Sök

Brevbärarens vän

2006-01-02

Smartson testar tio brevlådor, varav fem större och fem mindre. Postproducts och Biggi är två bra alternativ som båda håller hög kvalitet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Agant Deluxe 18/25 2700 Lyxig
Rusta, mark 12/25 700 Skramlig
Postproducts, mark 20/25 1700 Belysning
Lidab, mark 14/25 1000 Halvdan
Biggi Rondo 20/25 2100 Gedigen
Lidab, vägg 15/25 140 Klassisk
SafePost 14 17/25 560 Trygghet
Me-Fa 495 18/25 1550 Ingen insyn
Stil Weekend 100 16/25 750 Mjuka former
Postproducts, vägg 19/25 1300 Hållbar

Sammanfattning

De testade brevlådorna är alla tillverkade i lackerad stålplåt, vilket ger en rejälare känsla än plast. Kvaliteten är genomgående hög, med vissa avvikelser. Postproducts, Biggi, MeFa, Safepost och Agant uppvisar bra finish och rejäla konstruktioner, vilket gör att de lär hålla i många år.

Inledning

En bra postlåda håller posten torr och ser till att obehöriga inte kan läsa din post. Helst ska den även se bra ut och passa till huset. Här testar vi både större marklådor och mindre eller normalstora lådor. Fristående marklådor rymmer mycket post, vilket är praktiskt under semestern och till fritidsboendet. De testade marklådorna har ett flyttbart eller fast hyllplan. De flesta lådorna har lås med nyckel. Ett större inkast innebär att du kan ta emot större brev och paket så att du slipper hämta försändelserna hos postombudet. Öppnas inkastet inåt blir arbetet dessutom lättare för brevbäraren, som delar ut posten från bilen och oftast bara har en hand till förfogande. Tömningsluckan placeras för det mesta på framsidan, men kan även placeras på baksidan beroende på hur du har lådan placerad.

Design är överlag ett viktigt köpargument hos en postlåda. Trenden går mot större lådor med mer fokus på utseende. Designbrevlådor har slagit igenom i Danmark och marknadsförs även i Sverige som en prydnad till huset. Ett bra exempel är Stil Weekend 100 som dock är mer snygg än praktisk. Lådan får inte ha skarpa kanter och det ska vara lätt att lämna och tömma posten. Och du måste inte betala 3000 kronor. Dock känns det befogat att gå upp en prisklass från de allra billigaste, åtminstone bland fristående markmodeller. Billiga produkter har sämre stadga, billigare lås och intetsägande design.

Så gjorde vi

Vi har mätt brevlådornas rymd, omfång och inkast samt bedömt kvalitet, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

AgantAgant Deluxe
Deluxe är en påkostad markmodell som fästs i betongplatta eller nedgjutet stativ. Stommen är strukturlackerad i svart eller rött, med dörr och inkast i rostfritt. 80 liters volym. Konstruktionen känns kassaskåpssäker men lådan har en del skarpa kanter. Inkastet öppnas inåt, men den dekorativa texten är vass mot handen. Bra plats för namnskylt. Priset känns i överkant, även om modellen håller länge. Yttre mått: 995x350x320 mm. Inkast: 270x75 mm.

Rusta brevlådaRusta, mark
En billig markmodell i svart eller grönt. Vid första anblicken ser lådan stilren och rejäl ut, men den är instabil och den svartlackerade, galvaniserade plåten är lätt att repa vilket gör att postlådan snabbt ser sliten ut. Tömningsluckan och avdelningshyllan går inte att reglera, vilket resulterar i att storleken inte går att variera. Luckan släpper in fukt eftersom den inte sluter tätt. Kräver nyckel för att öppna och stänga. Ett rymligt budgetalternativ utan finess. Yttre mått: 1010x390x240 mm. Inkast: 225x95 mm.

Postproducts markmodellPostproducts, mark
Fristående, gedigen marklåda i zinkbehandlad plåt med UV-beständig pulverlack. Insynsskydd och bra cylinderlåsvred som kan användas med eller utan nyckel. Designen är ren och kanterna väl avrundade. Inbyggd belysning för 300 kronor kan kännas motiverat för den som vill imponera på grannen, men det ger även ett praktiskt ljus ifall du ofta tömmer lådan kvällstid. Bra lister vid frontluckan håller väta och fukt borta. Testets bästa fristående modell i svart eller vitt. Yttre mått: 930x400x270 mm. Inkast: 272x92 mm.

