Sök

Brödrostar: Rosta rätt

2007-10-29

Smartson testar tio brödrostar i prisklassen 200 till 1700 kronor. Dyrare modeller rostar inte bättre.

Modell Betyg Pris Kommentar
Obh nordica Toast master 20/25 700 Praktisk design
Cuisinart CPT180 20/25 1000 Kraftfull
Hugin Magnolia 16/25 350 Prisvärd
C3 14/25 200 Minst
Wilfa TO-1B 22/25 500 Bäst i test
Rowenta Prelude 16/25 400 Digital display
Krups FEM241 toast expert 17/25 450 Bra till små bdskivor
Princess 15/25 400 Ordinär
Siemens Porsche 17/25 1700 Exklusiv

Sammanfattning

Med en brödrost i köket kan man enkelt rosta läckert krispiga skivor bröd till frukost eller mellanmål. Många modeller är snyggt designade och har funktioner som värmning, upptining och bullvärmare. Slutsatsen man kan dra av testet är att dyrare modeller inte rostar bättre än enkla men ger fler funktioner och ett mer påkostat yttre. 

Inledning

Val av brödrost
Innan man köper en brödrost kan man tänka på några saker. Vill man alltid ha brödrosten framme för att dekorera köket? Är det viktigt att på ett smidigt sätt kunna förvara den? Vilken typ av bröd kommer man att rosta och framförallt till hur många personer? Om brödrosten ska stå synligt i köket är det värt att betala extra för en väldesignad brödrost. Är det däremot viktigare att enkelt kunna plocka bort och förvara brödrosten mellan gångerna är en liten storlek mer betydelsefull. För ett litet hushåll om 1-2 personer räcker det förmodligen med en brödrost för 2 skivor bröd. Däremot kanske familjen med flera barn och många gäster kring bordet gör klokast i att välja en brödrost för 4 personer. Det finns flera bra alternativ där bland annat brödskivorna som rostas kan få olika rostningsgrad för att passa olika smaker. Att tänka på också är att fryst bröd och grovt fuktigt bröd kräver högre effekt och då kan det vara bra med flera funktioner som till exempel upptining och högre värmenivåer. Det finns också modeller med bullvärmare om man vill värma eller tina bullar och croissanter. Några rostar har även extra breda springor för att klara tjocka skivor eller frallor.

Testresultat
Med i testet finns många bra alternativ och alla brödrostar är klart godkända. Till bäst i test utses Wilfa för en smakfull design och bra funktioner samtidigt som den är prisvärd och ger ett gott resultat. Två smarta modeller för 4 skivor är Obh nordica och Cuisinart där man kan ställa in 2 olika rosteffekter på brödskivorna och rosta samtidigt. Passar till familjen som vill ha brödet olika mycket rostat. C3 är en kompakt brödrost för det lilla hemmet, lätt att hantera och förvara. Siemens Porsche är en elegant brödrost med högt pris och som får plus för en sval utsida. En ordinär men prisvärd brödrost för 4 skivor är Hugin Monsun.

Så gjorde vi

Tinad formfranska rostades och brödrostarna bedömdes efter design, kvalitet, kapacitet och funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgObh nordica Toast master - Praktisk designuploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpg


Typ: Stor brödrost med 4 separata brödfack och 2 effektreglage 1-7. Funktioner: stoppknapp, upptining, värmning, smulbricka. Storlek (bxdxh): 29x27x20 cm. Effekt: 800 watt.

Omdöme: Praktisk design om man vill ha olika rostningsgrad på bröden. Resultatet är helt klart godkänt men dock rostas brödet ojämnt. Högsta värmeeffekten fungerar bra utan att bränna vanlig formfranska. Klarar att rosta breda brödskivor. Cirkapris: 700 kronor.  

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgCuisinart CPT180 - Kraftfull

Typ: Stor modell med 4 separata brödfack som regleras med 2 olika kontroller 1-7. Funktioner: stoppknapp, upptining, värmning, smulbricka och maxfunktion.
Storlek: (b)26x(d)26x(h)19 cm Effekt: 1800 watt.

Omdöme: Praktisk design med möjlighet till olika effekt vid samma rostningsomgång. Klarar även att rosta tjockare skivor. På lägre effekter rostar den jämnt men på högre värmelägen får man vara försiktig då vanligt rostbröd lätt bränns i kanterna. Bra kvalitetsintryck men högt pris. Cirkapris: 1000 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgHugin Magnolia - Prisvärd

Typ: Avlång modell med 2 långa springor för 4 skivor. Funktioner: bullvärmare, stoppknapp och smulbricka. Storlek: (b)40x(d)16x(h)18 cm. Effekt: 1380 watt.

