Sök

Bländande blenders

2005-11-23

Smartson testar tio mixers med olika pris och utförande. Braun PowerBlend är testets vinnare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tefal Classic 12/25 450 Enkelhet
KitchenAid Ultra Power 19/25 3000 Bra men dyr
Braun Powerblend 20/25 700 Rymlig
OBH Nordica Nostalgic 12/25 1000 Retroplast
Krups Freshmix 19/25 1000 Bra funktioner
Kenwood Ellipsis 16/25 1300 Reaplan
C3 Glasblender 15/25 600 Bra iskross
Kenwood Smoothie Pro 18/25 1300 Smoothiekungen
OBH Nordica Chili Blender 16/25 700 Standard
Princess 12/25 800 Budget

Sammanfattning

Bland de testade modellerna av blenders eller mixers får Braun, KitchenAid och Krups bäst helhetsbetyg. De har bra motordel, praktisk kanna och många effektlägen. Braun PowerBlend är testets vinnare med hög prestanda till ett bra pris. Olika ingredienser och recept behöver olika behandling, beroende på vad du vill åstadkomma för resultat. Om du i huvudsak vill framställa smoothies, shakes och andra drycker är Kenwoods rymliga Smoothie Pro med tappkran exemplarisk, med undantag för det höga arbetsljudet.

Inledning

En kraftfull mixer är bra till mycket. Den gör i ordning soppor, smoothies, pannkakssmet och krossar is till drinken. Den fristående mixern brukar även kallas blender. Vi har testat både enklare och mer avancerade modeller. De stora skillnaderna ligger i maskinernas funktioner samt hur bra de mixar. Enklare modeller har lägre effekt, färre funktioner samt högre motorljud. Alla testade modeller är utrustade med pulsknapp, för att mixa kort och intensivt. Pulsknappen används ofta för att krossa is. Samtliga har glaskanna, men priserna varierar från 450 till 3000 kronor.

En blender står ofta väl synlig i köket. Då är det bra med en praktisk sladdförvaring under maskinen och ett utseende som gärna får matcha inredningen. Är den lätt att göra ren används den mer frekvent och blir mer än bara en prydnad i köket. En bra och stabil blender är en användbar hushållsmaskin till vardag och fest.

Så gjorde vi

Maskinernas förmåga har testats genom att hacka nötter, krossa is och mixa grönsakssoppor samt smoothies på frysta bär. Betygskriterierna är prestanda, design, kvalitet, funktioner och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Tefal ClassicTefal Classic
Classic är en enkel mixer med kanna på 1,25 liter. Den blanka motordelen är plastig och styrs via ett vred med två hastigheter samt pulsläge. Classic klarar att hacka nötter snabbt och effektivt. Att krossa is är mer problematiskt då endast färre iskuber krossas och resterande hamnar längs kanterna. Smoothies och soppor tar lite tid innan vätska och ingredienser mixas samman på ett bra sätt. Bra lock och dropphål för olja m.m. Sladdförvaring. Testets billigaste och sämst presterande modell. Effekt: 350 watt.

KitchenAid Ultra PowerKitchenAid Ultra Power
Ultra Power är testets effektivaste maskin. Med hög kapacitet och bra lägen för att hacka, mosa och mixa är Ultra Power en toppenblender. Glaskannan på 1,25 liter är i minsta laget, utrustad med en stor kniv och praktiskt lock. Kannan går att diska i maskin. Knapparnas symboler är svåra att förstå vid första ögonkastet. Modellens största minus är det alldeles för höga priset. En blender för den statusmedvetne. Effekt: 500 watt.

Braun PowerBlendBraun PowerBlend
PowerBlend är en driftssäker, stark och prisvärd mixer. Den har inga problem att krossa is och hacka nötter. Instruktionsboken har bra tips. I jämförelse med Ultra Power är den inte lika effektiv, men det kan man acceptera då priset är mycket lägre. Vredet för de sex olika standardlägena inklusive pulsknappen är lätthanterligt men symbolerna är inte så pedagogiska. Smoothies och grönsakssoppa blandas väl i den rymliga glaskannan på 1,75 liter. Gummifötterna gör att maskinen står stadigt. En användarvänlig mixer till bra pris. Effekt: 525 watt.

