Sök

Coola väskor

2004-08-10

En bra kylväska ska framför allt ha bra isolering. Sur mjölk, rinnande smör och ljummen saft gör ju ingen glad. Smartson testar tio modeller, där priset inte alltid följer prestationen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Curver Camping 4/5 140 Bästa köpet
GioStyle Discovery 4/5 200 Snygging 2
Hudson Beach 4/5 175 Kalla kårar
Design House Picnic 2/5 500 Snygging 1
EDA Iceberg 3/5 120 Miniväska
Hudson Trolley 3/5 550 Kylvagn
IGLOO Little Playmate 2/5 200 Svårhanterlig
IGLOO Cool 24 3/5 240 Fast lock
Thermos 5380 4/5 300 Med termos
EDA Glacière 3/5 100 Prisvärd!

Sammanfattning

Finns det något lyxigare än något kallt att dricka en varm sommardag? Under en veckas strandliv eller campingsemester är kylväskan både ett lyxigt tillbehör och en praktisk nödvändighet. För att kyla lite läsk eller öl på en kortare picknick duger vilken kylväska som helst, även utan kylklampar. För en veckas tältsemester där du inte har tillgång till kylskåp krävs däremot en rejäl och välisolerad modell som är lätt att göra ren. Vi har testat både hårda och mjuka kylväskor, där väskorna från Curver, GioStyle, Thermos samt Hudson Beach får de högsta betygen. Priserna varierar mellan 100 och 500 kronor, men dyrast är knappast bäst.

Inledning

Mjuka väskor är lätta och vikbara och kan vara smart utformade med axelrem eller som ryggsäck. Men kylegenskaperna är ofta bättre hos hårda väskor. På bilsemestern är en hård kylväska ofta att föredra då den är stadigare och skyddar maten bättre. Hur kylväskan packas inverkar också starkt på kylegenskaperna. Bäst är att packa så tätt det går i väskan. Att fylla överbliven plats med isolerande tidningspapper är en bra idé. Kom ihåg att många livsmedelsbutiker byter in tinade kylklampar mot frysta, så att du kan hålla en konstant låg temperatur i din kylväska på semestern. Kylväskorna fylldes till hälften med is samt en, två eller tre isklampar beroende på volym. Temperaturen kontrollerades efter 4, 6, 8 respektive 16 timmar. Dessutom har ergonomi, design, kvalitet samt prisvärde bedömts. Maxbetyg är 5 poäng. Temperaturangivelsen efter åtta timmar ska ses som ett riktvärde.

EDA Glacière
Eda 20 liter
EDA Glacière är en traditionell, hård kylväska som rymmer 20 liter. 1,5-liters PET-flaskor får plats stående utan problem. Locket sitter stadigt men är inte låsbart. Handtaget ligger bra både uppåt och vikt åt sidan, men ger ett något sladdrigt intryck och känns inte så skönt i handen. Medelgod och jämn kylförmåga. Efter åtta timmar var temperaturen 9 grader i väskan. Rak design och enkel rengöring. Bra pris, medelgod kylförmåga.

EDA Iceberg
Eda 8 literSnygg och bekväm hård kylväska som rymmer 8 liter. Fungerar bra som utflyktskylväska för den korta turen, men användningsområdet är begränsat och stora PET-flaskor får inte plats. Locket är låsbart och handtaget vrids åt sidan för att öppna. Handtaget är ergonomiskt, rundat och räfflat för bättre grepp. Kylningen är inte särskilt bra och efter åtta timmar höll väskan hela 13 grader. Väskan känns rejäl och stadig trots att den är ganska liten.

IGLOO Cool 24
Igloo Cool
En hård kylväska med plats för 15 liter och med god isolering. De tjocka väggarna gör att väskan inte rymmer så mycket som den ser ut att göra. Men kylförmågan är å andra sidan mycket bra. Efter åtta timmar höll den en temperatur på bara 7 grader. 1,5-liters PET får plats stående, men locket går inte att ta av och slår lätt igen. Dessutom är locket svårt att rengöra. Handtaget är kantigt och inte särskilt skönt att bära.

