Sök

Dags att vakna!

2004-11-01

Utbudet av väckarklockor är stort. Smartson testar tio varianter av denna inte alltid älskade, men tämligen oumbärliga sovrumspryl.

Modell Betyg Pris Kommentar
Action Alarm Clock 10/25 100 Kul krigsleksak?
Citizen Batteriklocka 18/25 200 Tydlig men trist
Clas Ohlson Radio controlled 21/25 100 Går alltid rätt
OBH Nordica Weather Station 16/25 700 Nästan komplett
Moretime 22/25 150 Rejäl och digital
IKEA PS 17/25 130 Ta i trä
Clas Ohlson Projektionsklocka 12/25 100 Tiden i taket
Häger Shake Awake 16/25 320 Garanterad väckning
Disney Music Alarm Clock 18/25 200 För vuxna och barn
IKEA Dekad 16/25 70 Tickar hemtrevligt

Sammanfattning

Klockorna som fick bäst betyg visar med sin användarvänlighet att väckarklockan har en framtid, trots mobiltelefonens alarmfunktioner. Moretimes batteriklocka får högst betyg, strax före Clas Ohlsons klockradio och OBH Nordicas lilla "väderstation". Snooze (= tupplur) är en vanlig funktion. Klockan upprepar väckningen med några minuters intervall. Uppskattad mjukstart för sjusovaren som gärna ligger och drar sig.

Inledning

En väckarklocka ska först och främst vara pålitlig. Om den sedan är vacker eller rolig att se på och väcker dig på ett behagligt sätt är det förmodligen ett bra köp. De tio testade modellerna är några exempel på marknadens bredd och tillverkarnas uppfinningsrikedom. De flesta drivs med batterier, några kopplas till vägguttaget och en skruvas upp för hand på gammaldags vis. Häger Shake Awake väcker med en vibrerande dosa. Praktiskt för personer med nedsatt hörsel eller för den som behöver vakna utan att väcka andra. Från Clas Ohlsson respektive OBH Nordica kommer klockorna som ger möjligheten att projicera tiden på väggen eller i taket. En rolig grej som egentligen är ganska onödig. Innan du köper ny väckarklocka bör du provlyssna på alarmet och tänka efter vilka funktioner du behöver. En bra snoozefunktion och behagliga signaler är mer användbara än projicerade siffror och opålitliga väderprognoser. Vi har bedömt klockornas funktioner, kvalitet, design och prisvärde.

IkeaIKEA Dekad
En klassisk, analog väckarklocka. Tydlig urtavla med ”klocka i klockan” för inställning av väckning. Ilsken ringsignal som fick flera i testlaget att hoppa högt av förskräckelse. Ingen manual medföljer vilket kan vålla huvudbry för ovana. Möjligt att ställa in hur länge klockan ska ringa. Om klockan börjar gå för sakta eller för fort kan man justera uret med ett vred. Den går inte att läsa av i ett mörkt sovrum eftersom belysning saknas. Men mycket klocka för pengarna och en perfekt modell för sommarstället, så länge man står ut med det eviga tickandet.

Granat-väckarklockaAction Alarm Clock
Vad sägs om en klocka i form av en handgranat? När larmet startar är det meningen att man ska kasta den i väggen för att avreagera sig, samtidigt som klockan tystnar. Det går även att stänga av den med vanlig knapptryckning om du är den mer fridsamma typen. Höljet är i mjuk gummi och håller för omild behandling, men frågan är hur länge klockans display hålller? Larmsignalen piper behagligt. Litet, platt klockbatteri. Datumfunktion ingår. Engelsk manual.

MoretimeMoretime
Som en miniklockradio, fast utan radio. En gedigen digital klocka med nätanslutning som är lätt att förstå och använda. Lättläst display och rejäla knappar som är sköna att trycka på. Alarmet ljuder lagom irriterande. För den som vill ha repetition efter nio minuter finns snoozeknapp. Drivs av 220 volts el men har även ett 9 volts backup-batteri som bevarar inställningarna om det blir strömavbrott. Svensk manual. Enkel och användarvänlig väckarklocka.

