Sök

Bädda fint

2008-02-26

Sov gott med nya, sköna lakan. Smartson testar åtta bäddset från 150 till 400 kronor. Testfavorit är Änglamark från Coop, men det finns fler dekorativa och sköna påslakan.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea Hedda Blom 15/25 250 Flower Power
Living Hedda 19/25 400 Lyxig känsla
Blue Heaven Romantika 17/25 300 Svala lakan
Åhléns Flock 14/25 350 Skön komfort
Johanna Cowboy Kalle 21/25 350 Till pojkrummet
Ellos Lea 12/25 150 Budgetkvalitet
Jotex Kashmir 12/25 150 Stelt tyg
Coop Änglamark 22/25 340 Testfavorit

Sammanfattning

Med nya påslakan bäddar du fint och skönt. Naturligtvis med färger och mönster du gillar, men viktigt är också att påslakanet är lätthanterligt, hållbart och skönt att sova i eftersom de flesta av oss sover ganska många timmar per dygn. Att det går enkelt att byta, tvätta och torka lakanen är inte heller oväsentligt och torktumling kan vara viktigt att väga in i valet.

Inledning

Testet visar att man får vad man betalar för, men man behöver inte gå långt upp i prisklass för att få bättre komfort och kvalitet. Testfavoriten är Änglamark från Coop som, förutom att ge ett gott kvalitetsintryck, även är lätthanterligt och komfortabelt. Living Hedda från Hemtex ger lyxigast känsla, med lent och mjukt bomullstyg. Att det inte bör torktumlas är en nackdel. Johanna Cowboy Kalle är ett annat bra bäddset från Hemtex. Däremot ger Ellos Lea ett lågt kvalitetsintryck och Jotex Kashmir ger låg komfortkänsla.

Så gjorde vi

Bäddseten tvättades enligt tvättinstruktionerna och därefter bedömdes form, hantering, kvalitet och komfort samt värde för pengarna. Krympmånen är baserad på den totala minskningen av påslakanets yta det vill säga både på längden och bredden. Maxbetyget är 25 poäng.

Ikea Hedda Blom – Flower power

Material: 100% bomull
Färg/mönster: Vit botten med svarta blommor
Uppmätt mått: 197x149/59x49 cm
Krympmån: 8,4%
Tvättråd: 60 grader, torktumling, ej kemtvätt, ej klorblekning, ej mangling.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan med tryckknappar nedtill, 1 örngott.

Omdöme: Detta täta och tjocka bomullstyg ger en stel och sträv känsla. Sömmarna är rakt sydda och drar sig inte i tvätt. Däremot blir lakanen skrynkliga. Att det saknas öppningar i hörnet upptill gör påslakanet omständligt att hantera och det är bökigt att trä det över täcket. Ett plus är knapparna längst ner som håller täcket på plats. Bäddsetet ger ett slittåligt intryck och förhoppningsvis mjukas det upp efter ett par tvättar.
Cirkapris: 250 kronor

Living Hedda – Lyxig känsla

Material: 100% organisk bomull
Färg/mönster: Vitt med blommor i rosa och grönt
Uppmätt mått: 210x151/70x56 cm
Krympmån: 6,1%
Tvättråd: 60 grader, ej torktumling, ej kemtvätt, ej blekning.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott.

Living HeddaOmdöme: Välarbetat bäddset med raka fina sömmar som inte drar sig i tvätt. Påslakan och örngott håller formen förvånansvärt bra. Kvalitetsintrycket är högt och tyget verkar slittåligt utan att vara grovt. Den mjuka och lena ytan ger en behaglig känsla av lyx och komfort. Med två mindre öppningar upptill är det smidigt att trä påslakanet över ett täcke. Att det inte bör torktumlas är måhända en nackdel.
Cirkapris: 400 kronor

Blue Heaven Romantika – Svala lakan

Material: 100% bomull/satin
Färg/mönster: Vitt med blåblommigt rutmönster
Uppmätt mått: 210x152/70x56 cm
Krympmån: 6,7%
Tvättråd: 60 grader, ej torktumling, kemtvätt, ej blekning.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott.

