Sök

Dags för en ny kaffebryggare?

2003-11-21

Gott kaffe tillhör livets nödvändigheter. För att få det krävs en bra kaffebryggare. Här synar vi tio bryggare som kostar mellan 345 och 1700 kr.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch TKA3031 19/25 650 Bra basbryggare
Melitta Single Five 17/25 500 För små hushåll
Philips Café Gourmet 13/25 1100 Med störtbåge
OBH Nordica King 17/25 400 Tyst och stark
Cuisinart 19/25 1500 Funktionsspäckad stilmaskin
Siemens Porsche 24/25 1500 Rejälast och bäst
Melitta Linea Unica 20/25 1500 Lyxigaste utsidan
Rowenta Napoli 15/25 345 Flytta-hemifrån-bryggare
Technivorm Moccamaster KB 22/25 1700 Handgjord kontorsmaskin
Krups Aroma Control 14/25 625 Bristfällig passform

Sammanfattning

Elektriska hushållsapparater finns det gott om. Vissa apparater är kanske inte så nödvändiga, medan andra skulle vara svåra att klara sig utan. Kaffebryggaren tillhör helt klart den senare kategorin, särskilt i Sverige där vi i stort sett dricker mest kaffe i världen. Därför tycker vi det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en bra bryggare.

Inledning

Kaffebryggaren är en trotjänare som ska användas dagligen, ofta flera gånger per dag och hålla i många år. Den ska klara dåligt vatten, bristande underhåll och vårt grinigaste morgonhumör utan att krångla. Kaffet ska vara varmt och välsmakande, det ska vara enkelt att brygga och det får inte ta för lång tid. Eftersom många av oss gärna glömmer att stänga av bryggaren (eller oroar oss för det) bör den också ha automatisk avstängning eller separat värmeplatta för att minimera brandrisken.

Vi har utelämnat de allra billigaste lågprismaskinerna i detta test och istället tittat på maskiner som har bra funktioner, hög kapacitet och/eller bra design. Alla har så kallad drop-stop funktion vilket medger att du kan hälla upp en kopp innan allt har runnit igenom, även om det inte rekommenderas för smakens skull. Alla maskiner har svensk manual, vissa mer utförliga än andra (bl.a. Melitta och Bosch). En bryggare har termoskanna (Siemens) medan övriga har glaskanna och värmeplatta. Alla gör ett bra jobb och brygger kaffe som håller minst 80 grader. Vattnet ska värmas till 92-96 grader för att aromerna ska utvecklas på bästa sätt. Detta är svårt att mäta på ett kontrollerat sätt och istället har vi mätt hur varmt kaffet är efter bryggning.

I testet har vi mätt tiden det tar att brygga en full kanna, samt temperaturen efter ett par minuter och efter en halvtimme. Övriga bedömningspunkter är ljudnivå, design, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget 5 poäng har tilldelats Siemens Porsche. Övriga bra maskiner är Melitta Single Five, Moccamaster KB, Bosch TKA3031 och Cuisinart. Den billigaste maskinen från Rowenta är helt OK för priset, medan Krups och Philips bryggare inte känns prisvärda.

Bosch-TKA-3031-1
Bosch TKA3031
En bryggare i svart plast med relativt stor glaskanna som rymmer 1,25 liter. Effekten är hög (1300 w) och den brygger tio koppar på 7 minuter. Enkel och funktionell design med kalk- indikator och automatisk avstängning. Kaffet håller 83 grader efter bryggning, 82 grader efter 30 minuter. Ljudnivån är OK även om den gurglar en del. 90 cm sladd är i kortaste laget. "Aromkontroll" med steglös inställning av bryggmängd. Vattentanken kan lyftas av för påfyllning vilket är bra, men det klumpiga locket måste öppnas helt. I övrigt en bra basbryggare.

Siemens-Porsche-1
Siemens Porsche
Dyr men rejäl är denna maskin med termoskanna och löstagbar vattenbehållare i praktisk design, som tar ganska stor plats. Effekten är måttliga 1000 w men den brygger ändå drygt 1 liter på strax under sju minuter. Temperaturen är 88 grader efter bryggning och 85 efter 30 minuter vilket är bra med tanke på att den saknar värmeplatta och stänger av sig direkt då den är klar. Ett läge för 1-4 koppar och ett för 5-8 koppar. Sladden är kort (86 cm) vilket i princip är den enda nackdelen hos denna välbyggda maskin. Pluspoäng för termosen, som kan vara lite svår att öppna. Bäst i test!

Melitta-Linea-Unica-2
Melitta Linea Unica
Denna maskin är till största delen utförd i rostfritt med stålskodd glaskanna och kapacitet om 1 liter. Till och med bryggtratten är i rostfri plåt. Men effekten är låg (800 w) och en bryggning tar 8½ minut. Kaffet håller dock 84 grader efter bryggning och efter 30 minuter. Gurglar en hel del då den är klar men för övrigt är ljudnivån behaglig. Snygg att se på och trevlig att arbeta med, formatet gör att den tar liten plats men samtidigt är öppningen till vattentanken väldigt liten. Sladden mäter 110 cm och maskinen stänger av sig automatiskt efter 2 timmar. "Aromväljare" i locket.