OBH Nordica NostalgicOBH Nordica Nostalgic
Nostalgic står stadigt men är inte så funktionell. Tre lägen för mixning samt ett läge för pulsmix. Trots att modellen ska kunna krossa is lyckas den inte så bra, med halvstora bitar blandat med småkross. Strömbrytaren i form av en vippknapp är lätt att komma åt av misstag. Den bulliga designen och de retroinspirerade knapparna ger en hemtrevlig känsla, men maskinen är svår att göra ren. Handtaget på den 1,4 liter stora bägaren känns gediget. Blandar bra smoothies, men det tar ganska lång tid. Effekt: 480 watt.

Krups Freshmix Krups Freshmix
Freshmix har en bred kanna och bra motordel, utrustad med sju olika hastigheter. Den fixar drinkar, pannkakor och hackning av hårdare ingredienser utan större problem. Med hjälp av pulsfunktionen kan man själv styra hastigheten vid behov. Blandningen av smoothies går mycket bra, men maskinen måste varva upp för att mixa drycken ordentligt i kannan som rymmer 1,5 liter. Instruktionsboken innehåller inspirerande recept. Smart sladdförvaring. Känns plastig men funktionsrik och har ett överkomligt pris. Effekt: 400 watt.

Kenwood EllipsisKenwood Ellipsis
Ellipsis är en tung mixer i borstat stål. Bottenplattan är tillverkad i gummi och ger mixern behövlig stabilitet. Maskinen är robust men har ett högt arbetsljud. Att hacka frysta hallon, jordgubbar och blåbär till fina smoothies visade sig inte vara några svårigheter. Nötter och isbitar är det värre med. Nötterna tar tid och isbitarna slungas bara runt i den 1,5 liter stora bägaren utan att krossas effektivt. Designen är ren och funktionell. Rengörningsfunktionen är smart. Det höga priset känns inte motiverat med hänsyn till vad maskinen presterar. Effekt: 550 watt.

C3 GlasblenderC3 Glasblender
C3 Glasblender är en enkel men prisvärd mixer i rostfritt stål. De två hastigheterna hög och låg styrs med en vippknapp. Med endast två lägen samt knapp för iskross minskar alternativen för varierad användning. Iskrossen är dock effektiv och manövreras enkelt med ett knapptryck. Bägaren rymmer endast 1,25 liter. Mixning av smoothies och soppa går bra. Så även hackning av nötter. Modellen har bra lock, praktisk sladdförvaring men också ett ansträngt arbetsljud. Effekt: 525 watt.

Kenwood Smoothie ProKenwood Smoothie Pro
Smoothie Pro har ett utförande i borstat stål och kraftig motor. Glasbägaren rymmer hela 2 liter och har en praktisk tappkran för enkel servering direkt från kannan. Modellen krossar is bra, men att hacka nötkärnor är bökigt. Nötterna hamnar i tappkranens mynning och är svåra att komma åt. Instruktionsboken är tydlig. Arbetsljudet är tyvärr alldeles för högt. Modellen har testets största bägare och högsta effekt. En smart blender för dig som helst mixar drycker. Effekt: 700 watt.

OBH Nordica Chili Blender OBH Nordica Chili Blender
Chili Blender är en enkel maskin med tre effektlägen, varav en pulsknapp. Den blandar soppor och smoothies bra, men det tar ganska lång tid. Att krossa is och hacka nötter är den varken sämst eller bäst på. Den enkla manövreringen och rengörningen ger ett positivt helhetsintryck. Modellen saknar sladdförvaring. Bra kanna på 1,5 liter. Chili Blender är mer prisvärd än storebror Nostalgic, men inte lika mångsidig. Effekt: 500 watt.

PrincessPrincess
Princess hackar och krossar livsmedel snabbt och lätt via pulsfunktionen. Förutom pulstillvalet finns två effektlägen som fungerar bra, men hade gärna kunnat ha fler lägen. Motordelen är tillverkad i lackat stål och ger ifrån sig ett högt arbetsljud. Kåpan runt glasbägaren på 1,25 liter är plastig och känns inte hållbar. Modellen saknar sladdförvaring. Mixar alla ingredienser och krossar is godkänt, trots budgetmässigt utförande. Effekt: 400 watt.