Sök

Billigaste hemhjälpen

2004-06-22

Matberedaren hackar, skivar, river och blandar utan att ta alltför mycket plats i köket. Smartson testar åtta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips Cucina 17/25 700 Smart förvaring
Philips Essence 20/25 2200 Dyr och bäst
Cuisinart 18/25 2500 Snygg, bra och dyrast
Braun CM 700 17/25 1300 Med mixerfunktion
Braun CM 600 16/25 900 Med 14-gradig skala
Kenwood 17/25 500 Enkel och billig
Bosch MCM 18/25 650 Bästa budgetköp
Tefal Kaleo 19/25 1150 Favorit i mellanklass

Sammanfattning

En matberedare kan vara till stor nytta i köket, men då krävs att den är lättjobbad, praktisk och lätt att förvara. I detta test får alla åtta matberedare godkänt betyg, eftersom samtliga klarar att göra pajdeg och hacka grönsaker och nötter. Alla har pulsläge och lösa delar kan diskas i maskin. Ljudet är dock störande på samtliga modeller. Bäst i test är Philips Essence.

Inledning

Att vispa grädde och skiva purjolök visade sig vara eldprovet i testet av matberedare. Fina skivor purjolök klarade de dyrare Cusinart och Philips Essence, men också den prisvärda matberedaren från Bosch. Men det är bara Philips Essence som klarar att få till riktigt fluffig vispgrädde. Övriga maskiner ger ett alltför ojämnt resultat jämfört med en elvisp. Philips Essence klarar alla testmoment med bra resultat och blir därmed testets vinnare. Den är visserligen dyr (ca 2200 kr) men enkel att använda och klarar stora mängder. Mest prisvärd är dock Bosch variant för 649 kronor, som klarar allt utom att vispa grädde.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi testade förmågan att skiva rå potatis och purjolök, riva morötter, göra pajdeg, vispa grädde och hacka nötter. Betyget baseras på funktioner, prestanda, design, kvalitet och pris. Maxbetyg 5 poäng.

Bosch_MCM
Bosch MCM
Boschs matberedare är enkel med rak, klassisk design. Den klarar att skiva purjolök med godkänt resultat. Denna matberedare har vändbar skivfunktion, vilket gör att den kan skiva både tjocka och tunna skivor av till exempel potatis eller gurka. Det finns två rivfunktioner och med den fina sidan blir morötterna särskilt saftiga. Kapaciteten är 400 W och maskinen klarar utan problem att vispa 2-6 äggvitor till hårt skum. Mest prisvärd!

Braun_CombiMax_700
Braun CombiMax 700
CombiMax 700 har både stor matberedarskål och liten mixerkanna, praktiskt om man t.ex. vill hacka nötter samtidigt som man blandar deg. Men de dubbla funktionerna gör den osmidig. Både mixern och matberedaren måste hanteras och göras rena även om man bara använder den ena. Att göra pajdeg och riva morötter gick bra, men skiva purjolök gick inte alls och potatisen blev för fint skivad för gratäng. Kapaciteten är 600 W och maskinen klarar att vispa åtta ägg.

Braun_KombiMax_600
Braun CombiMax 600
Combimax 600 är i stort sett samma modell som Combimax 700, fast utan mixer. Prestandamässigt är modellerna likvärdiga och att göra pajdeg och riva morötter gick jättebra även med den mindre maskinen. Att skiva purjolök och potatis gick dock lika illa här som hos 700-modellen. Vi föredrar ändå CombiMax 600 och en separat mixer framför den dyrare 700.

Philips_Essence.
Philips Essence
Philips Essence är dyr, men får väl godkänt på de flesta moment. Den är stor och har en smart skivningsfunktion, perfekt för den som själv vill välja storlek på skivorna. Separat mixerbägare kan sättas på motordelen och det finns flera extrafunktioner som ballongvisp, blandningsskål och citruspress. Tyvärr saknas förvaring för tillbehören. Stort plus för att kontrollpanelen är lätt att göra ren. Kapaciteten är 800 W och matberedaren klarar att vispa 6 äggvitor. Programkontrollen har förprogrammerade knappar där hastighet kan ökas eller minskas i tre steg.

Philips_Cucina
Philips Cucina
Philips Cucina är en liten och nätt matberedare med smart förvaring av knivar och annat i matberedningsskålen och i ett fack ovanpå locket. Cucina får godkänt vad gäller pajdeg, morötter och potatis och nästan godkänt vid skivning av purjolök, även om bitarna blev ojämna. Det var svårt att få upp "emulgeringsskivan" för gräddvispning då den saknar greppyta. Kapaciteten hos Cucina är 600 W och den klarar att vispa 4 äggvitor. Cirkapris: 700 kronor.

Tefal_Kaleo
Tefal Kaleo 3
En matberedare med god prestanda och smart design, som känns stadig och rejäl att arbeta med. Modellen är rund i designen, till och med skålen har runda kanter i botten. Det gör Tefal Kaleo till den matberedare i testet som är enklast att rengöra. Tefal Kaleo river och skivar i två storlekar och klarar potatisskivor, paj och morötter men inte purjolök. Kapaciteten är 500 W och matberedaren klarar att vispa 6 äggvitor. Alla delar kan förvaras i en ful men praktisk box under beredaren. Kaleo har extrafunktioner i form av citruspress och mixer. Välutrustad och prisvärd.

Kenwood
Kenwood
Kenwoods variant är en liten, smidig och lättanvänd matberedare för basbruk. Format och vikt gör den enkel att ta fram och förvara vilket ökar chansen att maskinen kommer till användning. Pajdegen blev bra och morötterna blev saftiga men grovrivna. Att skiva purjolök gick inte alls och potatisskivorna blev för tunna. Kapaciteten är 300 W och maskinen klarar att vispa 6 ägg. Integrerad citruspress ingår.

Cusinart
Cusinart
Helt klart testets snyggaste matberedare som ser proffsig ut och pryder sin plats. Tung och rejäl. Även skål och lock känns stadiga. Ett plus för möjlighet till extra stort påfyllningshål som gör att även stora potatisar kan stoppas ner. Bra riv- och skivfunktioner. Även purjon skivas bra men maskinen vispar inte grädde och saknar svensk bruksanvisning. Kapaciteten är 700 W och den vispar sex äggvitor. knådkniv för tunga matbrödsdegar.