HägerHäger Shake Awake Jumbo
Denna stora klocka i plast med stor LED-display och flera väckningsmöjligheter i form av alarmsignal, ljus och vibration i olika kombinationer. Separat vibrationsdosa som placeras under kudden eller på annan ”strategisk” plats. Vibration och belysning kan ställas i två steg medan volym och tonhöjd på signalen kan ställas steglöst. Vibrationsdosan har autosnooze-funktion med 9 minuters intervall. 9 V-batteri räddar inställningar vid strömavbrott. Lättförstådd manual på svenska.

IkeaIKEA PS
Designern Thomas Sandell har skapat en robust pjäs i läckert rödlackerat trä. Den påminner om en gammaldags klocka för spiselkransen samtidigt som den är modern i formen. Alarmet ljuder med ett intensivt upprepat pip som man helst stänger av snabbt. Reglage för alarmstopp på toppen och inställningsratt för klocka och alarm på baksidan. Det sistnämnda är pilligt för stora händer. Urtavlan är lättläst så länge det finns ljus, men klockan saknar belysning. Drivs med 1 AA-batteri. Snygg, men inte så användarvänlig.

VäckarurDisney Music Alarm Clock
Har man inte helt mist sitt barnasinne så går en tryggt tickande Nalle Puh och hans honungsburk säkert hem på fler ställen än i barnens rum. Urtavlan är liten, lättläst och gullig. Självlysande visare är bra för nattvakna föräldrar. Väcks gör man av en glad trudelutt på engelska i form av Way to go eller Wake up. Klockan hälsar Good morning när man stänger av den. En ratt på baksidan ställer in tid och alarm. Batterifacket är lätt att nå och rymmer två AA-batterier.

VäckarurCitizen Batteriklocka
Bästa valet för personer med dålig syn. Urtavlan är jättestor och både siffror och visare är tydliga och självlysande. Urtavlan kan dessutom lysas upp med ett tryck på samma knapp som man aktiverar snoozefunktionen. Var fjärde minut i 30 minuter upprepas alarmet som låter som en ettrig konstant teaterringning vilket väcker även den tröttaste. Av-och-på-knappen sitter på sidan och är lättmanövrerad, precis som hela klockan. Lätt att öppna batteriluckan på baksidan som rymmer ett AA-batteri. Engelskspråkig manual.

ClasClas Ohlsson Projektionsklocka
En ganska plastig klocka med små, svårmanövrerade knappar flankerad av två vridbara projektorer som med en knapptryckning visar tid respektive temperatur på vägg eller i tak. Siffrorna i displayen är spetsiga och smala. Mycket information visas samtidigt, varför displayen upplevs som rörig om man bara vill veta vad klockan är. Inte den enklaste klockan att ställa in. Snoozefunktion. Drivs med två AA-batterier. Skojigt med klocka i taket, men annars finns inte så mycket som lockar.

ClasClas Ohlsson ”Radio controlled”
För knappt en hundralapp får du en snygg klocka som inte drar sig mer än en sekund de närmaste två miljoner åren... Klockan styrs via en radiosignal som sänds från ett atomur i Braunschweig i Tyskland, med ca 1500 km räckvidd. Tidsangivelsen blir exakt och klockan behöver aldrig ställas om, inte ens för sommartid. Övriga funktioner är snooze med 4 minuters intervall, belysning (svag), datum och möjlighet att visa annan tidszon. Klockan drivs med ett AA-batteri. Behändig och tålig med ett klart överkomligt pris.

OBHOBH Nordica Weather Station
Den här radiostyrda klockan kan nästan göra allt utom att rosta bröd. Den projicerar aktuell tid på väggen eller i taket och visar aktuell temperatur inne och ute, med hjälp av en separat termometer. 75-procentig väderprognos baserat på aktuellt lufttryck. Snoozefunktion, dubbla alarm och byte av tidszon. Fiffigt temperaturalarm som går igång när det blir kallare eller varmare än inställt gradintervall. Bra bruksanvisning. Dyr klocka för teknikintresserade. Drivs av 2x2 AAA-batterier.