Sök

Bereden väg för maten

2002-11-22

De matberedare som Råd&Rön testar varierar i prisklass. Varierar gör även standarden, dock inte nödvändigtvis i enlighet med priset.

Modell Pris Kommentar
Rowenta Universo 2200 "Har bra förvaringsutrymmen"
Philips HR 7633 650 "Lättanvänd"
Bosch MCM 1201 600 "Lätt att använda och rengöra"
Braun K750 1350 "Har många svårrengjorda skrymslen"
Kenwood FP 476 1300 "Bra utformad kniv"
Moulinex AAT 3 800 "Svår att göra ren"
Krups Vario Mix 2100 "Testets sämsta matberedare"

Sammanfattning

Av de sex testade matberedarna får de två billigaste, Bosch MCM 1201 EU och Philips HR 7633, de bästa betygen. De dyrare produkterna visar sig inte motsvara förväntningarna och många modeller är svåra att rengöra.

Inledning

Hållbarhet, stabilitet och valmöjligheter är viktiga faktorer för en matberedare vid sidan av att den ska vara lätt att rengöra. När det gäller dessa sex modeller får de billigare varianterna Bosch MCM och Philips HR fina omdömen medan de dyrare modellerna upplevs som instabila och opraktiska. Dock får den dyraste maskinen i testet Rowenta Universo bra betyg.

Bosch MCM 1201 upplevs som enkel att både använda och rengöra. Den gör bland annat mycket jämn och fin deg, men skakar otillfredsställande mycket. Philips HR 7633 är lättanvänd och tillhandahåller ett praktiskt förvaringsutrymme. Maskinen får överlag fina betyg, värt att nämna på minussidan är ett otätt lock. Moulinex AAT3 skakar vid degknådning så mycket att den måste hållas fast, vispskivan når inte ner till angiven minimimängd, locket håller inte tätt och maskinen upplevs som svår att göra ren. En av de sämsta i testet.

Kenwood FP 476 har en bra kniv men en del smet fastnar, positivt är då att det medföljer en degskrapa. Skål och lock sitter löst och bruksanvisningen är svårbegriplig. Tillbehörshållaren är svår att göra ren. Braun K750 har en praktisk tillbehörshållare. Motordelen har flera svårrengjorda skrymslen och även skärskivor är svåra att rengöra eftersom exempelvis grönsaker lätt fastnar. Apparaten och dess tillbehör tar upp stor plats. Krups Vario Mix anses vara testets sämsta matberedare. Locket lossnar, degkniven nöter mot skålen och vispen fungerar inte tillfredsställande. Det är svårt att montera riv- och skärskivor och endast tillbehören kan maskindiskas. Rowenta Universo KA900 gör paj- och matbrödsdeg jämn och fin. Även skivning, vispning och rivning klarar sig utan anmärkning. Förvaringsutrymmen är bra och maskinen är stadig. Det är dock många delar som måste tas loss vid rengöring.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: