Sök

Dekorera traditionsenligt

2006-11-28

Lys upp ditt fönster och dekorera traditionsenligt med en adventsljusstake i juletid. Smartson testar tio elljusstakar med olika design och prisnivå.

Modell Betyg Pris Kommentar
Vitre 2523-001 18/25 800 Elegant
Konstsmide 2235-519 23/25 600 Klassisk
Svaneholm blå 23/25 550 Dalastil
Ekedalen 7 15/25 700 Värmeljuskänsla
Båge 11/25 375 Bräcklig
Kloss 19/25 130 Budgetdesign
Billjusstake 14/25 20 Bil(lig)
Luciatåg 23/25 950 Luciatåg
Hjärta 12/25 295 Spretig
Bore 21/25 440 Svartkonst

Sammanfattning

Enligt Nordiska Museet tillverkades den första elektriska adventsljusstaken redan 1934 av Oskar Andersson. Det är alltså en svensk uppfinning, som kommer av att man enligt traditionen skulle lysa upp vägen till kyrkan för julottans besökare, genom att låta ljusen brinna i fönstren. Med den elektriska ljusstaken minskade brandrisken som kunde uppstå av stearinljus och den kom att bli en stor succé. Idag finns elektriska adventsljusstakar representerade i de flesta svenska hem. Den har dock ingen tradition utomlands men har börjat sprida sig i länder som Tyskland, Storbritannien, Holland, Kanada och USA. I Sverige säljs över en miljon elljusstakar varje år.

Inledning

I detta test har vi valt att ha med klassiska och traditionella modeller samt ljusstakar i modern stil. Allt för att du ska kunna välja en stil som passar i ditt hem. Men de flesta uppvisar svagheter i någon mån. Försök att prova ljusstaken i butiken innan köp så att den verkligen fungerar och inte är trasig. Flera exemplar av Åhléns Båge hade avbruten stomme i butiken, vilket indikerar bräcklig kvalitet på konstruktionen. Hjärtat från Lampgustaf består av 18 smala armar varav några var böjda på testexemplaret. Ekedalen från Markslöjd är rejäl men det kan vara svårt att byta ut de små lamporna. Biljusstaken från Rusta är mer rolig än bra. Luciatåget från Lampgustaf är en annorlunda adventsljusstake som går att montera ner, vilket gör att den inte tar så mycket plats i julkartongen, men den är dyr att köpa. Kloss från Rusta har godkänd kvalitet sett till det låga priset.

Så gjorde vi

Vi har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Vitre 2523-001
Betyg: 18/25
Kommentar: Elegant
Vitre 2523-001 är en sexarmad elljusstake från Konstsmide. Den är tillverkad i de tidsenliga materialen ek och borstat stål. Designen känns modern och avviker från den traditionella formen. Lamporna är mycket små och runda vilket ger ett nätt intryck i kontrast till den massiva eken. Dock kan det vara svårt att byta lampa för den med stora händer. Ljuset som avges är milt och diskret. Kvalitetsintrycket fläckas av att ljusstaken står ostadigt. Sladden har strömbrytare och adapter och lampor medföljer. En elljusstake designad för moderna hem med mycket ek.
Cirkapris: 800 kronor

Konstsmide 2235-519
Betyg: 23/25
Kommentar: Klassisk
Konstsmide 2235-519 är en sjuarmad elljusstake tillverkad i målat trä och den går i de traditionella julfärgerna rött och grönt. Det är en hög ljusstake som tar mycket plats, men lyser upp ordentligt. Kvaliteten känns gedigen och ljusstaken står stadigt, dock är sladden i kortaste laget. Den har en strömbrytare på sladden och det medföljer sju vanliga lampor som är enkla att skruva ur. Den klassiska designen och färgerna känns helt rätt i juletid.
Cirkapris: 600 kronor

Svaneholm blå
Betyg: 23/25
Kommentar: Dalastil
Svaneholm är en sjuarmad elljusstake från Markslöjd, tillverkad i blåmålat trä. En traditionellt designad ljusstake som för tankarna till gårdar och lantliv. Ljusstaken lyser med ett starkt sken och det medföljer sju lampor av den vanliga typen som är enkla att byta. Sladden har strömbrytare men sladden är i kortaste laget. Ljusstaken är hög och bred och tar plats i fönstret. Den ger samtidigt ett gediget kvalitetsintryck och står stadigt. En traditionsenlig ljusstake som passar utmärkt till köksfönstret i stugan.
Cirkapris: 550 kronor