Melitta-Single-Five-1
Melitta Single Five
Den minsta bryggaren i testet men långt ifrån sämst. Klarar maximalt fem koppar eller 0,7 liter vilket tar 5½ minuter. Elementet är på 650 watt och sladden 102 cm lång. Single Five är inte sexigt designad men bra ihopskruvad och smidig att hantera. En bryggare att gilla i längden. Värmekapaciteten är bäst av alla testade bryggare med 89 grader efter bryggning (88 grader efter en halvtimme). Saknar automatisk avstängning. Inget för tårtkalaset, men en pålitlig kompis på frukosten

Krups-Aroma-Control-2
Krups Aroma Control
Aroma Control har en rolig funktion med en timer som kan ställas in så att du får nybryggt kaffe när du stiger upp. Annars är det en ganska sopig maskin med kort sladd (68 cm), låg temperatur (82 resp. 81 grader) och tämligen lång bryggtid (knappt nio minuter). Den pyser och väser en hel del. Locket till vattentanken gick inte att stänga ordentligt och den klumpiga filterhållaren ville inte heller passa riktigt. Locket till kannan bör plockas bort för att fylla på vatten i kannan, vars handtag är för litet. Finns med termoskanna. Brygger 1,4 liter kaffe och har automatisk avstängning.

Philips-Caf%E9-Gourmet-2
Philips Café Gourmet
Det här är också en klassisk bryggare i hög och smal design med en praktisk och skyddande "störtbåge" i metall som går att använda som handtag. Tar plats på höjden med sina 51 cm och brygger 1 liter kaffe på 11 minuter. Effekten är 1300 w och den kokar allt vatten innan det rinner ner över kaffet, som håller 86 grader efter bryggning och 82 grader efter 30 minuter. Kannan är bred och låg, bryggaren saknar auto-avstängning. Den svängbara bryggtratten är praktisk och har drop-stop. Sladden mäter 92 cm. Dyr maskin sett till funktioner och konstruktion.


Moccamaster-KB-1
Moccamaster KB
Moccamaster från holländska Technivorm i klassisk design har sett likadan ut i 20 år och har, trots att den är dyr, hittat till många svenska kök. Tratten har fått drop-stop men det trista handtaget borde också ses över. Hög effekt (1520 w) med värmeplatta i två lägen. Ingen auto- avstängning, men "brandsäker" tack vare separat bryggelement och värmeplatta. Kalkindikator. Brygger 1,25 liter på 5 minuter och 45 sekunder. Kaffet håller 88 grader efter bryggning och efter 30 minuter. Ett bra köp om man prioriterar byggkvalitet och prestanda. En bryggare för kontoret eller den kaffeälskande familjen. Heder åt sladden som mäter 140 cm och har rak stickpropp som tar mindre plats i eluttaget.

Nordica-King-3
Nordica King
En hög och smal maskin i plast och metall som brygger 1,25 liter på 7½ minut. Effekt 1340 watt. Smidig att handha, går att lyfta med en hand. Automatisk avstängning saknas men värmeplattan är separat, liksom övriga funktioner utöver drop-stop. Bryggaren är tyst och kaffet håller 85 grader både efter bryggning och efter 30 minuter. Sladden räcker 110 cm vilket är klart godkänt. En bra kaffebryggare som inte sticker ut så mycket, men som gör jobbet bra.


Rowenta-Napoli-2
Rowenta Napoli
Testets klart billigaste maskin brygger hela 1,5 liter som mest. Elementet är dock bara på 800 watt vilket innebär att det tar tid och blir inte så varmt, elva minuter och 82 respektive 80 grader vilket är snudd på underkänt. Designen i svart plast med påklistrad aluminiumdekor är basic, men fungerar. Kort sladd på 70 cm. Handtaget är skönt att hålla och bryggtratten är lätt att lyfta av. Ingen automatisk avstängning, men med tanke på priset värd att titta på för den som inte har för stora krav och som vill kunna bjuda många gäster på kaffe.


Cuisinart-1
Cuisinart
Något av ett får i ulvakläder. Bryggaren ser påkostad ut i rostfritt och svart plast med knappar och vred á la espressomaskin. Brygger hela 1,8 liter, men effekten är inte högre än 1025 w. Sladden mäter 112 cm. Automatisk avstängning (0-4 timmar), timerfunktion (0-24 timmar) samt knapp för 1-4 koppar. Kalkindikator och tre effektlägen för värmeplattan. Dessutom medföljer "evighetsfilter" i metall. Högsta betyg för funktioner alltså. Designmässigt får Cuisinart också stilpoäng, extra plus för det tättslutande locket som eliminerar ånga. Själva bryggningen tar strax under 10 minuter men kaffet håller inte mer än 80-81 grader, men hela 87 grader efter 30 min på medelläge.