Omdöme: Med endast ett reglage från 1-6 rostas alla skivor på samma effekt. Resultatet är bra men man måste anpassa värmen till antal skivor, ju fler skivor desto högre effekt. Kvalitetsintrycket är godkänt och man får mycket för pengarna. Cirkapris: 350 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgC3 - Minst

Typ: Liten och enkel modell för 2 skivor. Funktioner: stoppfunktion och smulbricka. Storlek: (b)22x(d)12x(h)16 cm. Effekt: 700 watt.

Omdöme: Enkel modell med effekt 1-7. Resultatet är bra och brödrosten rostar jämnt. Dock är det lätt att formfranskan bränns på de högre effektlägena. Modellen är lätt att förvara eftersom brödrosten är liten till formatet. Billig brödrost som passar bra till det lilla hemmet. Cirkapris: 200 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgWilfa TO-1B - Bäst i test

Typ: Bullig modell för 2 skivor med effekt 1-6. Funktioner: stoppknapp, upptining, värmning, bullvärmare, baguette rostning, brödställ och smulbricka. Storlek: (b)30x(d)20x(h)20. Effekt: 900 watt.

Omdöme: Resultatet är mycket bra på alla effekter. Modellen har extra breda springor på 4 cm samt ett smart brödställ till färdigrostade skivor. Kvalitetsintrycket är högt och många extra funktioner ingår. En snygg och bra brödrost till ett överkomligt pris. Cirkapris: 500 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgRowenta Prelude - Digital display

Typ: Modell för 2 skivor med digital display med effekt 1-9. Funktioner: stoppknapp, upptining, värmning och bullvärmare. Storlek: (b)26x(d)17x(h)18 cm. Effekt: 715-850 watt.

Omdöme: Modellen är enkel att hantera. Dock är knapparna lite besvärliga. Resultatet är helt klart okej men skivorna blir mer rostade upptill än nedtill. Kvalitetsintrycket är godkänt men displayen ger ett plastig intryck. Cirkapris: 400 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgKrups Fem241 toast expert - Bra till små brödskivor

Typ: Gedigen brödrost för 2 skivor med effekt 1-8. Funktioner: stoppknapp, värmning, upptining, bullvärmare och smulbricka. Storlek: (b)28x(d)18x(h)21. Effekt: 1100 watt.

Omdöme: Skivorna rostas ojämnt. Resultatet varierar också från gång till gång, så det är svårt att anpassa effekten. Plus för att det är smidigt att lyfta upp små brödskivor. Bra kvalitetsintryck men tråkig design. Cirkapris: 450 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgPrincess - Ordinär 

Typ: Brödrost för 2 skivor med effekt 1-7. Funktioner: stoppknapp, upptining, värmning, smulbricka och bullvärmare. Storlek: (b)24x(d)18x(h)18,5 cm. Effekt: 950 watt.

Omdöme: Kompakt brödrost i svart och borstat stål. Modellen rostar bra men på läge 7 är det lätt att bränna det vita rostbrödet. Bra funktioner och bullvärmaren fälls enkelt upp med en spak på sidan. Kvalitetsintrycket är helt okej men modellen sticker inte ut. Cirkapris: 400 kronor.

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgBosch TAT6104 - Modern design

Typ: Rundad modell för 2 skivor med effekt 1-6. Funktioner: stoppknapp, upptining, värmning och bullvärmare. Storlek: (b)30(d)x18x(h)21. Effekt: 900 watt.

Omdöme: Ganska stor modell i rött. Rostar lite ojämnt men det är drag i brödrosten och man får vara försiktig så man inte bränner brödet. Kvalitetsintrycket är godkänt men lite plastigt. Man får både god funktion och design för pengarna. Cirkapris: 370 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-obh-nordica-toast-master.jpgSiemens Porsche - Exklusiv

Typ: Modell i borstat aluminium med displayreglage från 1-6, även med halva steg. Funktioner: stoppknapp, smulbricka, bullvärmare och lock. Storlek: (b)25x(d)12x(h)24,5 cm. Effekt: 800-1000 watt.

Omdöme: Elegant design med många effektsteg. Ratten som sänker ned bröden är besvärlig att greppa och vrida om. Stort plus för att utsidan förblir sval. Formfranskan blir jämnt rostad men kan brännas på högsta läget. Kvalitetsintrycket är gediget men priset onödigt högt. Cirkapris: 1700 kronor.