajen hänger ledigt och snyggt baktill. På toppen finns avställningsyta och två utdragbara lådor. Byxorna hängs på ett utfällbart stag. Tyvärr är konstruktionen dåligt tilltagen. Gångjärnet orkar inte med belastningen utan hänger ned sig. För att inte byxorna ska hänga ut kan staget fästas med ett snöre, vilket känns som en nödlösning för en produkt som kostar 2800 kronor. Monterar man bort staget kan byxorna istället hängas på tvärslån som håller ihop benen. Inte så prisvärd.