                    Lidab, markLidab markmodell
Enklare fristående modell med bra gängstavar för markmontering. Testexemplaret hade en snedvriden dörr. Dörren är låsbar, men går att öppna och stänga utan nycklar. Höljet är punktsvetsat och har godkänd finish. Bra lutning på plattan där posten landar, så att breven inte ramlar ut vid tömning. Inkastet borde dock vara större för att kunna ta emot större försändelser. Det kan vara värt att lägga några hundralappar extra för en bättre postlåda, även om denna är bättre än Rustas modell. Yttre mått: 1000x370x270 mm. Inkast: 275x55 mm.

Biggi RondoBiggi Rondo
En markmodell tillverkad i aluzinkad stålplåt med pulverlackerad yta. Inkastet fälls inåt vilket är bra. Luckan saknar tätningslist men har en magnet som gör att den inte öppnas i onödan, men det skramlar onödigt mycket vid öppning och stängning på grund av detta. Konstruktionen är gedigen med väl avrundade kanter. Tömningsluckan kan fås på fram- eller baksidan. Vredlåset är rejält och går att använda utan nyckel. Den transparanta avdelningsskivan är lätt att placera och se igenom. En välarbetad produkt som står stadigt. Yttre mått: 1000x350x350 mm. Inkast: 270x70 mm.

Lidab väggmodellLidab, vägg
En enkel brevlåda för alla som hämtar posten dagligen. Modellen är konstruerad i tunn plåt och monteras på vägg eller stolpe via lådans baksida. Utan lås och insynsskydd är detta inget för den som behöver säkerhet. Modellens lock håller tätt, men saknar gummihattar mot plåtskrammel. Konstruktion och kvalitet är vad man kan förvänta sig i prisklassen. Ett prisvärt budgetalternativ som håller bättre än enklare plastlådor. Yttre mått: 390x275x125 mm. Inkast: 270x125 mm.

Safepost 14 vägglådaSafePost 14
En flexibel vägglåda designad av Ulf Lamby. Modellen har ett gediget lås och dubbla lock vilket ger god säkerhet. När lådan är låst kan man endast lämna mindre försändelser via det smala inkastet. Gummihattar i locket sänker ljudnivån. Modellen känns prisvärd och har stora släta ytor för den som gillar att dekorera sin brevlåda. Rymmer 14 liter. Bra tillbehör för montering på vägg, stolpe eller stativ. Safepost har hög kvalitet och mjuka kanter. Yttre mått: 420x275x150 mm. Inkast: 245x23 mm.

Me-Fa Function 495Me-Fa 495
Me-Fa Function 495 är en rejäl aluminiumlåda för alla som får mycket post, men som inte vill eller kan ha en marklåda. Smart insynsskydd och brett inkast som slukar en 60 mm A4-pärm. Frontdörren är sidohängd och utrustad med cylinderlås. Dörren går emot kanterna vid öppning och stängning, vilket man inte förväntar sig på denna prisnivå. Priset känns högt. Storleken och utförandet gör att utseendet blir väl bastant. En bra låda för mindre företag och föreningar. Yttre mått: 515x430x255 mm. Inkast: 410x200 mm.

Still Weekend 100 brevlådaStil Weekend 100
Testets stilfullaste designlåda, framtagen av Thomas Arnell. Mjuka former i förzinkad och brännlackerad plåt ger en behaglig yta. Monteringen tar en stund då muttrarna är små och svåra att dra åt i hörnen. Locket måste vara uppfällt för att man ska kunna öppna frontluckan. Rejäla gummiknoppar dämpar ljudet men lossnar lätt. En spännrem håller lådans lock på plats, vilket dock försvårar tömningen från sidan. Snyggt och rejält vredlås som går att använda utan nyckel. Finns i fem färger. Snyggast men inte så praktisk. Yttre mått: 480x300x170 mm. Inkast: 270x45 mm.

Postproducts väggmodellPostproducts, vägg
Postproducts väggmodell är snarlik markmodellen. Precis som storebror utstrålar den kvalitet, i zinkbehandlad stålplåt med UV-beständig pulverlack. Det insynsskyddade inkastet viks inåt. Lådan rymmer mycket och är enkel att tömma. Dörren har ett bra lås och stängs ljudlöst och tätt med hjälp av tätningslister. Inga vassa kanter eller skramliga bakstycken. Designen är modern. Hög säkerhet till bra pris gör denna postlåda till en bra investering. Yttre mått: 525x400x270 mm. Inkast:272x92 mm.