Sök

Bubbel i badet!

2006-02-07

Badrummet har mer och mer blivit ett ställe för avkoppling, inte bara för hygien. Smartson presenterar en översikt av badkar med och utan massagefunktion.

Modell Pris Kommentar
Margarita 38000 Valfrihet
Trevi 5000 Svensk standard
Nice 14400 Very nice
Vanessa 10000 Bra djup
I Fiumi 220750 För stenrika
Accent 30000 Liten plats
BKFF 6750 Asketiskt
Projecta 22600 Komplett
Morphosis 119750 Krypin
Hoesch Starck 96200 Rena linjer

Sammanfattning

Allt fler drömmer om ett lyxigt badrum med ett rejält badkar, gärna med massagefunktion vilket oftast kallas för bubbelbad. Grundtanken med massage- eller bubbelbadet är att mjuka upp stela muskler och leder. På köpet får man en stunds avslappning och välbefinnande, något allt fler har börjat uppskatta och spendera mer pengar på. Här presenterar vi en översikt av tio badkar, för att visa vad som finns att välja mellan på marknaden.

Inledning

Till ett massagebadkar väljer du i regel själv vilket system du vill ha och de flesta tillverkare har också ett stort urval av kar och system. Basen i de flesta sådana system är luft- respektive vattenmassage. Vattenmassage ger enligt branschfolk en djupare effekt än luftmassage, men medför också ett dyrare system. De flesta tillverkare erbjuder båda varianterna och en kombination av vatten- och luftmassage rekommenderas av många. Du får själv välja om du vill ha finesser som eftertorkning av luftkanalerna, extra vattenvärmare, belysning och termostatblandare. Ett fullutrustat massagebadkar är ingen billig historia.

När du väljer badkar, försök ta reda på hur djupt du vill att karet ska vara, så att det varma vattnet täcker hela kroppen. Om du får plats beror naturligtvis också på karets längd. Gamla tiders kar var ofta djupa och smala, medan dagens badkar ofta har ett baddjup på 40-45 cm. De flesta kar tillverkas numera i sanitetsakryl eller emaljerad stålplåt. Det senare ska ge en tåligare yta än akryl. Å andra sidan känns akryl inte lika kallt mot kroppen. Alla badkar ska rengöras då och då, gärna med särskild desinfektionsvätska. Det finns även en speciell polish att köpa, som snyggar till ytan och som fyller ut repor som kan uppstå i karet.

VictoryMargarita
Victory Spa saluför massagebad i ett stort antal varianter. Margarita är ett hörnbadkar i akryl där man kan välja mellan olika massagesystem. Prisexemplet avser kombinerad luft- och vattenmassage. Frontpanel, belysning och blandare är tillval. Mått 130x130 cm (diagonalt 210 cm) och höjd ca 50 cm.

IdoTrevi
Standardkaret från Ido är av den typ som vanligen finns i flerbostadshus. Badkaret Trevi är utfört i emaljerad stålplåt med löstagbar front som förenklar städning under karet. Justerbara fötter. Längd 150, bredd 70, höjd 51 cm. Vattenvolym 165 liter. Finns även i 140 cm längd. Priset inkluderar front i stålplåt.

GustavsbergNice
Ett litet hörnbadkar i budgetklassen från Gustavsberg, som rymmer två personer och finns med eller utan massagefunktion. Utan massagebad är priset ungefär hälften. Karet är gjort i akryl och mäter 143 cm på sidorna med djupet 150 och höjden 45 cm. Trots blygsamma mått är vattenvolymen hela 295 liter.

SvenskaVanessa
Klassisk fristående modell på vita, silver- eller guldfärgade tassar från Svenska Badkar. Vanessa tillverkas i akryl och rymmer 180 liter vatten. Kan inte fås med massagefunktion. Längd 160, bredd 80, höjd ca 75 cm. Överfyllningsventil är standard.

I Fiumi badkarI Fiumi
Detta är kanske världens dyraste badkar som vi har valt att ta med för att visa att det finns alternativ till akryl och stålplåt, bara man är beredd att betala. I Fiumi från italienska Boffi är hugget ur ett enda stycke portugisisk kalksten (Bihara). Karet är 190 cm långt och ovalt, finns även i 210 cm längd. Priset är som hittat för dig som har dryga 200.000 till övers.

IföAccent
Massagekar från Ifö med kompakta yttermått. Accent är tillverkat i akryl och har ett självtömmande rörsystem. Finns med fyra nivåer av massagebad, prisexemplet avser kombinationen luft/vattenmassage. Karet har 6 vattenmunstycken och 42 lufthål. Front och vattenvärmare är tillval. Längd 159, bredd 69, höjd 67 cm. Vattenvolym 133 liter.

IföBKFF
Fristående badkar i klassisk, rak modell på tassar utan front, från Ifö. Karet är gjort i emaljerad stålplåt med vit insida och utsida i blått, grått, svart eller vitt. Fötterna är ställbara och finns i vitt, silver eller guld. Prisexemplet avser vitt kar med vita fötter. Längd 158, bredd 68, höjd 52 cm. Rymmer 180 liter vatten.

JacuzziProjecta
Jacuzzi Projecta är ett rektangulärt massagebadkar i akryl för en person. Karet har fem munstycken för vattenmassage. Finns i flera längder, i detta fall med yttermåtten 180x80 cm och höjden 60 cm. Vattenvolym 195 liter. Priset inkluderar front- och gavelpanel. Finns även som hörnbadkar.

JacuzziMorphosis
En ny badkarsserie från Jacuzzi i den övre prisklassen med formgivning av Pininfarina. Alpha är ett komplett massagebad i akryl för två personer med 12 vattenmunstycken, inbyggd belysning, högtalare och specialdesignad blandare. Längd 231, bredd 106 och höjd 133 cm. Alpha rymmer 340 liter vatten och har en tomvikt på 110 kg.

HoeschHoesch Starck 
En av de större tillverkarna av massagebad är tyska Hoesch. Detta ovala kar är avsett för en person och är designat av Philippe Starck, i akryl med luftmassagesystem från Siemens. Finns även för inbyggnad till lägre pris och kan då förses med system för vattenmassage. Vattenvolymen är 165 liter. Längd 175, bredd 80 cm, höjd 60 cm med baddjupet 45 cm.