Sök

Både hackat och malet

2002-11-13

Sju matberedare testas av norska Forbrukerrapporten. Priserna varierar en hel del men dyrast är inte alltid bäst.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HR 7633 5/5 799 "Takler oppgavene meget godt"
Bosch MCM 1201 5/5 498 "Plasseffektiv"
Rowenta KA 900 5/5 1998 "Den blir stor"
Braun K750 4/5 1198 "Litt tung å få ren"
Kenwood FP 476 4/5 1198 "Sprute mye oppetter kantene"
Moulinex AAT 3 4/5 699 "Rister mye når de elte"
Krups Vario Mix 3/5 1898 "Middelmådig"

Sammanfattning

Matberedaren får inte ta för mycket utrymme i köket och ska vara lätt att demontera samt göra ren. Förutom detta ska den vara en bra hjälpreda i köket och kunna hacka, riva, blanda och vispa utan att knorra. Forbruker-Rapporten utsätter sju matberedare av olika märken för tuffa prover. Bäst är Philips HR 7633 som även är en av de mest prisvärda. Den dyraste, Krups Vario Mix fick sämst betyg men är dock godkänd.

Inledning

Forbruker-Rapporten testar sju matberedare som utsätts för skärning och rivning av grönsaker samt hackning av kött. Matberedarna ska vara multifunktionsmaskiner och testas också för att göra såser och röror med, samt vispa äggvitor och röra deg. Bruksanvisning och rengöring av maskinerna är också viktigt, liksom tillbehör och hanterbarhet. En bra måttstock är hur maskinerna klarade att hacka mandlar. Endast Philips och Bosch klarade detta eldprov. Testet har utförts av danska Forbrugerinformationens Laboratorium.

Philips HR7633 är billigast och bäst. Genomgående får den högst betyg men är också enkel att rengöra, relativt tystgående och en av de mest platsbesparande maskinerna. Bosch MCM 1201 får också högt betyg och klarar sig bra när det gäller matberedning men är lite svårplacerad och otymplig. Rowenta KA 900 är den tredje maskinen som får gott omdöme. Det är också den mest tystgående maskinen i testet.

Braun K750 får medelbra betyg. Den är otymplig att rengöra och har lite svårare att knåda deg än de bästa matberedarna. Annars får den bra omdömen. Kenwood FP 476 knådar inte degen lika bra som de bästa i testet och har en tendens att spruta rester längs kanterna. I övrigt har den bra egenskaper men tar stor plats och är svår att rengöra. Moulinex AAT 3 verkar också ha problem med att knåda deg men hackar och skär duktigt, samt är relativt lättanvänd. Krups Vario Mix har ett ljud som vid rivning ligger på 80-90 decibel. Att vispa och hacka är inte dess starka sidor och här får den sämre betyg än den andra i testet.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: