Sök

Dags för fräscha fruktdrinkar?

2007-05-07

Smartson testar tio blenders i olika prisklasser och utförande. Bland testfavoriterna finns Braun Powerblend mx2050, Krups Expert 7000 och Philips HR2094.

Modell Betyg Pris Kommentar
Princess Classic 14/25 600 Säkerhetsfunktion
Obh Nordica Chili blender 14/25 700 Mixar med godkänt resultat
Obh Nordica Frutti blender 14/25 400 Liten och rapp
Krups Expert 7000 18/25 1500 Stor och stabil
Dualit 16/25 2600 Gedigen men dyr
Kenwood BL731 12/25 1700 Stålkanna
C3 30-30932 16/25 600 Krossar isen galant
Bosch MMB20R1 17/25 1000 Skrymmande men bra
Braun Powerblend mx2050 21/25 800 Mästerlig i alla moment
Philips HR2094 20/25 1300 Pedagogisk

Sammanfattning

En bra fristående mixer ska både ha hög kapacitet och funktionell design. Den ska vara behjälplig med att bland annat mixa smoothies, pannkakssmet, grönsakssoppor samt krossa is. Eftersom många placerar maskinen synligt i köket är det bra med en praktisk sladdförvaring och ett utseende som matchar inredningen. Är den lätt att göra ren används den mer frekvent och blir mer än bara en prydnad i köket. Framför allt är det viktigt att knivarna är avtagbara. Annars blir diskningen en mindre rolig historia.

Inledning

Miniblenders allt vanligare
Bland testfavoriterna finns Braun Powerblend mx2050, Krups Expert 7000 och Philips HR2094. Eftersträvas en tystgående mixer är Dualit ett bra men dyrt alternativ. Vi hade dock uppskattat en bättre kapacitet i denna höga prisklass. Det har även blivit allt mer populärt med miniblenders som räcker för det mindre hushållet. Fördelen är att de inte tar så mycket plats på vare sig köksbänken eller i skåpet. I testet deltar Obh Nordicas Frutti blender i den mindre klassen. Den imponerar trots sitt lilla format. Mixern ska dock inte köras längre än 60 sekunder åt gången. Sammanfattningsvis så är ingen modell underkänd. Ett tips är att använda prisjämförelsetjänster på internet för att hitta din favoritmodell till lägsta pris.

Så gjorde vi

Maskinernas förmåga har testats genom att krossa is, mixa grönsakssoppor samt smoothies på frysta bär. Betygskriterierna är kapacitet, design, kvalitet, funktioner och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Princess Classic
Betyg: 14/25
Kommentar: Säkerhetsfunktion
Konstruktion: En mixer i borstat stål med glaskanna. Locket är utrustat med säkerhetsspärr. Gummifötter för ökat fäste.
Omdöme: Princess Classic är en traditionell blender som inte når upp i samma kapacitet som testets bättre modeller. Att blanda smoothies och krossa is är tidskrävande och man får hjälpa processen på traven. Stora isbitar roterar utan att krossas och ingredienserna i fruktdrinken blandas inte ordentligt. Den mixar grönsakssoppan godkänt men det tar en stund innan den uppnår önskat resultat. Ett fungerande alternativ men det finns bättre val i denna prisklass. Hög säkerhet.   
Effekt: 400 watt
Sladdlängd: 160 cm
Sladdförvaring: Nej
Kanna: 1,5 liter, glas
Antal hastighetslägen: 2 plus pulsfunktion
Cirkapris: 600 kronor

Obh Nordica Chili blender
Betyg: 14/25
Kommentar: Mixar med godkänt resultat
Konstruktion: Blender med glaskanna och effektvred. Tillverkad i plast och metall.
Omdöme: Obh Nordica Chili presterar i samma klass som Princess Classic. Den gör sitt jobb utan att briljera i de olika testmomenten. Sämst är den på att krossa is. Vid mixning av grönsakssoppan hamnar mycket av ingredienserna i locket. Den blandar smoothies bra med ordentlig rotation, men resultatet är inte så finhackat. Enkel manövrering, bra kanna och sammantaget ett godkänt resultat. Locket upplevs dock plastigt och inte så ljudisolerat.
Effekt: 500 Watt
Sladdlängd: 100 cm
Sladdförvaring: Nej
Kanna: 1,5 liter, glas
Antal hastighetslägen: 2 plus puls
Cirkapris: 700 kronor

Obh Nordica Frutti blender
Betyg: 14/25
Kommentar: Liten och rapp
Konstruktion: En liten blender anpassad för små hushåll. Glasskanna med lock och dropphål.
Omdöme: Obh Nordica Frutti ser inte ut så mycket för världen. Den är liten till formatet och rymmer inte så mycket. Fördelen är att den presterar bra i alla delmoment och tar lite förvaringsutrymme i anspråk. Tack vare kannans format kommer den åt och slår sönder kuberna väl. Soppan blandas snabbt och bra. Inga problem trots storleken. Konsten är att inte överdosera i kannan. Ett litet och rappt val för det mindre hushållet. 
Effekt: 300W
Sladdlängd: 100 cm
Sladdförvaring: Nej
Kanna: 0,8 liter, glas
Antal hastighetslägen: 2 plus pulsfunktion
Cirkapris: 400 kronor

Krups Expert 7000
Betyg: 18/25
Kommentar: Stor och stabil
Konstruktion: Stabil blender med stor kanna. Hög effekt.
Omdöme: Krups Expert 7000 är en stor modell med hög effekt. Den krossar isen väl med undantag för några stora bitar som hamnar på sidorna. En nackdel är att kannan är bred i botten. Därför tar det extra tid att få bra blandning på grönsakssoppa och smoothies. Ett tips är att variera mellan olika effektlägen för att uppnå bästa resultat. Texten på knapparna är svåra att se medan kannan är tillverkad av tjockt, slagtåligt glas. Bra men dyr modell som är enkel att rengöra.
Effekt: 1100 watt
Sladdlängd: 110 cm
Sladdförvaring: Ja
Kanna: 1,75 liter, glas
Antal hastighetslägen: 5 plus pulsfunktion
Cirkapris: 1500 kronor

Dualit
Betyg: 16/25
Kommentar: Gedigen men dyr
Konstruktion: Byggd för att stå framme med hög rygg. Glaskanna och lock fäst i bakstycket.
Omdöme: Dualit är en tung och stabil blender med god säkerhet. I de olika testmomenten arbetar mixern tyst men kapaciteten imponerar inte i alla lägen. Den krossar isen okej, men inte jämnast och finast i testet. Soppan blir väl tillredd, men vi får hjälpa modellen på traven genom att skaka om bägaren i avstängt läge. Samma sak gäller mixning av smoothies. I denna prisklass krävs bättre resultat för att modellen ska vara värd ett köp. Gör sig dock bra framme i köket med hög finish och kvalitetsintryck. Locket är onödig omständligt. 
Effekt: 500 watt
Sladdlängd: 90 cm
Sladdförvaring: Ja
Kanna: 1,5 liter, glas
Antal hastighetslägen: Justerbar ratt med 5 lägen plus puls.
Cirkapris: 2600 kronor

Kenwood BL731
Betyg: 12/25
Kommentar: Stålkanna
Konstruktion: Rund design med kanna i borstat stål. Bottenplatta i gummi.
Omdöme: Kenwood BL731 är retroinspirerad modell med stålkanna. Nackdelen med kannan är det är svårt att se om uppdraget är utfört och man får ständigt stänga av och lyfta på locket för att kontrollera om det är klart. Bottenplattan är tillverkad i gummi och ger mixern behövlig stabilitet. Maskinen är robust men har ett högt arbetsljud. Effektiviteten kan man önska mer av. Grönsakssoppan tar längst tid i sammanhanget, isen krossas godkänt, så även smoothies. Minus för låg arbetskapacitet kombinerat med högt pris. 
Effekt: 550 watt
Sladdlängd: 115 cm
Sladdförvaring: Ja
Kanna: 1,5 liter, stålkanna.
Antal hastighetslägen: 2 plus puls
Cirkapris: 1700 kronor

C3 30-30932
Betyg: 16/25
Kommentar: Krossar isen galant 
Konstruktion: Modell i rostat stål och två effektlägen via vippknapp.
Omdöme: C3 30-30932 är en prisvärd blender som framförallt imponerar vid krossning av is. Det blir fina jämna bitar efter några sekunder. Den blandar soppa och smoothies med gott resultat, men är inte i klass med Braun Powerblend. Modellen har även bra lock, praktisk sladdförvaring men ett ansträngt arbetsljud. Vippknappen är enkel att komma åt av misstag,
Effekt: 525 watt
Sladdlängd: 110 cm
Sladdförvaring: Ja
Kanna: 1,5 liter, glas
Antal hastighetslägen: 2 plus iskross
Cirkapris: 600 kronor

Bosch MMB20R1
Betyg: 17/25
Kommentar: Skrymmande men bra
Konstruktion: Mixerdel i plast och stor kanna. Varierade effektlägen.
Omdöme: Bosch MMB20R1 är en skrymmande modell med god säkerhet. Bottendelen tar upp stor yta, men så rymmer kannan två liter vätska. Modellen har hög rotation och krossar isen, blandar smoothies och grönsakssoppa med effektivitet. En nackdel är det höga arbetsljudet samt att knivarna inte kommer åt ordentligt på grund av kannans bredd. Mixern erbjuder puls och många hastighetslägen. Den bedöms även lätt att göra rent.
Effekt: 600 watt
Sladdlängd:125 cm
Sladdförvaring: Nej
Kanna: 2 liter, glas
Antal hastighetslägen: Varierande hastighetslägen plus puls.
Cirkapris: 1000 kronor

Braun Powerblend mx2050
Betyg: 21/25
Kommentar: Mästerlig i alla moment
Konstruktion: Motordel i plast och trekantig kanna med många effektlägen.
Omdöme: Braun Powerblend mx2050 kombinerar ett vettigt pris med hög effektivitet i testets alla moment. Med snabb rotation och explosivhet krossar den isen finast. Grönsakerna mixas i en imponerande fart och fruktdrinkarna får fin volym. Nackdelar är den korta sladden och den mindre eleganta designen. Annars bra sladdförvaring, bra effektlägen och enkel rengörning. Testets bästa köp. 
Effekt: 525 watt
Sladdlängd: 85 cm
Sladdförvaring: ja
Kanna: 1,5 liter, glas
Antal hastighetslägen: 5 effektlägen plus puls
Cirkapris: 800 kronor

Philips HR2094
Betyg: 20/25
Kommentar: Pedagogisk
Konstruktion: Blender i stål och upplysta vred.
Omdöme: Philips HR2094 har enkel inställning av hastighet, puls, smoothie och iskross. Blandar smoothie bra men har lite problem med att hacka frysta bär. Fint och jämnt resultat. Krossar isen nästan i klass med Braun och C3 tack vare bra funktion för ändamålet. Det tog en stund att finmixa grönsakerna, men soppan blev jämn och följsam. En genomtänkt modell som dock kostar en bit över tusenlappen.
Effekt: 750 watt
Sladdlängd: 120 cm
Sladdförvaring: Ja
Kanna: 1,5 liter, glas
Antal hastighetslägen: Varierande hastighetslägen plus puls.
Cirkapris: 1300 kronor