IGLOO Little Playmate
Igloo Playmate
Mycket liten kylväska som rymmer knappt 7 liter, mest för att ta med lite dryck på en kort utflykt. Kylförmågan är inte så bra och efter åtta timmar var temperaturen uppe i 13,5 grader. Handtaget är däremot rundat och skönt. Eftersom väskan är så liten blir den inte heller tung att bära. Plus för medföljande specialformad kylklamp, som håller sex 33-cl-flaskor på plats. Locket frigörs genom att trycka på en knapp på handtaget. Större flaskor får inte plats. Svår att rengöra vilket drar ner betyget.

Thermos 5380
Thermos
En hård liten kylväska som bara rymmer 6 liter. Väskan har den absolut bästa kyleffekten i testet och efter åtta timmar höll den en temperatur på bara 4 grader. Eftersom den är så liten får PET-flaskor modell större inte plats alls, och 33 cl flaskor får bara plats liggande. Som en bonus ingår en praktisk ståltermos vid köpet. Väskan är dock krånglig att rengöra. För att låsa locket måste handtaget stå rakt upp, en skrymmande men funktionell lösning. En kvalitetsväska i miniformat, mycket prisvärd om du samtidigt behöver en termos.

Hudson Trolley
Hudson Trolley
Denna mjuka kylväska rymmer hela 50 liter och är utformad som en shoppingvagn med utdragbart handtag och hjul. Handtaget är ergonomiskt och skönt, även om väskan packas tungt. Kylfunktionen är också god. De första åtta timmarna håller väskan en temperatur på 8 grader. Det finns flera extrafack utan kyla samt ett mindre fack i locket med kyla. Smart utformning, minus för priset och svårigheter att rengöra väskan.

Hudson Beach
Hudson Beach
Mjuk, vikbar kylväska utformad som en ryggsäck med flera yttre och inre fack utan kyla. God kylfunktion, väskan håller 9 grader efter åtta timmar. Stora PET-flaskor får plats stående. Minus för att plasten är skrynklig och svår att rengöra, samt för att dragkedjan inte gick att dra igen ordentligt. Men ryggsäcksfunktionen är en bra idé då kylväskor är tunga att bära. Minitermometer ingår. Rymd 17 liter.

Design House Picnic
Design House
Testets klart snyggaste kylväska, klädd i beige tyg. Inuti är den inte lika skrynklig som de andra mjuka väskorna och därför lättare att rengöra. Tyget är impregnerat så att det går hyfsat lätt att torka av. PET-flaskor ryms utan problem och kapaciteten är 22 liter. Tyvärr är kylfunktionen inte lika bra som utseendet och efter åtta timmar är temperaturen uppe i 12 grader. Minus för priset och för krånglig dragkedja, plus för det lyxiga utseendet.

Curver Camping
Curver Camping 20l
Hård och rymlig kylväska på 20 liter, med suverän kylfunktion. Håller en temperatur på 5 grader efter åtta timmar. Låsbart lock. Handtaget är i mjuk plast och känns skönt att hålla i. Inga hårda kanter inuti, vilket gör väskan lätt att rengöra. Även stora PET-flaskor kan stå i väskan utan problem. Förutom att den ser lite gammaldags fyrkantig ut, är denna kylväska både bra och mycket prisvärd.

GioStyle Discovery
GioStyle DISCOVERY
Mjuk och sportigt designad kylväska på 20 liter med mycket god kylfunktion. Efter åtta timmar höll väskan 8 grader. Bred, praktisk axelrem som kan förkortas eller förlängas. Tungt packad skär remmen visserligen in i handen, men är fortfarande bekväm att bära på axeln. 1,5-liters PET-flaskor ryms stående. Plasten på insidan är inte skrynklig och väskan är lätt att rengöra. På framsidan finns en yttre ficka med dragkedja, samt extra fästrem.