Ekedalen 7
Betyg: 15/25
Kommentar: Värmeljuskänsla
Ekedalen är en låg och kantig elljusstake från Markslöjd. Modellen har sju ljus och är utförd i ek och borstat stål. Den känns väldigt modern med raka linjer. Designen är inspirerad av värmeljus och ljuset är mycket diskret. Lampor som medföljer kan vara kluriga att byta på grund av storlek och konstruktion. Ljusstaken känns gedigen och den står stadigt. Eftersom den är låg tar den inte mycket rymd i fönstret, däremot är den ganska bred. Sladden har strömbrytare och adapter. Adventsljusstake som passar till moderna och minimalistiska hem.
Cirkapris: 700 kronor

Båge
Betyg: 11/25
Kommentar: Bräcklig
Båge är en sjuarmad elljusstake från Åhléns. En klassisk båge som lyser upp fönstret ordentligt. Den är både hög och bred. Kvalitetsintrycket känns dock lågt eftersom vi fick leta en stund efter en hel ljusstake, samt att lamporna delvis sitter snett. Modellen står ostadigt och kan lätt vicka omkull. Lampor som medföljer är lätta att byta. Sladden har strömbrytare men kunde varit längre. En pampig men klen ljusstake för stora fönster.
Cirkapris: 375 kronor

Kloss
Betyg: 19/25
Kommentar: Budgetdesign
Kloss är en annorlunda modell som är liten och inte tar över helt i fönstret. Det medföljer sju lampor som är enkla att byta. Kvalitetsintrycket känns stabilt och ljusstaken står stadigt. Dock har ytan en del skavanker men det är ingenting som stör. Modellen avger ett mysigt och behagligt sken, speciellt i mörker. Sladden har strömbrytare. I närbild ser ljusstaken ganska billig ut men när mörkret faller på sprider den ett mycket stämningsfullt sken i rummet.
Cirkapris: 130 kronor

Billjusstake
Betyg: 14/25
Kommentar: Bil(l)ig
Den sjuarmade miniljusstaken är avsedd för bilen och 12 volts el. Det medföljer lampor som sitter lite snett och vint på armarna. Undertill finns självhäftande klisterlappar för att fästa ljusstaken i bilen så att den inte far omkring. Dock är det svårt att arrangera sladden som gärna hänger i vägen mitt i instrumentpanelen. Det går att byta trasiga lampor, men de sitter hårt. Med tanke på det låga priset kanske det är billigare att köpa en ny än att försöka hitta nya lampor. Modellen lyser bra och ger både hemtrevnad och julstämning i bilen.
Cirkapris: 20 kronor

Luciatåg
Betyg: 23/25
Kommentar: Monterbar
Luciatåget från Lampgustaf är tillverkat i plexiglas. En annorlunda adventsljusstake med välkända julfigurer. Ljusstaken avger ett stämningsfullt och harmoniskt sken. Dock är lamporna små och pilliga att byta. Genom att figurerna även blir upplysta underifrån ges ett intryck av att konturerna lyser. Ljusstaken kommer omonterad, men det är enkelt att plocka ihop den. Den är också lätt att ta isär och förvara. Sladden har strömbrytare och adapter men är ganska kort. Står stadigt på metallplatta. En trendig ljusstake som attraherar både vuxna och barn.
Cirkapris: 950 kronor

Hjärta
Betyg: 12/25
Kommentar: Spretig
Hjärtat är en adventsljusstake från Lampgustaf. Den består av långa pinnar med små lampor som formar ett hjärta. Trasiga lampor är enkla att byta ut. Pinnarna på testexemplaret var lite sneda med påföljande glapp i yttersta armen. Kvalitetsintrycket är lite sådär. Sladden har strömbrytare och adapter. Ljusstaken avger ett milt och behagligt sken och är lika mycket en dekoration som en lampa och passar därmed att pynta med året runt, inte bara vid jul.
Cirkapris: 295 kronor

Bore
Betyg: 21/25
Kommentar: Svartkonst
Bore är en ny design från Star Trading. Ljusstaken är sjuarmad i svart smide. Den har en trädliknande form med slingrande armar och är ganska hög. Lamporna är formade som eldsflammor. Eftersom lamporna är frostade avger de ett diskret ljus. Ljusstaken står stadigt på en rund fot med mjuka tassar. Sladden har strömbrytare och adapter. Kvalitetsintrycket känns stabilt även om ljusstaken ser lite billig ut. En annorlunda form på en klassisk smidesljusstake.
Cirkapris: 440 kronor