Blue Heaven RomantikaOmdöme: Det lena bomullstyget ger en känsla av svalhet och är behagligt att ha inpå kroppen. Sidor och kanter är välsydda med raka sömmar. Att kanterna på avigsidan inte är sicksackade utan endast klippta och ihopsydda med rak söm sänker kvalitetsintrycket. Öppningarna på sidorna upptill gör det lätt att trä över ett täcke. I övrigt är kvalitetsintrycket bra. Att det inte bör torktumlas är synd, då detta hade varit både effektivare och smidigare hantering.
Cirkapris: 300 kronor

Åhléns Flock – Skön komfort

Material: 100% bomull
Färg/mönster: Ljusblått med vita och svarta stjärnformationer
Uppmätt mått: 210x150/60x49 cm
Krympmån: 11,1%
Tvättråd: 60 grader, torktumling, kemtvätt, ej klorblekning.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott.

Åhlens FlockOmdöme: Tunt och fint bomullstyg med raka sömmar. Efter tvätt drar sig sömmen aningen på långsidan. Inte heller här är kanterna på avigsidan sicksackade utan klippta och ihopsydda med en raksöm och långa stygn. Kvalitetsintryck är godkänt, men materialet känns inte så slittåligt. Komforten är hög och känslan är mjuk. Tyget ger en sval och behaglig känsla. Påslakanet är lätthanterligt med två praktiska sidoöppningar upptill.
Cirkapris: 350 kronor

Johanna Cowboy Kalle – Till pojkrummet

Material: 100% bomull/percale
Färg/mönster: Randigt/cowboys
Uppmätt mått: 211x150/59x51 cm
Krympmån: 7,0%
Tvättråd: 60 grader fintvätt, torktumling, ej kemtvätt, ej klorblekning.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott.

Johanna Cowboy KalleOmdöme: Mycket välsytt bäddset med raka, fina sömmar som inte drar sig i tvätt. Det håller formen mycket bra. Bomullen är mjuk och len men fortfarande stel efter tvätt. Komforten är trots detta god med tanke på att tyget mjukas upp efter ett par tvättar. Kvalitetsintrycket är bra. Bäddsetet känns hållbart och det går smidigt att trä över täcket med öppningar i övre hörn.
Cirkapris: 350 kronor

Ellos Lea – Budgetkvalitet

Material: 100% bomull
Färg/mönster: Bladmönstrat i vitt och ljusgrönt
Uppmätt mått: 200x147/60,5x50 cm
Krympmån: 10,5%
Tvättråd: 60 grader, torktumling, kemtvätt, ej klorblekning.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott.

Ellos LeaOmdöme: Glest och tunt bomullstyg med sträv känsla. Sömmarna är relativt raka och kanterna på avigsidan är ordenligt sicksackade. Ingen av sömmarna drar sig efter tvätt, men tyget blir både oformligt och skrynkligt. Känslan är sträv och det är inte så mjukt och behagligt att ha inpå huden. Kvalitetsintrycket är lågt men detta kan vi acceptera eftersom priset är lågt.
Cirkapris: 150 kronor

Jotex Kashmir – Stelt tyg

Material: 100% bomull
Färg/mönster: Blommönstrat i vinrött
Uppmätt mått: 209x150/61x49
Krympmån: 2,6%
Tvättråd: 60 grader, ej torktumling, kemtvätt, ej klorblekning, tvättas separat, avigsidan ut.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott.

Jotex KashmirOmdöme: Kraftigt och strävt bomullstyg som efter tvätt fortfarande är stelt. Sömmarna är raka och det finns inga dragningar någonstans. Det håller formen mycket bra. Komforten är låg och tyget är inte särskilt behagligt att ha inpå kroppen. Det är svårt att bädda snyggt även om det blir mjukare efter flera tvättar. Trots allt ger lakanet ett välarbetat och hållbart intryck, men det är synd att det inte kan torktumlas.
Cirkapris: 150 kronor

Coop Änglamark – Testfavorit

Material: 100% ekologisk bomull
Färg/mönster: Smalrandigt i vitt och blått
Uppmätt mått: 212x154/65,5x51 cm
Krympmån: 6,0%
Tvättråd: 60 grader, torktumling, ej kemtvätt, ej klorblekning.
Typ: Bäddset för enkelsäng i 2 delar, 1 påslakan, 1 örngott med knappar.

Coop ÄnglamarkOmdöme: Tätt och kraftigt bomullstyg som känns slittåligt och håller formen bra efter tvätt. Lakanen är välarbetade med raka sömmar som inte har minsta tillstymmelse till att ha dragit sig. Knapparna på örngottet är ordentligt fästade och trillar nog inte av i första taget. Komforten är god och trots den kraftiga bomullen är känslan mjuk och gosig. Kvalitetsintrycket är högt och bäddsetet verkar hållbart. Att bomullen är ekologisk är ett plus. Kan bli en favorit i linneskåpet.
Cirkapris: 340 kronor