Sök

Brödrostar i test

2003-12-09

Även på brödrostfronten har tekniken utvecklats till det bättre, utan att prisnivån egentligen har ökat. Smartson testar tio modeller för slott och koja.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hugin TO-1305 20/30 250 Bra familjerost
Krups Toast Control 22/30 750 Gedigen men långsam
Philips Cucina 18/30 400 Plastig medelmåtta
Philips Essence 21/30 600 Smart men tråkig
OBH Nordica Nostalgic 19/30 400 Liten men välbyggd
Tefal Avanti 20/30 480 Snabbast!
C3 Unique 23/30 325 Mest prisvärd
OBH Nordica Premium 17/30 250 Billig och ojämn
Rowenta Brunch 23/30 580 Mest funktionell
C3 Classic 22/30 545 En stor stark

Sammanfattning

Brödrosten är ett klassisk kökstillbehör och tillhör inte de mest avancerade prylarna i hemmet, även om de flesta nya modeller har bra och praktiska funktioner. Parallellt med utvecklingen mot fler och bättre funktioner har vi länge kunnat se en tilltagande retro-trend vad gäller designen av hushållsapparater. Prylarna ska se gamla ut men de ska också motsvara alla moderna krav. Bäst i testet av tio modeller är Rowenta Brunch, C3 Classic, Krups Toast Control och C3 Unique.

Inledning

Moderna brödrostar ska gärna ha en rostfri, bullig och ren utsida med rejäla reglage. Oavsett utseende ska en bra brödrost ha avstängningsknapp och steglös inställning av rostningstid. Den får inte bli så het på utsidan att barn (och vuxna) riskerar att bränna sig på händerna. Det ska vara lätt att lägga i och ta upp brödet, och den får gärna ha övergaller eller liknande för att värma bullar och andra småbröd. En "smulsläde" är bra för att tömma smulorna.

Samtliga tio testade modeller har knapp för att avbryta pågående rostning och undvika bränt bröd. Alla har godkänd sladdlängd och Tefal, Krups, Rowenta och C3 har mycket lång sladd. Effekten varierar mellan 750 och 1500 watt, därmed varierar också tiden det tar att rosta bröden. Krups och Rowenta har två längsgående runda värmerör, medan övriga har många och tunna värmetrådar. Båda teknikerna verkar fungera lika bra. Alla utom C3 Classic har "push-up" funktion för att lättare plocka ut brödet. Valet står i stort sett mellan retro-design eller praktiska funktioner. De modeller som i någon mån erbjuder båda egenskaperna är C3 Unique och Krups Toast Control. Både Krups och C3 Classic erbjuder något för den designintresserade med sitt rostfria utförande. För den som bryr sig mer om funktioner och bra rostresultat är Rowenta Brunch ett bra köp, medan C3 Unique får anses representera den mest prisvärda medelvägen.

Så gjorde vi

Alla maskiner har bedömts med utgångspunkt från funktioner, design, kvalitet, prestanda (snabbhet och kapacitet) samt värde för pengarna. Vi har rostat tre omgångar formbröd i en följd för att bedöma hur jämnt och hur snabbt brödet rostas.

Nordica-Premium-1__
Nordica Premium
En medelmåttig och billig brödrost i grå plast med enkla reglage. Saknar övergaller men har knappar för upptining och återuppvärmning. Bra manual som dock inte är illustrerad. Blir ganska varm på utsidan. Ojämn rostning med en del hårda kanter. Lätt och lite rasslig brödrost med smulsläde.

Nordica-Nostalgic-1__
Nordica Nostalgic
Nostalgic liknar Nordica Premium men har rostfri utsida och brödfack med lite annorlunda konstruktion. Bättre reglage och mer gedigen känsla än hos Premium.Bra manual som inte är illustrerad. Snabb men ojämn rostning. Utsidan blir varm men först efter flera rostningar. I övrigt samma funktioner som Nordica Premium.

Rowenta-1__
Rowenta Brunch
En stor och skrymmande brödrost med en väl illustrerad bruksanvisning. Har en praktisk, bred överdel med värmekanaler istället för övergaller till vetebröd och bullar. Upptining, plusfunktion (30 sek extra rostning) och smulsläde. Rostar snabbt och jämnt utan att lämna några hårda kanter på brödet. Stora brödfack. Utsidan blir inte varm. Lätt men stryktålig konstruktion.

Krups-1-
Krups Toast Control
Krups maskin är tung och välbyggd i rostfritt stål. Den har illustrerad bruksanvisning, upptining och uppvärmningsfunktion. Dåligt sittande löst övergaller som måste plockas bort för att få ut brödskivorna. Snygg och stadig modell. Inte så snabb och rostar något ojämnt med lite hårda kanter. Svårt att ställa in perfekt rostningsgrad. Smulsläde. Utsidan blir inte varm. Relativt dyr.

Tefal-1-
Tefal Avanti
En stor brödrost som ser trevlig ut och har illustrerad bruksanvisning. Uppvärmning och upptining. Löst övergaller som inte är ivägen för det rostade brödet. Testets snabbaste rostning på en dryg minut tack vare hög effekt. Rostar relativt jämnt och blir något varm på utsidan. Reglagen är i kromad plast vilket ger ett billigt intryck. Stora brödfack. Föredömligt bärhandtag.

Philips-Essence-2-
Philips Essence
Essence är smidig men inte så påkostad i designen med utsida i grå plast. Väl illustrerad, utförlig bruksanvisning med svar på vanliga frågor. Upptining och uppvärmning. Smart inbyggt steglöst övergaller som regleras med ett vred på sidan. Tryckknappar som reglerar rostningstiden. Medelsnabb med jämnt resultat. Ganska varm på utsidan. Smulsläde. Känns inte så prisvärd.

Philips-Cucina-1-
Philips Cucina
Cucina är en enklare brödrost än Philips Essence med löst övergaller och smulsläde. Enkel bruksanvisning. Upptining och uppvärmning. Känns överlag ännu mer plastig än den dyrare Essence och blir liksom denna något varm på utsidan. Rostningen får medelbetyg. Inte prisvärd.

C3-Classic-2
C3 Classic
Det unika med denna maskin är att den tar tre skivor bröd åt gången. Bred och bastant modell i retro-look där det är svårt att få ut de färdiga brödskivorna eftersom det saknas push-funktion. Inget övergaller och ingen smulsläde. Bra och tydliga reglage. Godkänd, kort bruksanvisning. Upptiningsfunktion. Utsidan blir tämligen het. Snabb men ojämn rostning med mjuka kanter. Bra köp om du prioriterar form före funktion.

C3-Unique-1
C3 Unique
Lillebror till Classic med återhållsam retrodesign. En bra och prisvärd brödrost med normala funktioner. Kort bruksanvisning. Smart, inbyggt övergaller som regleras med en knapptryckning. Upptining och uppvärmning. Medelbetyg för rostning. Stadig men något rasslig, med smulsläde.

Hugin-2
Hugin TO1305
En välbyggd basmaskin som tar fyra skivor bröd åt gången och som rostar medelbra. Robust konstruktion utan "onödiga" funktioner. Kort bruksanvisning. Inget övergaller eller andra extrafunktioner. Stor och skrymmande. Utsidan blir något varm. Ingen designerdröm.